O Π.τ.Δ.διόρισε τα νέα μέλη της ΕΔΥ

ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ – ÔÅËÅÔÇ ÄÉÏÑÉÓÌÏÕ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÄÇÌÏÓÉÁÓ ÕÐÇÑÅÓÉÁÓΓια την εφαρμογή ενός νέου, αποτελεσματικότερου συστήματος δημόσιας διοίκησης στο οποίο στις θέσεις ευθύνης θα ανελίσσονται οι πιο άξιοι, μέσω αδιάβλητων γραπτών εξετάσεων, ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης, και μιας εντελώς διαφορετικής προφορικής εξέτασης και όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και όχι μέσω ενδεχομένως, αυθαίρετων προφορικών εξετάσεων και αρχαιότητας, έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τελετή πράξης διορισμού του Προέδρου και των Μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Τα νέα μέλη της ΕΔΥ που διορίστηκαν σήμερα είναι οι Γιώργος Παπαγεωργίου, νέος Πρόεδρος της ΕΔΥ, Αντώνης Βασιλειάδης, Ηλιόδωρος Ηλιοδώρου, Παναγιώτης Αντωνίου και Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην τελετή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος
της Δημοκρατίας επεσήμανε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μετεξελιχθεί η ΕΔΥ που είναι, όπως είπε, από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς της Πολιτείας, σε ένα σύγχρονο εποπτικό Σώμα που βάσει και των προνοιών του Συντάγματος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής και εποπτείας ενός νέου και σύγχρονου συστήματος δημόσιας διοίκησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι με κανέναν αρχηγό κόμματος δεν επικοινώνησε αλλά και ότι προς τιμήν τους ουδείς πολιτικός αρχηγός επικοινώνησε μαζί του για το θέμα των διορισμών των μελών της ΕΔΥ. «Τα νέα μέλη της ΕΔΥ δεν διορίζονται με βάση την κομματική προέλευση – και θέλω να το καταστήσω σαφές – αλλά με βάση το ήθος και τα προσόντα τους» υπέδειξε.

Εξήγησε ακολούθως ότι αυτό που αναμένουν όμως οι πολίτες σήμερα, δεν είναι μόνο το διορισμό των έντιμων και ηθικών σε τέτοια σημαντικά πόστα, αλλά «την αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, σε ένα σύστημα που θα προάγει από μόνο του την αξιοκρατία και στο οποίο θα είναι αδύνατο να ευδοκιμήσει το πελατειακό κράτος».

«Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που η κοινωνία εδώ και καιρό απαιτεί τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας», σημείωσε, εξηγώντας πως πρόκειται άλλωστε για κάτι που βρίσκεται και στις προτεραιότητες του προγράμματος αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου προσωπικά.

«Μια μεταρρύθμιση η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο υποβολής της στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση εντός των επομένων μηνών και εν πάση περιπτώσει πριν το τέλος του χρόνου» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια πως στόχος είναι η εφαρμογή ενός νέου, αποτελεσματικότερου συστήματος δημόσιας διοίκησης, στο οποίο στις θέσεις ευθύνης θα ανελίσσονται οι πιο άξιοι, μέσω αδιάβλητων γραπτών εξετάσεων, ενός σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης, και μιας εντελώς διαφορετικής προφορικής εξέτασης.

«Με τις αποφάσεις να λαμβάνονται με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και όχι μέσω ενδεχομένως, αυθαίρετων προφορικών εξετάσεων και αρχαιότητας. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει αξιοκρατία» εξήγησε.

Ένα σύστημα, όπως είπε, όπου οι μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και η αλλαγή δομών των δημοσίων τμημάτων θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των πολιτικών ή των άλλων που ενδιαφέρονται.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έχει να επιτελέσει μια ιστορική αποστολή για τον τόπο, «να μετεξελιχθεί η ίδια σε ένα σύγχρονο εποπτικό Σώμα που βάσει και των προνοιών του Συντάγματος θα έχει την ευθύνη εφαρμογής και εποπτείας ενός νέου και σύγχρονου συστήματος δημόσιας διοίκησης».

«Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία καλούνται να ανταποκριθούν τα νέα μέλη της ΕΔΥ τα οποία διορίζονται σήμερα. Και είναι στην ικανότητα εφαρμογής και εποπτείας αυτού του συστήματος που θα κριθεί και η επιτυχία τους» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουν καθώς όπως, εξήγησε, πέραν του ήθους τους, η επιλογή των μελών έγινε και με κριτήρια που αφορούν την πείρα και τα προσόντα τους, με βάση τη μακρά διαδρομή τους, αλλά και καταξίωσης τους στο χώρο της πρότερης επαγγελματικής τους δράσης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ακολούθως πως τα μέλη της ΕΔΥ που διορίζονται σήμερα έχουν ήδη υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, με βάση την οποία θα διασφαλίζουν ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν θα επιτρέψουν να υπάρξει ούτε θα προκύψει κανένα κώλυμα, σύγκρουση συμφερόντων ή ασυμβίβαστο που θα μπορούσε να επηρεάσει την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και ότι, οι όποιες αποφάσεις και νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα είναι δεσμευτικές για τη λήψη των αποφάσεων της Επιτροπής.

«Έχουν, επίσης, δεσμευτεί μετά της υπογραφής τους, να εφαρμόσουν τον Κώδικα Διακυβέρνησης και Δεοντολογίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας που ετοιμάστηκε από την Προεδρία στα πλαίσια της αρμοδιότητας της, για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για κάτι που εισάγεται και τίθεται σε εφαρμογή για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένας Κώδικας που, όπως εξήγησε, δεν θέτει μόνο το πλαίσιο των αρχών, αλλά διαγράφει και τον τρόπο άσκησης των αρμοδιοτήτων των μελών της Επιτροπής, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων, αλλά και μηχανισμών ελέγχου, ειδικά κατά τη διαδικασία προσλήψεων και προαγωγών, κάτι που άλλωστε αποτελεί και το σημαντικότερο μέρος του έργου που επιτελούν τα μέλη της Επιτροπής.

Υπενθύμισε ότι ο Κώδικας προνοεί:
1. Νέες εποπτικές και εκτελεστικές αρμοδιότητες της ΕΔΥ, όπως η ορθή εφαρμογή του Συστήματος Αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και η εφαρμογή του θεσμού της μετάταξης, ως εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις υπηρεσιακές ανάγκες.

2. Ότι η αξιολόγηση για τις θέσεις προαγωγής θα γίνεται από την ΕΔΥ μέσω μοριοδότησης των υποψηφίων με βάση συγκεκριμένα πλέον κριτήρια και βαρύτητες, που αφορούν τα αποτελέσματα της γραπτής εξέτασης, τα πρόσθετα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, την πείρα, την αξιολόγηση της απόδοσης μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης, τη σύσταση του οικείου προϊσταμένου και την προφορική εξέταση ενώπιον της Επιτροπής.

3. Ότι η ΕΔΥ θα έχει τη γενική εποπτεία και την αρμοδιότητα ετοιμασίας τόσο των γραπτών εξετάσεων όσο και των Κέντρων Αξιολόγησης.

4. Ότι κατά τη διαδικασία επιλογής, τα μέλη της ΕΔΥ θα συμπληρώνουν για κάθε υποψήφιο, δομημένα έντυπα με σκοπό την τεκμηρίωση, πιστοποίηση, και ορθολογική αποτύπωση της καταγραμμένης συνέντευξης, κάτι που θα αποτελεί και τεκμήριο, αλλά και απόδειξη μιας δομημένης προσέγγισης.

5. Ότι η προφορική εξέταση θα περιλαμβάνει δομημένη πλέον συνέντευξη, η οποία θα διεξάγεται στη βάση ερωτηματολογίου, το οποίο θα ετοιμάζεται σε συνεργασία με το Τμήμα, στο οποίο υπάγεται η θέση και θα βασίζεται στις απαιτήσεις της θέσης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τα μέλη της ΕΔΥ θα πρέπει να καταγράφουν τα σχόλια τους στο ερωτηματολόγιο το οποίο θα αποτελεί ένδειξη του περιεχομένου της συνέντευξης και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς.

6. Ότι κατά τη διάρκεια της προφορικής εξέτασης θα τηρούνται λεπτομερή στενογραφημένα πρακτικά και ο υποψήφιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο δομημένο έντυπο και τη συνέντευξη του.

7. Ότι θα διεξάγονται επιτόπιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την τήρηση της διαδικασίας από την Επίτροπο Διοικήσεως σε συνεχή βάση, για να είναι βέβαιο ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες και η μεθοδολογία. Η Επίτροπος θα περιλαμβάνει σχετική αναφορά στην ετήσια έκθεση της.

Διαβεβαίωσε τέλος τον νέο Πρόεδρο και Μέλη της ΕΔΥ ότι η Κυβέρνηση, η Προεδρία, αλλά και ο ίδιος προσωπικά, έχουν όλη τη θέληση και την αποφασιστικότητα να τους στηρίξουμε στο δύσκολο και σημαντικότατο έργο τους ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει ευαρέσκεια και ικανοποίηση για το έργο που η απερχόμενη Επιτροπή έχει επιτελέσει, αλλά και το ζήλο που τα απερχόμενα Μέλη και ο Πρόεδρός της, Παύλος Παπαγεωργίου, έχουν επιδείξει στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Από την πλευρά του ο νέος Πρόεδρος της ΕΔΥ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την εμπιστοσύνη με την οποία τους έχει περιβάλει διορίζοντας τους σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας θεσμό και διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για να φανούν αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης.

«Θα επιτελέσουμε το έργο που μας έχετε αναθέσει ενεργώντας πάντοτε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα και οι Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθορίζουν, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις και τη νομολογία του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τρόπο που να προάγει το περί δικαίου αίσθημα του πολίτη και με πιστή προσήλωση στις αρχές της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας, της απροσωποληψίας και της αντικειμενικότητας», διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Γιώργος Παπαγεωργίου.

Αναφέρθηκε ακολούθως στο σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Δημόσια Υπηρεσία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, εξηγώντας πως για να καταστεί ικανή να αντεπεξέλθει με επιτυχία είναι επάναγκες να προχωρήσει άμεσα σε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτη, περισσότερο αποτελεσματική και αποδοτική και ασφαλώς φιλικότερη και να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες του πολίτη, τον οποίον είναι εντεταλμένη να υπηρετεί.

«Βασικός άξονας επιτυχίας κάθε προσπάθειας προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί ασφαλώς και ο ίδιος ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος πρέπει να ανακτήσει το τρωθέν του κύρος και να αποτελέσει μέρος ενός συστήματος οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας το οποίο να προάγει και να επιβραβεύει την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα και να αφήνει στο παρελθόν τα αντικίνητρα που το υφιστάμενο σύστημα παράγει» είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Καταλήγοντας  ανέφερε, ότι «συστήματα αξιολόγησης, όπως αυτό που έχουμε σήμερα, χρονοβόρες διαδικασίες και αναχρονιστικές οργανωτικές δομές πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν».