Διαφωνία Σιζόπουλου-Περδίκη με αναφορές του Προέδρου στην «Χουριέτ»

Tη διαφωνία τους με αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη συνέντευξή του στην εφημερίδα “Χουριέτ” εξέφρασαν σήμερα οι Πρόεδροι της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, με δηλώσεις ύστερα από συνάντησή τους.ÌÁÑÉÍÏÓ ÓÉÆÏÐÏÕËÏÓ ÍÅÏÓ ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÅÄÅÊ

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “αποφεύγει στη συνέντευξή του να αναφερθεί στην ουσία του κυπριακού προβλήματος που είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνοκάθαρσης”.

“Αντίθετα επιχειρεί να δημιουργήσει κατά την άποψή μας αδικαιολόγητα ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας και ευφορίας, κάτι το οποίο δεν δικαιολογείται από τη μέχρι σήμερα στάση την οποία ακολουθεί κυρίως η Τουρκία, που είναι και ο κυριότερος παράγοντας που θα βοηθήσει σε μιαν εποικοδομητική συζήτηση και σε μια ουσιαστική λύση του κυπριακού προβλήματος”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως “μέσα από τη συμπεριφορά και από τις δηλώσεις λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο Πρόεδρος μετατρέπει τις υποχρεώσεις τις οποίες η Τουρκία έχει αναλάβει έναντι διεθνών οργανισμών, όπως είναι τα ΗΕ αλλά και η ΕΕ, για να προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων δεσμεύσεων που έχουν σχέση με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της, σε θέμα ανταλλαγμάτων”.

Δηλαδή δεν μπορεί ο Πρόεδρος να λέει πως αν η Τουρκία επιτρέψει το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε πλοία με κυπριακή σημαία είναι διατεθειμένος να άρει το βέτο από το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει αναλάβει την υποχρέωση με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και τα λιμάνια να ανοίξει σε πλοία με κυπριακή σημαία, και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει κάτι που δεν έχει υλοποιήσει μέχρι στιγμής, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως για αυτό ακριβώς το λόγο, “θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως πιο διεκδικητικοί σε αυτά τα οποία έχουμε ως βασικά αιτήματα, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε σωστές προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, και κυρίως εάν επιθυμούμε η Τουρκία τελικά να προσέλθει ως ενδιαφερόμενο μέρος στο διάλογο και να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν σε αυτή τη διαδικασία”.

Από την πλευρά του ο κ. Περδίκης είπε πως ο κ. Αναστασιάδης, στη συνέντευξή του στη “Χουριέτ” παρόλο που θέτει θέμα εγγυήσεων και παρουσίας ξένων, στρατευμάτων δεν απαντά στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, “ο οποίος σε παρόμοια του συνέντευξη πρόσφατα σαφώς ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, κάτι που βρίσκεται ακόμα και εκτός του πνεύματος της συμφωνίας του Φεβρουαρίου μεταξύ Αναστασιάδη-Ερογλου”.

“Υποτίθεται ότι όλα τα θέματα πρέπει να συζητούνται παράλληλα και δεν υπάρχει θέμα το οποίο μπήκε στο τέλος”, σημείωσε.

Εξέφρασε εξάλλου ανησυχία ότι θα έχουμε σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό, προσθέτοντας παράλληλα πως οι εξελίξεις στην Τουρκία πιθανόν να επηρεάσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Εξέφρασε την ελπίδα “αυτός ο επηρεασμός να είναι θετικός”, λέγοντας ωστόσο πως για να γίνει αυτό “χρειάζεται να υπάρξει τόλμη και αποφασιστικότητα από την πλευρά του Ακιντζί, να αποδεσμευτεί πλήρως από τα συμβαίνοντα στην Τουρκία, από τις οποιεσδήποτε σχέσεις που έχει με την Τουρκία και να συμπεριφερθεί ως ένας εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων και όχι ως ένας κατοχικός εκπρόσωπος”.

Δυστυχώς, σημείωσε, η μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων δεν μας πείθει ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες να δούμε κάτι τέτοιο. Αντίθετα βλέπουμε την Τουρκία να διατηρεί μια στάση επιθετική απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ανέφερε, σημειώνοντας πως η κρίση διακυβέρνησης στην Άγκυρα δεν φαίνεται να δημιουργεί κενό στα θέματα που αφορούν την εξωτερική της πολιτική και την πολιτική της για εθνικά θέματα, αντίθετα φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της σε αυτά τα θέματα.

Για τα σκάνδαλα στην Οικονομία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη διερεύνηση του σκανδάλου της οικονομίας, ο κ. Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει πλέον η δυνατότητα να ανακριθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος. “Ελπίζουμε να γίνει μια πραγματική και ουσιαστική ανακριτική διαδικασία που θα οδηγήσει σύντομα τους ενόχους απέναντι στη δικαιοσύνη”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως ένοχους και κατηγορούμενους έχουμε και στην Κύπρο “και με ανησυχία παρατηρούμε ότι καθυστερεί απαράδεκτα η διερεύνηση των μεγάλων υποθέσεων του Συνεργατισμού, της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής και η παρουσίαση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης”.

Για την τοποθέτηση της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, είπε πως “προκαλεί ιδιαίτερη περιέργεια και σχολιασμό το γεγονός ότι όλα τα αρνητικά του μνημονίου εφαρμόζονται κατά γράμμα από την κυβέρνηση”, ενώ “όταν ερχόμαστε στο θέμα του ΓΕΣΥ, στο θέμα του δικτύου προστασίας των αφερέγγυων δανειοληπτών, στο θέμα του ΕΕΕ, στα θέματα που αφορούν την κάθαρση στις τράπεζες που είναι κομμάτια του μνημονίου εκεί έχουμε καθυστέρηση”.

Είπε πως η εφαρμογή του μνημονίου πρέπει να μην είναι ισοπεδωτική και να είναι προς όφελος της Κύπρου και του λαού. “Αλλά φαίνεται ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνον αυτά τα οποία είναι σύμφωνα με τη δική της ιδεολογική εκτίμηση και προσέγγιση”, επεσήμανε, και ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα να είναι δίκαιη στις τοποθετήσεις της και να καταγράφει και τα αρνητικά σε ότι αφορά την εφαρμογή του μνημονίου.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή τους συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με αυτήν η νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ ολοκληρώνει ένα κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα.

Είπε πως με το Κίνημα Οικολόγων τους συνδέουν πολλές, ταυτόσημες και συγκλίνουσες θέσεις για πολλά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, το Κυπριακό, την οικονομία, κοινωνικά ζητήματα, περιβαλλοντικά ζητήματα και πως υπάρχει και μια ευρύτερη συνεργασία η οποία επισημοποιήθηκε στις τελευταίες Ευρωεκλογές.

Ανέφερε πως σήμερα έγινε μια πρώτη αξιολόγηση αυτής της συνεργασίας “με την υπόσχεση ότι πολύ σύντομα θα γίνει μια πιο λεπτομερειακή και σε βάθος ανάλυση αυτής της συνεργασίας και εάν και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες αποφάσεις”.

“Παράλληλα έχουμε ανταλλάξει απόψεις γύρω από τα θέματα που έχουν σχέση με την πορεία του Κυπριακού, τις διακοινοτικές συνομιλίες, τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου και των διαφόρων επιτροπών εμπειρογνωμόνων οι οποίες έχουν συσταθεί καθώς επίσης και για ζητήματα της οικονομίας”, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος.

Σημείωσε πως βασική πρόθεση είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια αυτή η συνεργασία να έχει συνέχεια και πολύ περισσότερο να ενισχυθεί και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης είπε πως με την ΕΔΕΚ έχουν μακρά συνεργασία, η οποία είχε θετικό αποτέλεσμα με την εκλογή του Δημήτρη Παπαδάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον κυπριακό λαό πάρα πολύ συχνά οι Οικολόγοι βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα με το ΚΣ ΕΔΕΚ, ταυτίζονται πολλές φορές ή συγκλίνουν οι θέσεις τους στα θέματα “που αφορούν το Κυπριακό και την οικονομία, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τις αρνητικές πτυχές του μνημονίου”.

“Θεωρώ ότι μαζί με το ΚΣ ΕΔΕΚ αλλά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στα θέματα της δικαιοσύνης και της κάθαρσης ως κυρίαρχα ζητήματα στην εξυγίανση της κυπριακής πολιτικής ζωής και της οικονομίας στη χώρας μας”, κατέληξε.

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών   χαιρετίζει την προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη στη συνέντευξη που έδωσε στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Η τοποθέτηση του ότι «τα μοντέρνα κράτη δεν χρειάζονται οποιεσδήποτε εγγυήσεις» και η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ικανοποιεί και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, είναι σωστή., αναφέρει η Συμμαχια, και προσθέτει:« Σωστή είναι και η θέση που εκφράζει ότι η Τουρκία πρέπει να δώσει δείγματα γραφής που να υποδηλούν αλλαγή στάσης από μέρους τουρκικής Κυβέρνησης. Σημειώνουμε ακόμη με ικανοποίηση την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν μπορεί να παραβλέψει και ότι οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του 76% των Ελληνοκυπρίων για το σχέδιο ΑΝΑΝ και τους λόγους της καταψήφισης του.

Ως Συμμαχία Πολιών ελπίζουμε ότι με αυτή την προσέγγιση θα διεξαχθούν οι διακοινοτικές συνομιλίες και ότι ο κ. Ακιντζί και κυρίως η τουρκική Κυβέρνηση θα προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα και με διάθεση συναίνεσης στις βασικές πτυχές του κυπριακού έτσι ώστε να δημιουργηθούν θετικές προϋποθέσεις για τη λύση του προβλήματος.»