Κυπριακό: Ξεκινούν από αύριο ουσιαστιακές διαπραγματεύσεις

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εισέρχονται από  αύριο, Δευτέρα, σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επί τριών κεφαλαίων του Κυπριακού, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης που θα έχουν το πρωί στην προστατευμένη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΑΚΙΝΤΖΙ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο  Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε έφτασε σήμερα   αργά το απόγευμα στην Κύπρο  για να συμμετάσχει στη συνάντηση, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση των ΗΕ, θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Πέμπτη, 2 Ιουλίου.

Ο κ. Έιντε θα προεδρεύσει συναντήσεων των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, που θα πραγματοποιηθούν μετά τη συνάντηση των ηγετών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι αναμένεται να αρχίσει η ουσιαστική διασταυρούμενη διαπραγμάτευση επί των τριών κεφαλαίων της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και των κριτηρίων του εδαφικού.

Την περασμένη Παρασκευή, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν τη συζήτηση προετοιμασίας σειράς θεμάτων ουσίας, τα οποία θα τεθούν στο τραπέζι κατά την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών, τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εντολή που οι ίδιοι οι ηγέτες είχαν δώσει στις 17 Ιουνίου.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί. Στη συνάντηση θα παραστεί και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ.

Στο μεταξύ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαιρέτισε την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αύριο το πρωί. Ευχή μας, είπε, είναι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσέλθει σ’ αυτές με συνέπεια στις αρχές λύσης όπως έχουν αποφασιστεί διαχρονικά στο Εθνικό Συμβούλιο και βέβαια – όπως σημείωσε – ο κ. Ακιντζί να μεταφράσει στην πράξη αυτά τα οποία έχει υποστηρίξει εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη πως θέλουμε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσει σωστό ρόλο, ευελπιστώντας ότι και η Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα δικά της τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με λύση η οποία θα ικανοποιεί και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επανέλαβε πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία παρ’ όλες τις τεράστιες διαφωνίες που έχει το κόμμα του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι είναι χρέος και υποχρέωση όλων μας να αξιοποιήσουμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για να οδηγήσουμε στην επανένωση και στην απελευθέρωση της Κύπρου και του λαού μας.

Υπόθεση Ρ. Ερωτοκρίτου
Σχολιάζοντας τη δήλωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκου Ερωτοκρίτου με την οποία ζήτησε συγνώμη από τον Γενικό Εισαγγελέα λέγοντας ότι τα όσα είχε αναφέρει σε διάσκεψη Τύπου ήταν λάθοσ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο κ. Ερωτοκρίτου ετεροχρονισμένα έχει πράξει κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε πράξει από την πρώτη στιγμή.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε πως έχει πάρα πολλά να πει για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλώνοντας πως θα αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας γιατί δεν επιθυμεί –όπως είπε- σ’ αυτό το στάδιο να παρέμβει.

Επανέλαβε ωστόσο πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει πολλά να πει για τον τρόπο που λειτούργησαν πράγματα σ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΜΜ)