Κέρδη ύψους 85,6 εκατομ.ευρώ ανακοίνωσε ο Συνεργατισμός

Καθαρά κέρδη της τάξης των €85,6 εκατομμυρίων ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Συνεργατισμός για το α’ εξάμηνο του 2014, με τον Πρόεδρό του Νικόλα Χατζηγιάννη να εκφράζει ιδιαίτερη ικανοποίηση, σημειώνοντας πως ο ισολογισμός του Συνεργατισμού είναι στιβαρός και το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής θα είναι διαχειρίσιμο.συνεργατισμός4

Την ίδια ώρα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) άγγιξαν το 53,1%, το α` εξάμηνο και παρουσίασαν επιβράδυνση του ρυθμού αύξησής τους για να φτάσουν σήμερα στο 54,5%.

“Για μας σήμερα είναι ακόμα μια μέρα ορόσημο καθώς βγαίνουμε με συνοπτικές ενοποιημένες καταστάσεις για το α` εξάμηνο, από ανεξάρτητο ελεγκτή. Τα αποτελέσματα κρίνονται ιδιαίτερα ικανοποιητικά, καθώς ο Συνεργατισμός συνεχίζει να είναι σε μια πορεία κερδοφορίας. Συγκεκριμένα ο Συνεργατισμός έχει καθαρά κέρδη €85 εκατ. και επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη €117 εκατ.” σημείωσε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συνεργατισμού.

“Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του α` τριμήνου, φανερώνεται καθαρά μια τάση σταθεροποίησης, καλής λειτουργίας του Συνεργατισμού, κι αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη ότι πάμε καλά” είπε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα ο Συνεργατισμός αποδίδει την κερδοφορία του σε τέσσερις βασικούς παράγοντες:

1. Στα πολύ θετικά λειτουργικά αποτελέσματα, τα οποία είναι επαναλαμβανόμενα και επιτρέπουν στην απορρόφηση κραδασμών στη συνέχεια.
2. Στη συγκράτηση των εξόδων που επιτεύχθηκε μέσα από το πρόγραμμα περιστολής δαπανών το οποίο στην πενταετία προβλέπει συνολικές εξοικονομήσεις ύψους €300 εκατομμυρίων.
3. Στις χαμηλότερες προβλέψεις λόγω των υπερβολικά αυξημένων χρεώσεων που είχαν περιληφθεί στα αποτελέσματα του 2013.
4. Στην αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους €24εκ.

Παράλληλα ο Νικόλας Χατζηγιάννης είπε ότι οι δείκτες του Συνεργατισμού “δείχνουν μια πολύ εύρωστη εικόνα”, με τα ίδια κεφάλαια να φτάνουν στο 13,6%.

Όσον αφορά τα ΜΕΔ, αυτά ανήλθαν για το εξάμηνο στο 53,1%, παρουσιάζοντας, όπως είπε, “μια σημαντική επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης και αυτή τη στιγμή είναι γύρω στο 54,5%”. Παρά ταύτα, ο Συνεργατισμός σημειώνει ότι “η κάλυψη του χαρτοφυλακίου από εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι ιδιαίτερα ψηλή και δεν υπάρχει έκθεση σε μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια”.

Ταυτόχρονα, τα μηνύματα από τη διαχείριση των ΜΕΔ είναι “αρκετά θετικά καθώς υπάρχει συνεργασία και ανταπόκριση από τους δανειολήπτες”, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεργατισμού. Το πιο σημαντικό, εξήγησε ωστόσο, “δεν είναι ο απόλυτος αριθμός των ΜΕΔ, αλλά η εισπραξιμότητα. Παίρνουμε αισιόδοξα μηνύματα και με πολύ υπομονή και δουλειά θα αντιμετωπιστεί κι αυτό το πρόβλημα το οποίο αποτελεί μια συσσώρευση προβλημάτων και στρεβλώσεων στην οικονομία τα τελευταία αρκετά χρόνια” όπως είπε.

“Ο Συνεργατισμός αυτή τη στιγμή πατά γερά, έχει ένα πολύ στιβαρό ισολογισμό και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι,” πρόσθεσε.

Κληθείς να αναφερθεί στις εκτιμήσεις του για τα τεστ αντοχής, ο Νικόλας Χατζηγιάννης είπε ότι “ο ισολογισμός μας είναι στιβαρός και αναμένουμε ότι η δουλειά που έχει γίνει θα έχει θετική αντανάκλαση στα αποτελέσματα, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα διαχειρίσιμο”. Πρόκειται, ανέφερε, για μια “πάρα πολύ σημαντική άσκηση” για την οποία ο Συνεργατισμός προετοιμάστηκε και έκανε “πάρα πολύ σκληρή δουλειά”.