Ελλάδα:Πως τοποθετήθηκαν τα εκτός κυβέρνησης κόμματα για το δημοψήφισμα της Κυριακής

Το  ΚΚΕ ζητά  έξοδο  από ΕΕ και τερματισμό μνημονίων

 

Η πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριληφθεί ως ερώτημα στο δημοψήφισμα και η πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς όπως και η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης απόψε στη Βουλή.ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÄÉÅÎÁÃÙÃÇ ÄÇÌÏØÇÖÉÓÌÁÔÏÓ

«Επί πέντε μήνες είχατε προεξοφλήσει, κάτι το οποίο και εσάς βόλευε. Ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μνημόνια και θα φέρει σε αυτή τη Βουλή μνημόνια να ψηφιστούν. Δεν σας κάνουμε τη χάρη ούτε σε εσάς ούτε στους άλλους από την άλλη πλευρά» σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είπε: «Θα σας ζητούσα όμως να αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματος σας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή θα περίμενα να μεγάλη σαφήνεια να τοποθετηθείτε στο κυρίαρχο δίλημμα. Για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ή με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να γονατίσουν την κοινωνία. Και μην ταυτίζεστε εσείς με την άλλη πλευρά. Δεν σας περιποιεί τιμή».
«Κύριε Τσίπρα εσείς παίζετε μικροπολιτικά παιχνίδια και είστε ο πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεστε ενώπιον του κοινοβουλίου», σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας είναι καθαρή. Τη δική σας πρόταση προς την τρόικα, τους τρεις θεσμούς, λέμε να βάλετε σε ψηφοφορία για δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Γιατί αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο και είναι καραμπινάτο μνημόνιο, ένα μνημόνιο πολύ κακό. Αρμαγεδόνας της τρόικας από τη μία, πολύ κακό επίσης και το δικό σας μνημόνιο. ‘Αρα απευθυνθείτε και για τα δύο, ειλικρινά, δημοκρατικά στον λαό μας για να αποφασίσει και να πει όχι και στα δύο όπως προτείνει το ΚΚΕ και να πει αν θέλει ρήξη πραγματική όπως λένε πολλοί από τους βουλευτές σας στα κανάλια και ντρέπονται να το πούνε εδώ».
«Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας ή δικό σας, είναι του ελληνικού λαού που θα κληθεί να αποφασίσει την Κυριακή για το μέλλον του», απάντησε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε: « Σέβομαι τη διάθεσή σας να διαφοροποιηθείτε. Εντούτοις, ταυτόχρονα χαιρετίζω το γεγονός ότι , είτε ηθελημένα είτε άθελα, την άλλη Κυριακή θα ψηφίσουμε το ίδιο ψηφοδέλτιο».
«Κάνετε μεγάλο λάθος», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ ενώ η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι «είναι πλαστογραφία αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός, όταν λέει ότι θα ψηφίσουμε το ίδιο».
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να συμπεριληφθεί μέσα στο δημοψήφισμα, ως ερώτημα, η πρόταση που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς και να τεθεί ως ερώτημα στον ελληνικό λαό αν είναι υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ και αν είναι υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων.
«Τι άλλο περιμένετε; Αντί να βγείτε να πείτε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εσείς χαϊδεύετε το παπούτσι που σας κλωτσάει. Μας βγάζετε λόγους για την αξία της ΕΕ. Σας ξαναπροκαλούμε να τολμήσετε. Το θέμα είναι πολιτικό δεν είναι τεχνικό. Εμείς δεν έχουμε διλήμματα. Εσείς έχετε. Τι φοβάστε αλήθεια;», είπε ο Θανάσης Παφίλης.

Σαμαράς: Πραξικόπημα χωρίς αντικείμενο το δημοψήφισμα

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον ότι προχωρεί σε πραξικόπημα κάνοντας ένα δημοψήφισμα παρωδία, που καλεί τον λαό να αποφασίσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» αν θα βγει από το ευρώ και την Ευρώπη.ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ  Α. ΣΑΜΑΡΑΣ

«Διχάζετε την ελληνική κοινωνία ανάμεσα στην απόλυτη καταστροφή και σε μια πολύ κακή συμφωνία. Καλείτε το λαό να εγκρίνει ο ίδιος την αποκοπή του από την ΕΕ. Αυτό που θα κληθούν να πουν οι Έλληνες πολίτες δεν είναι ένα “ναι” ή ένα “όχι” στα 8,5 δισ. ευρώ που προτείνει η τρόικα ή η κυβέρνηση Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το λέω ξεκάθαρα, θέλουμε οι Έλληνες να είμαστε σταθερά στην καρδιά της Ευρώπης».
«Το δημοψήφισμα σέρνει τη χώρα έξω από την Ευρώπη» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί καλύτερης διαπραγμάτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η διαπραγμάτευση τελείωσε. Έβγαλαν τον υπουργό Οικονομικών έξω από το Eurogroup. Την παράταση που ζητήσαμε, δεν την πήραμε. Το βράδυ της Τρίτης θα είναι η χώρα χωρίς πρόγραμμα, χωρίς την προστατευτική ομπρέλα της Ευρώπης».
«Αποτύχατε δραματικά και με πάταγο, κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:

«Φέρατε μια απαράδεκτη συμφωνία και οδηγείτε τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ και την Ευρώπη. Η δική σας συμφωνία που φέρατε, είναι χειρότερη από κάθε μνημόνιο. Έχετε ικανοποιήσει πλήρως και απολύτως όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Οκτώ φορές περισσότερα μέτρα λιτότητας από το email Χαρδούβελη. Προεκλογικά υποσχεθήκατε 11 δισ. για παροχές και φέρνετε μέτρα λιτότητας 8,5 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο δικός σας εφιάλτης, κ.Τσίπρα».
Και ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας: «Γιατί δεν φέρατε για το δημοψήφισμα τη δική σας πρόταση; Μήπως γιατί θα την καταψηφίζατε πανηγυρικά; Βάλατε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας στην πρόταση που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικός σας, δήλωσε ότι οδηγεί σε ανεργία, είναι υφεσιακή, και το email Χαρδούβελη μπροστά της μοιάζει παιχνιδάκι. Έρχεστε χωρίς ίχνος συγνώμης να βάλετε για δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών που ελάχιστα διαφέρει από τη δική σας. Είστε ο ηθικός αυτουργός της πρότασης που εσείς καταγγέλλατε. Θέτετε προς ψήφιση ένα working paper, τώρα που οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε θεσμική παρωδία τη δημοκρατία ενώ σημείωσε: «Ο καλύτερος καθρέφτης γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι η εικόνα στα ΑΤΜ και στα σούπερ μάρκετ, γιατί η χώρα γονατίζει από την ύφεση που προκάλεσε η κυβέρνηση. Το κόστος αδράνειας της πολιτικής Τσίπρας υπολογίζεται πάνω από 4,8 δισ. ευρώ το μήνα. Μαντάρα τα κάνατε. Πώς θα πληρώστε αυτούς που χρωστάτε μέσα στη χώρα και πώς θα βάλετε πίσω τα αποθεματικά που πήρατε;»
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε την προσπάθεια της κυβέρνησης για μια έντιμη συμφωνία , τονίζοντας: «Λέτε θα κάντε μια έντιμη συμφωνία. Με ποιους; Με το υπερπέραν»;
Ακόμα, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχασε πολύτιμο χρόνο αλλά και ότι σκόπιμα μιλούσε περί συμφωνίας που καθαρογράφεται, ενώ χαρακτήρισε ανοησία τα όσα ειπώθηκαν περί δημιουργικής ασάφειας.
«Το δημοψήφισμα γίνεται ξεκάθαρα για να βγάλετε τη χώρα από το ευρώ» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης είχε ταχθεί εναντίον πριν από λίγο καιρό, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν άδικο να απαντήσει ο ελληνικός λαός με ένα “ναι” και ένα “όχι”».
«Το δημοψήφισμα ισοδυναμεί με χρεοκοπία και έξοδο της χώρας από το ευρώ και την Ευρώπη. Και να γίνει εμείς θα ψηφίσουμε ευθέως την παραμονή της χώρας στο ευρώ, γιατί το “όχι” που εσείς προτείνετε ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ούτε έχει σχέση με τη δημοκρατία και την εθνική λαϊκή κυριαρχία. Δημοψήφισμα που δεν είναι σαφές, που κινδυνεύει σε λίγες μέρες να γκρεμίσει ότι έχτιζε η Ελλάδα δεν θα το εγκρίνουμε» επισήμανε και συμπλήρωσε:
«Εθνική αξιοπρέπεια είναι να πάψεις να ζητάς δανεικά. Και ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να μιλά για εθνική κυριαρχία. Ο κ. Τσίπρας δεν διαχειρίζεται κάποιο πρόβλημα. Είναι ο ίδιος το πρόβλημα. Γιατί δεν υπήρχε θέμα χρεοκοπίας της χώρας. Δημιουργήθηκε τώρα από αυτή τη κυβέρνηση. Μέσα σε πέντε μήνες, ισοπεδώσατε τη χώρα. Μας πήγατε στη κατηγορία Ζάμπια».
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του δημιούργησαν την ανάγκη οκταπλάσιων μέτρων, και τώρα, όπως είπε «ψάχνει συνενόχους». «Προκαλείτε εθνικό διχασμό. Αυτό που προτείνετε είναι έξοδο της χώρας όχι μόνο από το ευρώ αλλά και από την ενωμένη Ευρώπη.
Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι την επόμενη μέρα θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Και σε ποιο νόμισμα; Το όχι σημαίνει χρεοκοπία άμεσα», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:
«Βλάπτετε ενσυνείδητα τον ελληνικό λαό. Αφήστε την ανοησία για ένα δημοψήφισμα παρωδία που είναι και πραξικόπημα. Η Ελλάδα δεν θα αυτοκτονήσει μαζί σας. Ο ελληνικός λαός δεν θα το κάνει. Ψηφίζουμε ναι στην Ευρώπη. Αν συμβεί το αντίθετο δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Και ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας: «Καλούμε όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για να ματαιώσουμε αυτά τα σχέδια της καταστροφής, να ματαιώσουμε το πραξικόπημα. Καλούμε τον ελληνικό λαό με τρόπο ενωτικό, μαζικά και αποφασιστικά να εκφράσει την αντίθεση του σε αυτό το πραξικόπημα και στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το πραξικόπημα δεν θα περάσει, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Ζάμπια η Ελλάδα. Θα νικήσουμε γιατί οι έλληνες ξέρουν ότι το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη. Πολύ σύντομα θα γίνεται παρελθόν που θα θέλουν όλοι να ξεχάσουν. Δεν θα σας αφήσουμε με ακρισία, ανοησία και φαιδρότητα να διαλύσετε τη χώρα».

*

Θεοδωράκης: Στόχος σας να διχάσετε τον λαό, το καταφέρατε
Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει στόχο τον διχασμό, σημειώνοντας ότι το έχει ήδη καταφέρει.ÂÏÕËÇ ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÄÉÅÎÁÃÙÃÇ ÄÇÌÏØÇÖÉÓÌÁÔÏÓ

«Ο λαός έχει διχαστεί, μόνο που τα στρατόπεδα δεν είναι αυτά που είχατε υπολογίσει. Από τη μία, και μπορείτε να το δείτε και μέσα στη Βουλή αλλά και στον δημόσιο διάλογο, στο διαδίκτυο και στην κοινωνία, από τη μια είναι η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ βέβαια, και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, και από την άλλη είναι η υπόλοιπη κοινωνία. Η τρόικα, δηλαδή, της δραχμής είναι στο πλευρό σας, και μαζί και άλλοι συντηρητικοί της Ευρώπης που θέλουν να ξεμπλέκουν κάποια στιγμή με τους Έλληνες. Άλλες συμμορίες, ίδιο σόι» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι ήδη έγιναν 8 οι χώρες που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και «θα πρέπει να δώσετε μια απάντηση στη νέα γενιά για την τυχοδιωκτική επιλογή σας». «Τι θα πούμε, λοιπόν, σε όλα αυτά τα παιδιά; Ότι χάνουν την Ευρώπη αλλά τους μένουν τα Βαλκάνια; Και σε λίγα χρόνια θα παρακαλάνε για τη θετική ψήφο των Σκοπίων και της Αλβανίας για να πάρουν μια μικρή βοήθεια από την Ευρώπη» τόνισε και επέκρινε την κυβέρνηση πως όλες οι κινήσεις πέντε μήνες τώρα, μαρτυρούν ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι οι συνιστώσες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε προς τα στελέχη της κυβέρνησης ότι δεν διαπραγματευθήκατε στην Ευρώπη και επισήμανε: «Οι άνθρωποί σας έκαναν περαντζάδες όπως μαρτυρούν μέχρι και οι γραμματείς στις Βρυξέλλες. Χωρίς χαρτιά, χωρίς προτάσεις, χωρίς σχέδιο κι αν εξαιρέσεις -και θα πρέπει να το πω- τον κύριο Χουλιαράκη που όπως λένε, “ήξερε για τι μιλάμε” και προσπαθούσε ο άνθρωπος να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, οι άλλοι πήγαιναν σαν σε σχολική εκδρομή. Το μαρτυρούν οι φωτογραφίες στους καναπέδες. “Σχολική εκδρομή”. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός ακόμα και των φίλων σας στην Ευρώπη. Των Σοσιαλιστών που σας ενίσχυσαν στο Ευρωκοινοβούλιο. Των Γάλλων και των Ιταλών κεντροαριστερών. Έρχονται για να μας πουν ιδέες, έρχονται σαν στελέχη ΜΚΟ. Και ζητώ συγνώμη από τις ΜΚΟ. Που πολλές είναι σοβαρότερες από το κυβερνητικό σας ασκέρι»
«Δεν έχετε σχέδιο. Γιατί δεν έχετε προτάσεις. Γιατί μόνο αυτοσχεδιάζετε. Στεγνώσατε αυτούς τους 5 μήνες την οικονομία. Αυξήσατε την ανεργία και τη μαύρη εργασία» ισχυρίστηκε και υπογράμμισε ότι «αν ο λαός ψηφίσει “ναι”, τι θα κάνετε; Θα έρθετε να εφαρμόσετε τις εντολές των δανειστών;».
Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήρε την απόφαση να ηγηθεί του λόμπι της δραχμής και πως θα πρέπει θαρραλέα να πει «αν ηττηθώ θα φύγω». «Ελπίζω βέβαια να έχουν το σθένος οι υπουργοί που σας ακολουθούν σε αυτή τη μοιραία πορεία μεθαύριο το πρωί να δώσουν εντολή στους τραπεζίτες τους να μεταφέρουν τα λεφτά τους στην Ελλάδα, να πάρουν κι αυτοί το ίδιο ρίσκο που παίρνει ο ελληνικός λαός, να μπουν κι αυτοί στην ουρά των ΑΤΜ» τόνισε και κατέληξε:
«Σας έχουμε μία πρόταση. Αποσύρετε την επιλογή του δημοψηφίσματος και βάλτε σε ψηφοφορία στη Βουλή τη δική σας πρόταση – αν έχετε. Πάρτε τη θετική ψήφο και πηγαίνετε με αυτήν στην Ευρώπη. Ή κάντε τώρα συγκεκριμένη αντιπρόταση στους Θεσμούς. Τώρα όμως. Διαφωνείτε, λέτε, με το 10% των προτάσεων των Θεσμών. Πείτε καθαρά λοιπόν στη Βουλή τι θέλετε να αλλάξει. Να το δούμε. Να το συζητήσουμε. Δε θα το κάνετε όμως. Γιατί αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι κομματικές σας ισορροπίες και μόνο. Δε θέλετε να δυσαρεστήσετε κανέναν. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ του κόμματος. Προτιμάτε να διαλύσετε την πατρίδα προκειμένου να διασώσετε τις συνιστώσες σας. Την Κυριακή όμως το δίλημμα είναι ένα: “ναι” ή “όχι” στην Ευρωπαϊκή Ένωση; “Ναι” στο ευρώ; Ή “όχι “στο ευρώ; Δεν μας ενδιαφέρει ο εμφύλιός σας με τη Νέα Δημοκρατία -ποιο μνημόνιο είναι χειρότερο, το γαλάζιο ή το ροζ».
»Εμείς λέμε ότι η Ελλάδα μπορεί χωρίς μνημόνια, η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί ρεαλιστικά και προοδευτικά η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού. Οι αλλαγές είναι εκεί έξω και φωνάζουν και εσείς τις προσπερνάτε».

Γεννηματά: Κανένα δημοψήφισμα, προχωρήστε σε εκλογές
Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τον κατηγόρησε για επικίνδυνη πολιτική, αμετροεπή στάση και για κρυφή ατζέντα που οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, και υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει καμία χρησιμότητα.ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÄÇÌÏØÇÖÉÓÌÁ  (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

