Στήριξη στην Ελλάδα από τα Κυπριακά κόμματα

Μετά την καταγγελία του προέδρου της Βουλής Γ. Ομήρου για την απαράδεκτη στάση που τήρησε ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης στο Eurogroup  ταυτιζόμενος με τις θέσεις των δανειστών και όχι δίπλα  στην Ελλάδα, τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ εξέδωσαν αναοικώσεις  επικρίνοντας την απαράδεκτη συμπεριφορά  τόσο των δανειστών όσο και της κυπριακής κυβέρνησης.newego_LARGE_t_1101_54522684_type12128

 

ΑΚΕΛ

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ με δηλώσεις του σήμερα ανέφερε ότι έχει  επιβεβαιωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως λειτουργεί σήμερα, δεν έχει καμία σχέση με την ΕΕ όπως την παρουσιάζουν, προσθέτοντας πως ούτε αλληλεγγύη υπάρχει μεταξύ των χωρών μελών, αλλά ούτε και αλληλοσεβασμός.

Μιλώντας μετά το πέρας του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου του ήρωα Χριστόδουλου Αρέστη Μαζαράκη, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Μεσόγη της Πάφου, ανέφερε πως ο τρόπος που παρεμβαίνουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα εσωτερικά της Ελλάδας όπως και στην περίπτωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και άλλων, πέραν του ότι είναι απαράδεκτος και προκλητικός, είναι και καταδικαστέος.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι και η κυπριακή κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει στηρίξει την Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να την είχε στηρίξει και διερωτήθηκε ποια ήταν η στάση την οποία τήρησε ο Υπουργός Οικονομικών στο περιβόητο Eurogroup, που ζήτησαν από τον κ. Βαρουφάκη να αποχωρήσει.

“Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Αν πραγματικά η ΕΕ και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν αυτά τα οποία λένε με λόγια να εκφραστούν στην πράξη, θα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις δικές της πολιτικές για το πώς θα καταφέρει η χώρα να ξεφύγει από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει,” πρόσθεσε.

Μια κατάσταση – όπως είπε- η οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο σε φτωχοποίηση, σε απόγνωση στη μιζέρια και μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να κάνει περήφανους τους Ευρωπαίους στον 21ο αιώνα.

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν και τη στάση την οποία τηρούν απέναντι σε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση χώρας μέλους της ΕΕ.

“Εμείς τα ζήσαμε όταν στην εξουσία ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας, στον οποίο συμπεριφέρθηκαν με τον ίδιο τρόπο έχοντας και εδώ στην Κύπρο και σήμερα στην Ελλάδα υποστηρικτές, ντόπιους οι οποίοι είναι διαπρύσιοι κήρυκες της πολιτικής των αδιεξόδων, όπως είναι η πολιτική που ακολουθείται από την ΕΕ”, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αργότερα το ΑΚΕΛ  εξέδωσε ανακοίνωση  με την οποία επικρίνει τον ΥΠΟΙΚ για τη στάση του εναντίον της Ελλάδας στο Eurogroup.Αναφέρει συγκεκριμένα:

Είναι φανερό ότι η Κύπρος, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, για άλλη μια φορά, δεν στήριξε της Ελλάδα. Γι’ αυτό ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Αυτή που μένει εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση γιατί, για μια ακόμη φορά, δεν είπε την αλήθεια για τη στάση που κράτησε έναντι της Ελλάδας, αλλά την άφησε μόνη.

Όσο για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα αυτό είναι υπόθεση του Ελληνικού λαού και της Ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς ως ΑΚΕΛ με συνέπεια στηρίζουμε την Ελληνική κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό στη μάχη που διεξάγει.»

 

ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του γα τις ραγδαίες εξελίξεις  στην Ελλάδα αναφέρει:

«Η Ελλάδα εισέρχεται στην πιο δύσκολη και κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής ιστορίας της, αφού στις 30 Ιουνίου λήγει το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης της χώρας.
Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς πιστωτικούς θεσμούς.
Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι καθόλα σεβαστή.
Και σεβαστή πρέπει να είναι από όλους, στην Ελλάδα και διεθνώς, η απόφαση που οι έλληνες πολίτες θα λάβουν σε μια βδομάδα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει πως στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και θυμάται πάντα με ευγνωμοσύνη πως στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό οφείλουμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, δηλώνουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός ελληνισμός χρειάζονται την Ελλάδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός της Ευρωζώνης. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα στη καρδιά της Ευρώπης.
Σε μια εποχή που η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια ενδεχόμενη απομόνωση ή απομάκρυνση της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συνιστούσε μια αρνητική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό ελληνισμό.
Σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, ελπίζουμε οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να επιδείξουν την απαιτούμενη κοινοτική αλληλεγγύη και ευχόμαστε να επικρατήσει ψυχραιμία, ομοψυχία και αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ο εθνικός διχασμός.»

