Διορίστηκαν οι εκκαθαριστές για την ετ.Ορφανίδης Λτδ

Το διορισμό των Τζορτζ Μαλόνι (Ιρλανδός) και Αντώνη Βασιλείου ως εκκαθαριστών, αποφάσισε η Πρώτη Συνέλευση Πιστωτών και Μετόχων/ Συνεισφορέων της Εταιρείας ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας εκκαθάρισης της εταιρείας ύστερα από τρία χρόνια.Supermarket in Pyongyang

Το σύνολο των χρεών που άφησε πίσω της η εταιρεία με βάση τις επαληθεύσεις μέχρις στιγμής, ανέρχεται στα €121,84 εκατομμύρια, με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι η Τράπεζα Κύπρου και η Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, η συνέλευση αποφάσισε όπως διορίσει επιτροπή εποπτείας του έργου των εκκαθαριστών, που απαρτίζεται από την εκπρόσωπους της Τράπεζας Κύπρου, της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΗΚ και δύο εκπροσώπους του συνδέσμου ακάλυπτων πιστωτών.

Της εκλογής των δύο εκκαθαριστών, που είναι αδειδοτημένοι από την Υπηρεσία Αφερεγγυότητας, προηγήθηκε η αποχώρηση του υποψήφιου για τη θέση του εκκαθαριστή Κρις Ιακωβίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων διερωτήθηκε γιατί η συνέλευση να αποφασίζει πάντα ό,τι θέλουν οι τράπεζες, όπως είπε.

Ο προεδρεύων της συνέλευσης, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, Γιώργος Καροτσάκης, χαρακτήρισε την υπόθεση λεπτή και σοβαρή και πρόσθεσε ότι η συνέλευση για το διορισμό εκκαθαριστή πραγματοποιείται καθώς ο Επίσημος Παραλήπτης είχε εξασφαλίσει διάταγμα Δικαστηρίου.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να εκδοθεί το Διάταγμα εκκαθάρισης, είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους του συνδέσμου ακάλυπτων πιστωτών, ο Λούης Κλάππας ανέφερε ότι η εταιρεία άφησε ακάλυπτα χρέη που ανέρχονται σε €100 εκατ περίπου, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό ακάλυπτων χρεών που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο, προσθέτοντας δε ότι η Ορφανίδης Δημόσια Εταιρεία Λτδ δεν έχει περιουσιακά στοιχεία.

Σημείωσε ότι πολλές εταιρείες έχουν καταρρεύσει από το κλείσιμο της Ορφανίδης, ενώ υπάρχουν διαφορές στο ποσό των χρεών μεταξύ των εμπορικών πιστωτών και των τραπεζών.

Ο Ιρλανδός εκκαθαριστής ανέφερε στη συνέλευση ότι είναι αδειοδοτημένος σύμβουλος αφερεγγυότητας και διεξήγαγε αναδιαρθρώσεις στην Ιρλανδία και στην Αγγλία, αλλά και στην Ευρώπη.

Χαρακτήρισε την παρούσα διαδικασία ως μεγάλη και περίπλοκη και διαβεβαίωσε ότι θα εκπροσωπεί όλες τις κατηγορίες πιστωτών.

Τέλος, η Συνέλευση αποφάσισε όπως η επιτροπή εποπτείας σε συνεργασία με τον εκκαθαριστή θα καθορίσει την αμοιβή του αναλόγως της εργασίας του, ενώ θα συζητηθεί και τέλος επιτυχίας αναλόγως του αποτελέσματος.