«Δεν χρειάζεται κανένα δημοψήφισμα. Μην προσπαθείτε να αποφύγετε τη λυτρωτική για την Ελλάδα και τους Έλληνες ομολογία αδυναμίας και αποτυχίας σας. Δεν θα καταφέρετε να αποδράσετε παγιδεύοντας τους Έλληνες πολίτες σε ερωτήματα όχι για το τι θέλουν αλλά για το τι δεν θέλουν» τόνισε ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών.
«Προχωρήστε σε εκλογές τώρα, κ. πρωθυπουργέ, τα ψέματα τελείωσαν. Σήμερα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας είναι για σας η δύσκολη ώρα της αλήθειας» ανέφερε χαρακτηριστικά για τον κ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για παραπλάνηση και έλλειψη ειλικρίνειας, καθώς και για αποτυχημένη διαπραγμάτευση που οδήγησε στο απόλυτο αδιέξοδο.
«Προτιμήσατε, κύριε Τσίπρα, να υποταχτείτε στους κήρυκες της ρήξης και της δραχμής. Έχετε υποχρέωση να αναλάβετε την ευθύνη της απόφασης για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να διασφαλίσει την προοπτική της ανάπτυξης έστω και τώρα» επισήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας καθαρές απαντήσεις για την επόμενη μέρα, «καθώς η χώρα οδηγείται σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».
«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν θα αλλάξουν με αυτοκτονίες κρατών και γραφικές αναφορές στο Κούγκι, ούτε με νταούλια που παίζουν χορούς του Ζαλόγγου» πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει τη συνταγματική τάξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. «Ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Το ερώτημά μας είναι: Κύριε Πρόεδρε, θα είστε ο Πρόεδρος που θα παρακολουθεί την Ελλάδα να βαδίζει ολοταχώς εκτός ευρώ;» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

**

Χαμός  για την πρόεδρο της Βουλής   – Αποχώρησε η ΝΔ ενώ μιλούσε ο Σαμαράς
«Μπουρλότο» στην εν εξελίξει κοινοβουλευτική διαδικασία για το δημοψήφισμα έβαλε η -κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής- κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να επανέλθει στη θέση της στο Προεδρείο παρότι είχε μόλις κατέβει για να μιλήσει από το βήμα, την ώρα που μιλούσε ο Αντ. Σαμαράς.No 709169

Η θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε στην έδρα της την ώρα που στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς. Ακριβώς πριν τον κ. Σαμαρά είχε κατέβει από το Προεδρείο για να μιλήσει ως βουλευτής κάτι που έχει το δικαίωμα να κάνει χωρίς όμως, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, να έχει το δικαίωμα να ξαναπροεδρεύσει στη συνέχεια.

Η κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι διέκοψαν τη διαδικασία, αναγκάζοντας και τον Αντ. Σαμαρά να της πει: «κ. Πρόεδρε, να το πάρετε χαμπάρι, το έχετε παρακάνει. Δεν είστε δικτάτορας, είστε Πρόεδρος της Βουλής», ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Κι εσείς κ. Τσίπρα, να την μαζέψετε. Δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής είναι πρόεδρος του κόμματός σας».

Η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε εγκαλώντας τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ότι συμπεριφέρεται αντικοινοβουλευτικά και καλώντας τον να συνεχίσει.
Στη συνέχεια και παρά τις επαλειμμένες εκκλήσεις της Προέδρου της Βουλής να συνεχίσει την ομιλία του ο κ. Σαμαράς, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας ενώ ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για «δικτατορικές» πρακτικές εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει το άρθρο 66 του κανονισμού της Βουλής, που ισχύει 40 χρόνια, κατά το δοκούν.ÂÏÕËÇ - ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÃÉÁ ÔÏ ÄÇÌÏØÇÖÉÓÌÁ / ÁÐÏ×ÙÑÇÓÇ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÍÄ ÁÍÔ. ÓÁÌÁÑÁ ÊÁÉ ÔÙÍ ÂÏÕËÅÕÔÙÍ  (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Η εξέλιξη του επεισοδίου και οι απειλές των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα επιστρέψουν στην αίθουσα αν συνεχίζει να προεδρεύει η κ. Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε τη δεκάλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αίτημα που έγινε δεκτό από την έδρα.

«Εκτιμώ ότι είναι ιστορική ευθύνη όλων μας σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση να υπάρξει νηφαλιότητα. Έχω την αίσθηση ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα πάνω μας και η στιγμή απαιτεί από όλους μας νηφαλιότητα και κυρίως να διεξαχθεί και να ολοκληρωθεί μια κορυφαία διαδικασία. Σας παρακαλώ, ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να ολοκληρωθεί. Δεν θέλω να κάνουμε το χατίρι αυτό. Να διακόψετε για δέκα λεπτά και στο διάστημα αυτό ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να προσέλθει για να ολοκληρώσει κανονικά την ομιλία του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μετά την πέραν του δεκαλέπτου διακοπή κατά την οποία η κ. Κωνσταντοπούλου είχε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα στο γραφείο του, η Πρόεδρος της Βουλής επέστρεψε στην έδρα της δηλώνοντας ότι αποχωρεί από το Προεδρείο μέχρι το πέρας της συζήτησης και τη θέση της καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλ. Μητρόπουλος.