Ετοιμη η Ρωσία να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού

Την ετοιμότητα της Ρωσίας να βοηθήσει όταν αυτό χρειαστεί στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε εκ νέου σήμερα ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι υποδεικνύοντας ότι η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη του Κυπριακού και ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας για επίλυση του προβλήματος.ÑÙÓÏÓ ÐÑÅÓÂÇÓ ÓÔÇÍ ÊÕÐÑÏ STANISLAV OSADCHIY

Ο Ρώσος Πρέσβης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για μια πολύ χρήσιμη και φιλική ανταλλαγή απόψεων σε ό,τι αφορά τη νέα φάση στην οποία έχει εισέλθει το Κυπριακό μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στη διαχρονική, εδώ και δεκαετίες, αποφασιστική στήριξη της Ρωσίας και προηγουμένως της Σοβιετικής Ένωσης, προς την Κύπρο, παλιότερα για την απόκρουση επιθέσεων καταστροφής της Κυπριακής Δημοκρατίας (δεκαετία του 1960) και στη συνέχεια για μια λύση του Κυπριακού που να στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έμεινε ποτέ στα λόγια αλλά με πράξεις στάθηκε δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής υποδεικνύοντας πως όπως και παλιότερα έτσι και σήμερα η Ρωσία δηλώνει πανέτοιμη να δώσει τη δική της βοήθεια και να καταθέσει τη δική της συμβολή έτσι ώστε να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό που να οδηγήσουν στον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και στην κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960 και σε μια λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού στο σύνολο του Ε/κ και Τ/κ.

«Αυτή είναι η διαβεβαίωση και βεβαίως από τη δική μου την πλευρά εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Βουλής γι` αυτή τη σταθερή, αμετακίνητη θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δίπλα στην Κύπρο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι ανταλλάγησαν απόψεις για το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη του Κυπριακού και ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο η Ρωσία παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή πως θα εξελιχτούν τα πράγματα και κατά πόσο θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του Κυπριακού καθώς υπάρχει αισιοδοξία.

«Ελπίζω πραγματικά και εμείς το θέλουμε, θέλουμε να γίνει κάτι πρακτικό για να υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτό καταλαβαίνουμε πως δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να υπάρξει κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των ηγετών των δύο κοινοτήτων όμως ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της Ρωσίας να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού όταν χρειαστεί. «Εμείς δεν προτείνουμε κάτι το συγκεκριμένο, εμείς νομίζουμε ότι οι δύο κοινότητες που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να λύσουν το πρόβλημα με το δικό τους τρόπο» πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ακολούθως χρήσιμες τις πρόσφατες επισκέψεις του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα και σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χημείας, κατά την έκφραση του, μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών και για να υπάρξει αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις όσο και γενικότερα τα όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή.