Η Φώφη Γεννηματά προηγείται στην «κούρσα» για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να κόψει πρώτη το νήμα στην κούρσα για τη «μάχη» της  προεδρίας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, η Φώφη Γεννηματά προηγείται με μεγάλη διαφορά από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που είναι οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.gennimata_0

Στο ΠΑΣΟΚ  ξεκίνησε σήμερα η εκλογή για τον 5ο πρόεδρο του Κινήματος   μετά την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος για να ανοίξει, όπως είπε, ο δρόμος «για ανανέωσή του».Τρεις είναι οι διεκδικητές του αξιώματος:

Η Φώφη Γεννηματά, 51 ετών, μια από τις δύο κόρες του εκλιπόντος Γιώργου Γεννηματά (1939-1994), από τα πρώτα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην Υπουργός. Έχει σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στην Δημόσια Διοίκηση, και από το 1986 είναι στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Η υποψηφιότητά της θεωρεί ότι εκπροσωπεί τη λεγόμενη «συνέχεια του ΠΑΣΟΚ». Σε περίπτωση εκλογής της, θα είναι και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του κινήματος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, 59 ετών, προέρχεται από τον ακαδημαϊκό χώρο, με σπουδές στα νομικά, και ειδίκευση στο Συνταγματικό Δίκαιο, φτάνοντας στο αξίωμα του Καθηγητή. Βουλευτής εξελέγη πρώτη φορά το 2000, και έκτοτε επανεκλέγεται συνεχώς. Υπήρξε υπουργός στις κυβερνήσεις Σημίτη, Γ. Παπανδρέου και στην τελευταία Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο κ. Λοβέρδος προβάλλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής του κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, 40 ετών, ο αποκαλούμενος και «βενιαμίν της τριάδας». Εκπροσωπεί το «νέο αίμα» του κόμματος. Σπούδασε ιατρική στο Βουκουρέστι, και εργάστηκε στην Αθήνα σε τμήμα ακτινολογίας δημοσίου νοσοκομείου. Στην πολιτική είναι από τα μαθητικά του χρόνια. Εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2009, και άλλες τρεις φορές από τότε, σε ισάριθμες αναμετρήσεις.

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται εκείνος ή εκείνη που θα συγκεντρώσει 50% + 1 ψήφο, τουλάχιστον. Εάν δεν πιάσει κανείς αυτό το όριο, η εκλογή θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο πρώτων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί, και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα με τη δύση του Ηλίου.

Ψηφίζουν μέλη και φίλοι του κόμματος, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του. Υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής ακόμα και τη στιγμή που θα προσέλθει κάποιος σε εκλογικό κέντρο για να ψηφίσει.

Οι 4 προηγούμενοι Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ ήταν: Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο τελευταίος, που είναι ο μόνος από τους τρεις που δεν εξελέγη ποτέ Πρωθυπουργός, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στην Θεσσαλονίκη.