ΕΔΕΚ: Με αναδρομική ισχύ περιορίζονται οι θητείες για αξιώματα

Σειρά τροποποιήσεων στο καταστατικό του Κινήματος Σοσιαλιστών ΕΔΕΚ αποφάσισε το Έκτακτο Παγκύπριο Πολιτικό – Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ  στη Λεμεσό, με τις σημαντικότερες να αφορούν τον περιορισμό στις θητείες για πολιτειακά και κομματικά αξιώματα, με τον Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο να δηλώνει πως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία για πάνω από δυο θητείες.CNA_M4c83ae81bf5e4655a8b0cf02892840e2

Συγκεκριμένα, για τα κομματικά αξιώματα (Πρόεδρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος, Αντιπρόεδροι, Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής, Κεντρικός Οργανωτικός, Πρόεδροι Επαρχιακών Επιτροπών), αποφασίστηκε όπως η θητεία από τέσσερα χρόνια αυξηθεί σε πέντε και όπως υπάρχει μέγιστο όριο δυο θητειών, συνεχόμενων ή διακεκομμένων για το ίδιο αξίωμα και συνολικά τεσσάρων θητειών σε δυο ή περισσότερα αξιώματα. Επίσης αποφασίστηκε όπως το εκλογικό συνέδριο του Κινήματος να πραγματοποιείται σε ένα τουλάχιστον χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Πριν την ψηφοφορία ο κ.Σιζόπουλος διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία του Κινήματος για πάνω από δυο θητείες.

Για τα πολιτειακά αξιώματα (βουλευτής, ευρωβουλευτής, δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι), αποφασίστηκε επίσης να τεθεί μέγιστο όριο δυο θητειών, συνεχόμενων ή διακεκομμένων για το ίδιο αξίωμα και συνολικά τεσσάρων θητειών σε δυο ή περισσότερα αξιώματα. Από την απόφαση εξαιρείται ο Πρόεδρος του Κινήματος, εφόσον θα ασκεί τη θητεία του ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ενώ της διαδικασίας υποβολής εισηγήσεων και ψηφοφορίας αυτοεξαιρέθηκαν ο ευρωβουλευτές Σοφοκλής Σοφοκλέους και οι βουλευτές Γιώργος Βαρνάβας και Ρούλλα Μαυρονικόλα, αφού όπως ανέφεραν επηρεάζονταν από την όποια απόφαση.

Αποφασίστηκε επίσης όπως οι πιο πάνω διατάξεις, τόσο για πολιτειακά όσο και για κομματικά αξιώματα, να έχουν αναδρομική ισχύ.