Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στην Ε.Ε.μετά τη συντριπτική επικράτηση του «όχι»

merkel1Η παραίτηση του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, την οποία φέρεται να ζήτησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, συνιστά έναν πολιτικό ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πως δεν επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά πως στόχος του είναι η συμφωνία με «κούρεμα» του χρέους και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ήδη, στην Ευρώπη γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα και ήδη δρομολογούνται εξελίξεις, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και να καλείται να κάνει τα πάντα να αποφευχθεί ένα grexit που θα γκρέμιζε τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής, ενώ σήμερα έχουν τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με θέμα την Ελλάδα.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ΕΚΤ, για το αν θα τραβήξει την πρίζα των ελληνικών τραπεζών. Οι πληροφορίες πάντως που φτάνουν από την Φρανκφούρτη είναι τελικώς πως ο ELA θα διατηρηθεί, χωρίς όμως να αυξηθεί, περιμένοντας τις εξελίξεις στο διαπραγματευτικό πεδίο.

Στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Η παραίτηση του κ. Βαρουφάκη αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον με το «όπλο» του «ΟΧΙ» ευελπιστεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να πετύχει μια έντιμη και καλύτερη συμφωνία για τον ελληνικό λαό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεώρησε λοιπόν πως ο υπουργός Οικονομικών, με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των εταίρων με δήλωση του αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ναρκοθετεί την προσπάθεια της επόμενης ημέρας και δεν βοηθάει στην αναζήτηση ταχείας και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, με δεδομένη την οριακή κατάσταση στην οικονομία.

Η δε δήλωση για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, έπεσε σαν βόμβα παντού. Ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε ότι όλοι στο εξωτερικό θα εκλάβουν τη δήλωση αυτή, αλλά και τα προηγούμενα του κ. Βαρουφάκη, ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης για σχεδιασμό εξόδου από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Το τελευταίο που ήθελε σε αυτή την κρίσιμη φάση ο πρωθυπουργός ήταν να θεωρήσουν οι Ευρωπαίοι, στους κόλπους των οποίων αναζητά κρίσιμες συμμαχίες, ότι έχει σχέδιο δραχμής. Ακόμη περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκαν ότι θα ερμηνευτεί το 60% του δημοψηφίσματος ως ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στη χώρα, κάτι που μπορεί αμέσως να άλλαζε επί τα χείρω τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Το γεγονός ότι κάποιοι και ίσως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους θα βρεθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός θα έθεταν το θέμα Βαρουφάκη, υποβοήθησε, αλλά δεν καθόρισε την απόφαση του κ. Τσίπρα.

Η παραίτηση, λοιπόν, Βαρουφάκη στέλνει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός και πλέον ο κ. Τσίπρας πετάει το μπαλάκι και πάλι στους Ευρωπαίους κάνοντας εκείνος της πρώτη κίνηση.

Πόσο μάλλον όταν η Γερμανίδα καγκελέριος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με τις επικρίσεις που δέχεται να είναι σφοδρές. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Κυρία Μέρκελ, κινηθείτε!», ζητεί η εφημερίδα σε άρθρο-σχόλιό της με το οποίο προτρέπει τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί η κρίση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα Grexit.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση κατά την οποία φοβούνται να κάνουν κινήσεις από φόβο μήπως φανούν αδύναμοι. Όμως, τονίζει, κάποιος πρέπει να κινηθεί, διαφορετικά η Ελλάδα θα καταστραφεί οικονομικά και ίσως πολιτικά.

Η υπόθεση ότι ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο και ότι θα επαναφέρει σε οικονομική ισορροπία την Ελλάδα είναι αφελής. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει η Handelsblatt, θα ήταν εξαιρετικά ακριβό για όλους και κινδυνεύει να βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα, η άποψη που επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι πολύ κοντόφθαλμη. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ καταφέρει να καθησυχάσει τις αγορές, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, ότι το ευρώ δεν είναι σταθερό νόμισμα.

Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως στην κυβέρνηση Μέρκελ θα μειωνόταν. Στην περίπτωση ενός Grexit, η ήρεμη δύναμη της κυρίας Μέρκελ, την οποία θαυμάζουν στο εξωτερικό, θα αποδεικνυόταν ότι λειτουργεί μόνο σε ήρεμους καιρούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να κινηθεί, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για όσο διάστημα χρειάζεται, ώστε να επιτευχθεί μια λύση με την οποία και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ότι δεν έχουν ταπεινωθεί.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο μέλλον και όχι στο χάος, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει κατανοητές τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων ότι το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί προηγούμενο και ότι ενδέχεται να προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Όμως, αυτές οι ανησυχίες δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη θέση, διότι πρόκειται για πολύ περισσότερα. Το να αφεθεί η Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις άλλες χώρες, είναι σίγουρα μια χειρότερη εναλλακτική, σχολιάζει η Handelsblatt.

Συχνά συγκρίνεται η Μέρκελ με τον πρώην καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, όμως ο Κολ σε μεγάλες ιστορικές στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να ασκεί ενεργή πολιτική. Τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τον Κολ και να κινηθεί, καταλήγει η Handelsblatt.