«Καίγεται» η Κύπρος- πορτοκαλί προειδοποίηση από αύριο

«Πορτοκαλί προειδοποίηση» για εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου για τα δυτικά και βόρεια παράλια της Κύπρου, από τα μεσάνυχτα έως και το πρωί της Τρίτης, αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού από το «κίτρινο».497721

Σύμφωνα με ανακοίνωση, που εκδόθηκε στις 13.00 σήμερα, από τα μεσάνυχτα έως και τις 6πμ, την Τρίτη, η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στους 26 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά και βόρεια παράλια.

Επεξηγώντας το επίπεδο συναγερμού, το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρει ότι «ο καιρός είναι επικίνδυνος» λόγω της πρόβλεψης ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων, ενώ «είναι πιθανόν να υπάρξουν ζημιές και θύματα».

Το Τμήμα Μετεωρολογίας συστήνει εγρήγορση και τακτική ενημέρωση για τους κινδύνους, που όπως προσθέτει «μπορεί να είναι αναπόφευκτοι».

Παράλληλα, συστήνει στο κοινό να ακολουθεί τυχόν συμβουλές που δίνονται από τις αρχές.

Για το εσωτερικό, τα νότια και ανατολικά παράλια, εξακολουθεί να ισχύει η «κίτρινη προειδοποίηση» με 28 βαθμούς Κελσίου, αναφορικά με τις ελάχιστες θερμοκρασίες και για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τα μεσάνυχτα έως και τις 6πμ της Τρίτης.

Ανακοίνωση για τα μέγιστα επίπεδα της θερμοκρασίας από τις 11.00πμ έως και 5.00μμ αύριο, Τρίτη, αναμένεται να εκδοθεί αργότερα σήμερα.

Μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος

Σήμερα είναι η μέρα με την πιο ψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταγραφεί για το 2015, δήλωσε ο Διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Χρίστος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ζήτηση είναι της τάξης των 965MW και ακόμη ανεβαίνει ενώ η μέγιστη ζήτηση συνήθως καταγράφεται στις 14.30 με επανάληψη κατά τις 16.00.

Ανέφερε πως το σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί κανονικά, υπάρχει αρκετή επάρκεια και υπό κανονικές συνθήκες δεν αναμένουμε να έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι πέρσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόταν σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξης των 910MW.

Η αυξημένη ζήτηση αφορά το παγκύπριο. Η δυνατότητα παραγωγής είναι της τάξης των 1200MW.

“Yπάρχει επάρκεια νοουμένου ότι δεν θα έχουμε καμιά απρόσμενη βλάβη που θα επηρεάσει μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.