Yγειονομικές υπηρεσίες: Oδηγίες διατήρησης τροφίμων

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συστήνουν όπως λαμβάνονται μέτρα για σωστή φύλαξη των τροφίμων ώστε αυτά να μην αλλοιώνονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την περίοδο.Fridge-3

Προτρέπουν τους πολίτες όπως ελέγχουν τη λειτουργία του ψυγείου τους ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται μεταξύ 1°C και 4°C (βαθμοί Κελσίου), αποφεύγουν την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων (υπερφόρτωση) στο ψυγείο και σημειώνουν ότι αν δημιουργηθεί πάγος, το ψυγείο δεν λειτουργεί αποδοτικά και θα πρέπει να προβούν σε κατάλληλη απόψυξη.

Προτρέπουν επίσης όπως αποφεύγεται η τοποθέτηση ζεστού φαγητού μέσα στο ψυγείο γιατί θα δημιουργήσει άνοδο της θερμοκρασίας του θαλάμου ψύξης, η οποία θα επηρεάσει τα υπόλοιπα τρόφιμα και όπως σε περίπτωση μεγάλης ποσότητας τροφίμου, αυτή διαμοιράζεται σε μικρότερες συσκευασίες/περιέκτες για μείωση του χρόνου ψύξης.

Να μην αφήνεται για πολλή ώρα ανοικτή την πόρτα του ψυγείου και να ελεγχθεί ώστε αυτή να κλείνει ερμητικά και ότι το ελαστικό που βρίσκεται περιμετρικά σε αυτήν δεν είναι κατεστραμμένο.

Αναφέρει επίσης ότι το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο είναι το χαμηλότερο (πάνω από το συρτάρι των λαχανικών) και σε αυτό το μέρος να τοποθετείτε ευαλοίωτα τρόφιμα, όπως κρέας και ψάρια και πάντοτε σε κατάλληλες συσκευασίες. Η πόρτα του ψυγείου διατηρεί την πιο ψηλή θεοκρασία και ως εκ τούτου θα πρέπει να τοποθετούνται προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη.

Σε ό,τι αφορά την απόψυξη τροφίμων, οι υγειονομικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι το σταδιακό ξεπάγωμα μέσα στο ψυγείο αποτελεί το σωστό τρόπο απόψυξης κατεψυγμένων τροφίμων. Μην αποψύχετε ποτέ τρόφιμα αφήνοντας τα εκτεθειμένα στο περιβάλλον της κουζίνας και μη ξαναπαγώνετε τρόφιμα που έχουν ξεπαγώσει.

Συστήνουν ακόμα όπως αποφεύγεται το μαγείρεμα κατεψυγμένων τροφίμων χωρίς να προηγηθεί καλή απόψυξη, και να συντηρούνται τα μαγειρεμένα φαγητά σε θερμοκρασίες πάνω από 60°C (βαθμούς Κελσίου) ή κάτω των 5°C .

Συστήνουν ακόμα να μην επαναθερμένονται μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερο από μία φορά.