O επίτιμος διδάκτορας ήταν ναζιστής και κλέφτης έργων τέχνης

Το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ ανακάλεσε τον τίτλο του ύστερα από 40 χρόνια

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ ανακάλεσε την Τετάρτη τον τίτλο του “επίτιμου διδάκτορα” που είχε απονείμει στον ιδρυτή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Σάλτσμπουργκ “Οίκος Φυσικής” Πάουλ Τρατς, εξαιτίας του ναζιστικού παρελθόντος του.

Το επίτιμο διδακτορικό είχε απονεμηθεί τον Ιούνιο του 1973 στον Τρατς, τρία χρόνια πριν από το θάνατό του. Σήμερα όμως, έπειτα από 40 χρόνια, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με απόφασή της ανακάλεσε εκείνη την απονομή, επισημαίνοντας ότι εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως δεν ήταν άξιος αυτής της τιμητικής διάκρισης.

Της απόφασης της Συγκλήτου είχε προηγηθεί πολυετής κριτική για την απονομή του επίτιμου διδακτορικού στο συγκεκριμένο πρόσωπο από διάφορες πλευρές και κυρίως από τον ιστορικό Γκερτ Κερσμπάουμερ, η οποία επισφραγίστηκε από την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ρόμπερτ Χόφμαν που τεκμηρίωσε το ναζιστικό παρελθόν του Τρατς.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, ο Τρατς είχε διατελέσει στη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου αξιωματικός των γερμανοναζιστικών ταγμάτων “Ες-Ες”. Συμμετείχε στη Βαρσοβία και στη Σοβιετική Ένωση σε καταλήστευση έργων τέχνης, αρκετά από τα οποία κατέληξαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Επιπλέον, ο ίδιος είχε δημοσιεύσει άρθρα στο καθοδηγητικό όργανο των “Ες-Ες”, στα οποία κατήγγειλε την “παρενόχληση από το βάρος ξένης ράτσας” και υποστήριζε την εξόντωση παράλυτων ατόμων και τερατογενέσεων, ενώ του είχε απονεμηθεί από τον διαβόητο αρχηγό των “Ες-Ες” Χάινριχ Χίμλερ, το γνωστό “δακτυλίδι των Ες-Ες” με τη νεκροκεφαλή και τους ρούνους.

Στην ανακοίνωση της απόφασης που εξέδωσε  η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αναφέρεται πως εξαιτίας και μόνον των άρθρων του Τρατς, που δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά την απονομή του διδακτορικού τίτλου το 1973, κρίνεται ανάξιος της τιμητικής διάκρισης η οποία του αφαιρείται πλέον επίσημα με αιτιολόγηση και όχι μόνον με σιωπηρή διαγραφή του από τον κατάλογο των επίτιμων διδακτόρων.

Το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ προτίθεται να ελέγξει και άλλες παρόμοιες “προβληματικές περιπτώσεις” από τα συνολικά 88 πρόσωπα που έχουν ανακηρυχτεί επίτιμοι διδάκτορες και στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο αρχιμουσικός Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο ζωολόγος Κόνραντ Λόρεντς αλλά και ο ζωγράφος Όσκαρ Κοκόσκα και ο συγγραφέας Πέτερ Χάντκε.

Η οργάνωση του κόμματος των Πράσινων στο Σάλτσμπουργκ ζήτησε την Τετάρτη  από το Δήμο της πόλης να ανακαλέσει την ανακήρυξη του Πάουλ Τρατς στο παρελθόν σε επίτιμο δημότη, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πανεπιστημίου. Κανονικά η ανακήρυξη στην Αυστρία σε επίτιμο δημότη ακυρώνεται αυτόματα με το θάνατο του τιμώμενου.

Ωστόσο μερικές πόλεις έχουν αφαιρέσει επιπλέον και τυπικά τη διάκριση, όπως συνέβη για παράδειγμα πριν από τρία χρόνια, όταν η πόλη Κλάγκενφουρτ αφαίρεσε τον τίτλο του επίτιμου δημότη από το μεγαλύτερο εγκληματία στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον Αδόλφο Χίτλερ.