Εκπαιδεύουν Ιρακινούς πιλότους οι τζιχαντιστές

Ιρακινοί πιλότοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, έχουν κατασχέσει τρία μαχητικά από τον συριακό στρατό και με αυτά εκπαιδεύουν μέλη της οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση πραγματοποιεί πτήσεις. Οι τζιχαντιστές εκπαιδεύονται από πρώην αξιωματικούς του ιρακινού στρατού σε μαχητικά–που φέρεται ότι είναι MiG-21 ή 23–στο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλ Τζαράχ στην επαρχία Χαλέπι της βόρειας Συρίας, σύμφωνα με τον διευθυντή της οργάνωσης Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.CC9CB218094C7C292FA4D011AD0B5E9C

Δεν είναι σαφές αν τα μαχητικά φέρουν οπλισμό ή αν οι πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν για μεγαλύτερες αποστάσεις με τα αεροπλάνα αυτά, δήλωναν αρμόδιες πηγές

«Διαθέτουν εκπαιδευτές, ιρακινούς αξιωματικούς που ήταν πιλότοι του (πρώην Προέδρου του Ιράκ) Σαντάμ Χουσέιν. Κάτοικοι είδαν τις πτήσεις, που απογειώθηκαν πολλές φορές από το αεροδρόμιο», είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με την οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία, κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τουλάχιστον ένα τέτοιου τύπου πολεμικό αεροσκάφος εθεάθη στην περιοχή να πετάει σε χαμηλό ύψος.

Η περιοχή ανατολικά της πόλης του Χαλεπίου είναι μία από τις κυριότερες βάσεις του ΙΚ στη Συρία. Η οργάνωση έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα εδαφών στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ.

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Euronews, οι τζιχαντιστές αρχίζουν να χανουν έδαφος στην περιοχή τη; πόλης Κομπάνι  και η επιχείρηση  των ΝΑΤΟϊκών « Εγγενής Αποφασιστικότητα» δείχνει να έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Κούρδους αξιωματούχους η προέλαση των τζιχαντιστών έχει αρχίσει να ανακόπτεται, μεταδίδει το Euronews.

Ο Ιντρίς Νάσαν, Κούρδος τοπικός αξιωματούχος, σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος των τζιχαντιστών έχει χάσει πάνω από 20% του εδάφους της πόλης, το οποίο ήλεγχε.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με την ηγεσία των Κούρδων που μάχονται στην περιοχή.

«Όπως γνωρίζετε είχαμε κάποιες συζητήσεις με τους διαμεσολαβητές του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε αρχίσει τις απευθείας συνομιλίες» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

Οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους των τζιχαντιστών ξεπερνούν τις 100 από τα τέλη Σεπτεμβρίου γύρω από το Κομπάνι.

Ωστόσο, η κατάσταση στο έδαφος εξακολουθεί να παραμένει ρευστή, καθώς οι τζιχαντιστές είναι περισσότεροι από τους Κούρδους και καλύτερα οπλισμένοι.