Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για συμπόρευση με την τρόικα

Εντονα αντέδρασε το ΑΚΕΛ  με την απόαση τη κυβένησης  για την πώληση πακέτων δανείων από τις τράπεζες ενώ σσε μετγενέστερο στάδιο θα τοποθετηθεί  και για τις αποφάσεις του Υπουργικού που σχετιζονται με πολεοδομικές χαλαρώσεις και τη μεταφορά συντελεστη.daneia2-500x280

Σε ανακοίνωση του κόμματος  που διάβασε ο  Άριστος Δαμιανού, μέλος του ΠΓ της Κ.Ε. ΑΚΕΛαναφέρεται:«Πάγια θέση αρχής του ΑΚΕΛ είναι η προώθηση και στήριξη νομοθεσιών και αποφάσεων που οδηγούν σε άμβλυνση των κοινωνικών προβλημάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση στα χαμηλομεσαία στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Κάτω από το ίδιο πρίσμα θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα, αφού πρώτα μελετήσουμε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που σχετίζονται με τις πολεοδομικές χαλαρώσεις, τη μεταφορά συντελεστή, τον απεγκλωβισμό αγοραστών και την πώληση πακέτων δανείων.

Αναφορικά με τα δύο πρώτα, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα, αφού προικοδοτούνται με πρόσθετο συντελεστή δόμησης και με άλλα γενναιόδωρα πολεοδομικά κίνητρα που θα φουσκώσουν τις αξίες των ακινήτων. Μάς ανησυχεί παράλληλα η σημαντική διαφοροποίηση της πολεοδομικής πολιτικής που θα πρέπει να είναι ενιαία και να διατηρεί μια συνέχεια. Σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση πολεοδομικών κριτηρίων για εκτοπισθέντες υπενθυμίζουμε ότι ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε μεγάλο αριθμό προτάσεων και εισηγήσεων προς την Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια αποτροπής του ξεπουλήματος ελληνοκυπριακών περιουσιών μέσω της Επιτροπής Αποζημιώσεων της Τουρκίας που βρίσκεται στα κατεχόμενα.
Σε ότι αφορά τώρα το μνημονιακό νομοσχέδιο για την πακετοποίηση και πώληση δανείων σημειώνουμε τα εξής:

1. Προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αφού ουδεμία δικλείδα ασφαλείας περιλαμβάνεται για δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη.

2. Οι ρυθμίσεις είναι αμφιβόλου νομιμότητας, αφού ξεκάθαρα δεν δίνουν κανένα δικαίωμα λόγου στον δανειολήπτη. Ο οποίος είναι ο ένας από τους δύο συμβαλλόμενους. Διερωτόμαστε πως η Κυβέρνηση θα δικαιολογήσει την απόφαση της με δεδομένη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία ακύρωσε το δίχτυ προστασίας κατά των εκποιήσεων, με βασική θέση ότι η νομοθεσία συνιστούσε επέμβαση στο δίκαιο των συμβάσεων.

3. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε αφού εδώ και δύο χρόνια καταγγέλλαμε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού έκλεινε το μάτι σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία και ταμεία γύπες, αδιαφορώντας για την τεράστια μεταφορά περιουσιακών στοιχείων Κυπρίων σε ξένα χέρια.
Αναφορικά με τους Κανονισμούς για απεγκλωβισμό αγοραστών από αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης σημειώνουμε τα εξής:

1. Η όλη προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ τον Σεπτέμβριο 2014 είχε ως κύριο στόχο την αποτροπή της εκποίησης περιουσιών. Ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Ουδεμία πρόνοια γίνεται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο και στους κανονισμούς για τον υπαρκτό αυτό κίνδυνο για την κοινωνία.

2. Ασφαλώς καταγράφεται ως θετική η διευκόλυνση της τιτλοποίησης από αγοραστές, αν και η δυνατότητα δεν είναι αυτόματη, είναι υπό όρους και η αρμοδιότητα του Διευθυντή του Κτηματολογίου είναι δυνητική.

3. Δεν προσφέρεται ρεαλιστική λύση σε όλες εκείνες τις χιλιάδες των αγοραστών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους αλλά ουσιαστικά για να διεκδικήσουν το δικαίωμα τιτλοποίησης θα πρέπει να προεξοφλήσουν το υπόλοιπο του τιμήματος αγοράς σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας.

4. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα για το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία στις περιπτώσεις εκείνες που ήδη ξεκίνησε η διαδικασία εκποίησης και πλειστηριασμού, στις περιπτώσεις που ήδη υπάρχει απόφαση δικαστηρίου ή στις περιπτώσεις που οι εταιρείες των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης είναι ήδη υπό εκκαθάριση και τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει.

Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού λήφθηκαν υπό το κράτος της πίεσης και της συμπόρευσης με την Τρόικα χωρίς να μελετηθούν επαρκώς. Δυστυχώς είναι ξεκάθαρο ότι προτεραιότητα ήταν η ικανοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και όχι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών του απλού πολίτη και της μικρομεσαίας επιχείρησης.»