Συμμαχία Πολιτών

Ο οικονομικός διευθυντής της Συμμαχίας Πολιτών Παν.Σαββίδης κατηγορεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι  όχι μόνο θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα αλλά συμμετέχει στους σχεδιασμούς αποκεφαλισμού της Ελλάδας.Και πρόσθεσε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι στήριξε στη σύνοδο την Ελλάδα γιατί τα αιτήματα της ήταν δίκαια. Ένα 24ώρο μετά ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου με τη στάση του απέδειξε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο πλευρό των δανειστών και όχι της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ως Συμμαχία Πολιτών ρωτούμε:
1- Γιατί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης δεν στήριξε το αίτημα της Ελλάδας για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος;
2- Πως συναίνεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα; Πως η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε μέρος σε μια τέτοια συνεδρία που συνιστά θεσμική εκτροπή;
3- Ο κ. Γεωργιάδης λειτούργησε αυτόβουλα ή μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη;
Τελικά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δια του Χάρη Γεωργιάδη, απεδείχθη και «αρεστή» και «ωφέλιμη» στο ΔΝΤ και στο Σόιμπλε. Τελικά η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη όχι μόνο θέλει να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα αλλά συμμετέχει στους σχεδιασμούς αποκεφαλισμού της Ελλάδας.

Εξάλλου σε άλλη ανακοίνωση της η Συμμαχια Πολιτών καλεί    όλους όπως αποφύγουν διχαστικές συμπεριφορές και μηνύματα, και να αποφύγουν άστοχες και άτοπες συμπεριφορές αυτοδικαίωσης

Αναφέρει συγκεκριμένα:
«Η Βουλή των Ελλήνων, αποφάσισε και έδωσε το δημοκρατικό δικαίωμα στους πολίτες, να αποφασίσουν για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. Τα δημοψηφίσματα δεν πρέπει να τρομάζουν κανένα υπέρμαχο της δημοκρατίας όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά ζητήματα, που ιδιαίτερα στην Κύπρο, τα βιώσαμε με τον πλέον ακαριαίο και άδικο τρόπο χωρίς να έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε για τις περιουσίες μας.
Ασφαλώς το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν επιλύει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά δίνει κατευθύνσεις τόσο προς την Ε.Ε και τους θεσμούς όσο και στην Κυβέρνηση Τσίπρα . Δυστυχώς το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων το επέλεξαν και το επέβαλαν οι δανειστές. Η Κυβέρνηση Τσίπρα απέδειξε τη βούληση της για συμφωνία, υποβάλλοντας κοστολογημένη πρόταση 8 δις ευρώ, μετατοπίζοντας τη φορολογική βάση από τους εργαζομένους στους πλούσιους και ζητώντας την ελάφρυνση του χρέους μέσα από την επιμήκυνση και την σύνδεση του με την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Πρόταση που οι δανειστές αρχικά χαρακτήρισαν θετική.
Τελικά επικράτησε το ΔΝΤ, ο Γερμανικός ηγεμονισμός και οι απαιτήσεις του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου που φλερτάρουν με οριστική απαλλαγή τους από το πρόβλημα της Ελλάδας θεωρώντας την έξοδο της Ελλάδας από Ευρώ διαχωρίσιμη.
Ως Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι ο χρόνος που απέμεινε είναι αρκετός για να υπάρξει συμφωνία, φτάνει οι θεσμοί και οι εταίροι μας στην Ε.Ε να έχουν την πολιτική βούληση. Επιβάλλεται μια οριστική και μόνιμη λύση στην Ελληνική κρίση χρέους ναι μεν εντός του Ευρώ , αλλά μακριά από υφεσιακά μνημόνια, ατέρμονο κύκλο λιτότητας, τεράστια ανεργίας και ανθρωπιστική κρίσης. Επιβάλλεται μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός του Ελληνικού κράτους αλλά και της ελάφρυνσης του μη βιώσιμου χρέους που καθιστά αιώνια την Ελλάδα σε Μνημονιακή αποικία.
Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές επιβάλλεται όπως ο Ελληνισμός παραμείνει ενωμένος και ομόθυμος απέναντι στους δανειστές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Καλούμε όλους όπως αποφύγουν διχαστικές συμπεριφορές και μηνύματα. Καλούμε όλους όπως αποφύγουν άστοχες και άτοπες συμπεριφορές αυτοδικαίωσης. Η Συμμαχία Πολιτών συντάσσεται μόνο με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό όποια και να είναι η απόφαση του.