Π.τ.Δ:Η Κύπρος θα συμβάλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη

Οι στιγμές για την Ελλάδα είναι χωρίς αμφιβολία πολύ κρίσιμες και η Κύπρος πρωταγωνιστεί στο να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÅËËÁÄÁÓ Á. ÔÓÉÐÑÁÓ

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, μετά το πέρας των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα «για όλους τους κατανοητούς λόγους, αλλά και γιατί απαιτείται ένα πρόγραμμα που να δώσει την ευκαιρία ανακάμψης της οικονομίας, αλλά και ανακούφισης, ιδιαίτερα των Ελλήνων πολιτών».

Ο Πρόεδρος είπε ότι είναι γνωστές οι παρεμβάσεις τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα που είναι ουσιώδους σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους, για την επιβίωση και συνεπώς «οπουδήποτε και σε οτιδήποτε μπορεί, κατά το μέγεθος μας και τη δυνατότητά μας, να συμβάλουμε στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθά, θα το πράξουμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια για γεφύρωση των διαφορών, απάντησε ότι θέλει να ελπίζω πως ναι.

«Βεβαίως έχουμε μπροστά μας ένα δημοψήφισμα, το οποίο κάπου έχει αναστείλει τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θέλω να ελπίζω ότι θα ξεπεραστεί με αποφασιστικότητα από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και από πλευράς των θεσμών με προτάσεις που θα βοηθούν τον Πρωθυπουργό, ανάλογα και της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, να διαπραγματευθεί ένα μνημόνιο ή ένα πρόγραμμα με αξιοπρέπεια και με συνθήκες που δεν θα οδηγούν και δεν θα επιτρέπουν να θεωρηθεί ότι ταπεινώνεται είτε ένας λαός, είτε μια Κυβέρνηση», σημείωσε.

Για τις συνομιλίες με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μετά και την δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για πρόοδο, ο Πρόεδρος είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική, ότι παρατηρείται πρόοδος σε σημαντικά θέματα και ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Στήριξη στο αίτημα για χρονική επέκταση του ελληνικού προγράμματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του στον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οπως έγραψε αργότερα χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε επιστολή του Πρωθυπουργού Τσίπρα, εκφράζοντας στήριξη στο αίτημα για χρονική επέκταση του προγράμματος”.

 

Και ο Σουλτς καλεί τους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων στην οποία έλαβε μέρος κι ο κ. Γιούνκερ, προέβη σε δηλώσεις με τις οποίες ζήτησε από τον ελληνικό λαό να υπερψηφίσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Προειδοποίησε ακόμη πως το δημοψήφισμα έχει να κάνει ουσιαστικά με τη συμμετοχή ή μη της χώρας στο ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταβεί ο ίδιος στην Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα