Το ΔΝΤ τιμωρεί την Ελλάδα αλλά χρηματοδοτεί την Ουκρανία και μετα τη στάση πληρωμών

“Δύο μέτρα και δύο σταθμά” από τους δανειστές.Θεωρούν «ηθική   υποχρέωση» να βοηθήσουν ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ουκρανίας 

Μια άκρως υποκριτική στάση κρατάνε οι δανειστές απέναντι στην Ελλάδα από την οποία απαιτεί να αφαιμάξει τους πολίτες της, ενώ την ίδια στιγμή για την προαναγγελθείσα στάση πληρωμών της Ουκρανίας μετά τις 30 Ιουνίου σύμφωνα με τους FT, οι πιστωτές, στην περίπτωση της έχουν “ηθική υποχρέωση να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτό να μειωθεί και να γίνει βιώσιμο”!Portuguese police seizes counterfeit 200 euro notes

Τιμωρούν δηλαδή την Ελλάδα η οποία αντιδρά στα ταπεινωτικά μέτρα  και αγωνίζεται για την κυριαρία  της και ανταμοίβουν  την Ουκρανία η οποία  έχει καταστεί δορυφόρος της ΕΕ και των ΗΠΑ και ακολουθεί με θέρμη τις εντολές τους, που ήδη έχουν προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς στις ανατολικές αποσχιθείσες περιοχές της. “Δύο μέτρα και δύο σταθμά” λέει η παροιμία, κοινώς λένε ότι τους συμφέρει

Στη σύγκριση των καταιγιστικών εξελίξεων που συνέβησαν τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ουκρανία προχωρούν το πρακτορείο Bloomberg, αλλά και το WSWS (World Socialist Web Site).

Αφενός, το Bloomberg, απ’ αφορμή  την τελευταία δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στην Ουκρανία, ακόμη κι αν το Κίεβο αποφασίσει ότι δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του, αντιπαραβάλλει την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία ανέβαλε την πληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου προς το Ταμείο.

“Η χώρα επιμένει οι δανειστές της να κάνουν κούρεμα 40% ή απειλεί να κηρύξει μονομερή αναστολή, ενώ πλησιάζουν σημαντικές, αλλά αυτο-επιβλημένες προθεσμίες. Δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ουκρανία”, γράφει το αμερικανικό πρακτορείο, που τονίζει στο κείμενο ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και σημαντικές διαφορές (!) στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δύο χώρες.

Το ΔΝΤ έχει μία διαδικασία “δανεισμού σε ληξιπρόθεσμες οφειλές”, όταν μία χώρα έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, αλλά εμμένει στο πρόγραμμα του Ταμείου.

Η εφαρμογή του προγράμματος του ΔΝΤ είναι ένας παράγοντας κλειδί, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι που διακρίνουν στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Ελλάδας, γράφει το Bloomberg, που σημειώνει ότι από τις σημαντικές διαφορές είναι ότι ο βασικός πιστωτής της Ελλάδας δεν είναι ο ιδιωτικός τομέας, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Τα χρήματα των φορολογούμενων χρησιμοποιήθηκαν για απευθείας δανεισμό στην Ελλάδα (από την ΕΕ και κυβερνήσεις της ένωσης) σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κρίση και η μετάδοσή της, ή για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα από τον ιδιωτικό τομέα (ΕΚΤ), συμπληρώνει.

Μία άλλη διαφορά είναι βέβαια ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ουκρανίας είναι προφανής, σημειώνει το πρακτορείο. “Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και διευκολύνει το αποσχιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία. Η ανθρωπιστική κρίση εκεί είναι πιο αισθητή από εκείνη που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχει στην Ελλάδα. Την ώρα που βασικές υπηρεσίες, όπως εκείνη του ηλεκτρισμού, έχουν απειληθεί σε κάποια τμήματα της Ουκρανίας εξαιτίας της αναταραχής, στην Ελλάδα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν ηλεκτρικό επειδή δεν μπορούν να το πληρώσουν. Εχουμε τονίσει ότι η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας είναι σημαντική και συχνά παραμελείται από τους αναλυτές”, συνεχίζει.

Ισως η βασική διαφορά είναι ότι μετά από την κατά 25% συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας- σε πραγματικούς όρους- το διπλασιασμό της ανεργίας και τη μείωση 11% στους μισθούς του δημοσίου, ο κοινωνικός και πολιτικός ιστός έχει σπάσει, γράφει το Bloomberg.

Με τον αποπληθωρισμό να πιέζει την οικονομία, η ονομαστική οικονομία έχει καταρρεύσει. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ από μόνη της αντανακλά αυτή την κατάρρευση. Η βοήθεια προς την Ελλάδα διεκόπη έξι μήνες πριν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση συχνά αποκαλείται ριζοσπαστική, αλλά συμφωνεί με πολλούς επικριτές στο δημόσιο τομέα ότι η στρατηγική “επεκτείνουμε και υποκρινόμαστε” που επιμένουν οι δανειστές είναι μάταιη και απόλυτα καταστροφική.

Από την πλευρά του το WSWS, κάνει λόγο για επιβολή δικτατορίας του κεφαλαίου στις δύο χώρες.

Καθώς, η Ελλάδα παραπαίει στο χείλος της χρεοκοπίας, οι αξιωματούχοι της ΕΕ σφίγγουν τον κλοιό, σημειώνει, απαιτώντας την αποπληρωμή των χρεών της, την περικοπή των ήδη πενιχρών συντάξεων, ώστε να της δώσουν περισσότερα χρήματα. Η πίεση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει την Ελλάδα να ξαναφέρει το εθνικό της νόμισμα, ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση των τραπεζών, εκκινώντας έτσι την αποδόμηση του ευρώ, ακόμα και της ΕΕ.

Το Βερολίνο υιοθετεί μαι στάση ‘take-it-or-leave-it’, έγραψαν οι FT, επικαλούμενοι πηγή της ΕΕ που είπε: “η μόνη απάντηση που θέλουν από την Ελλάδα είναι να τους πει ‘ναι'”.

Είναι ωφέλιμο να συγκρίνουμε την αντιμετώπιση που έχει η Ελλάδα με μια άλλη χρεοκοπημένη χώρα, την Ουκρανία, γράφει το άρθρο. Οι Financial Times στο κεντρικό τους άρθρο απαιτούν να ληφθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη στάση προς την Ουκρανία, καλώντας τους πιστωτές της να “ξεχάσουν” μεγάλο μέρος του χρέους της.

Σύμφωνα με τους FT, οι πιστωτές, στην περίπτωση της Ουκρανίας έχουν “ηθική υποχρέωση να συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους ώστε αυτό να μειωθεί και να γίνει βιώσιμο”!

Αν αποτύχουν να φτάσουν σε συμφωνία, γράφουν οι FT, η Ουκρανία θα έχει το ηθικό δικαίωμα να καθυστερήσει τις αποπληρωμές προς τους δανειστές της, όπως έκανε και η Ελλάδα με το ΔΝΤ ή ακόμα και να ακυρώσει τις πληρωμές εντελώς.

“Γιατί η εφημερίδα υποστηρίζει την ‘ηθική υποχρέωση’ του ευρωπαϊκού κεφαλαίου να βοηθήσει την Ουκρανία, ενώ δεν διστάζει να στραγγαλίσει οικονομικά την Ελλάδα;”, διερωτάται το WSWS

Η απάντηση δίνεται από τους FT ως εξής: “η διάσωση της Ελλάδας είναι μεν ζωτική για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά η στρατηγική της σημασία είναι αμελητέα σε σχέση με τη σημασία της Ουκρανίας”, εννοώντας φυσικά τον “κίνδυνο” της Ρωσίας και το τι σηματοδοτεί για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και για συγκεκριμένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα .

Για την Ευρώπη, συνεχίζει το άρθρο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα δεν συνιστά πραγματική απειλή και οι τράπεζες της ΕΕ θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα ανεχθούν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις πολιτικές λιτότητας. Η υφαρπαγή δισεκατομμυρίων από τους εργαζομένους θα συνεχιστεί, ό,τι κι αν γίνει, σημειώνει το άρθρο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ απείλησε και πάλι  ότι η χώρα του θα σταματήσει να εξυπηρετεί το τεράστιο εξωτερικό χρέος της εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωσή του, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο είναι αναγκασμένο να καλύπτει τις ανάγκες που ανακύπτουν λόγω των συγκρούσεων στις ανατολικές, αυτονομιστικές περιοχές.

«Σήμερα η Ουκρανία δαπανά για το εξωτερικό και εσωτερικό χρέος της τόσα χρήματα όσα και για την άμυνά της. Ο προϋπολογισμός δεν το αντέχει πια. Ο ουκρανικός λαός δεν μπορεί πλέον να ζει έτσι» είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. «Δεν θα βγάλουμε χρήματα από τις τσέπες των Ουκρανών για να πληρώσουμε το (εξωτερικό) χρέος» προειδοποίησε.

Στα μέσα Μαΐου η Ουκρανία είχε και πάλι απειλήσει ότι θα παγώσει την πληρωμή του εξωτερικού χρέους της εάν δεν υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές της. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μετά από τρία χρόνια ύφεσης και έναν χρόνο σε εμπόλεμη κατάσταση. Έχει λάβει ωστόσο μια πιστωτική γραμμή ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο πλαίσιο αυτού του τετραετούς προγράμματος της χορηγήθηκαν τον Μάιο 5 δισ. δολάρια.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο έχει εμπλακεί σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού χρέους του που εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι φέτος θα αγγίξει το 94% του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ εξαρτά την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του προς την Ουκρανία από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα προχωρήσει η χώρα αλλά και από την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.