Διαδήλωση αδιόριστων καθηγητων στα ΚΙΕ έξω από το Υπ.Παιδείας

“Εργασία στους άνεργους, όχι στους διπλοθεσίτες» βροντοφωναξαν  σήμερα εκατονταδες αδιόριστοι ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÙÍ ÊÑÁÔÉÊÙÍ ÉÍÓÔÉÔÏÕÔÙÍ ÅÐÉÌÏÑÖÙÓÇÓεκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα ΚΙΕ, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Παιδεία στηλιτεύοντας  την  απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μη λαμβάνεται υπόψη η ανεργία ως κριτήριο για τη μοριοδότηση εκπαιδευτικών στις προσλήψεις για την αγορά υπηρεσιών για διδασκαλία στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης .Οι διαμαρτυρόμενοι, κατήγγειλαν ότι το Υπουργείο αφαίρεσε το κριτήριο αυτό στην προκήρυξη για αγορά υπηρεσιών που έγινε την περασμένη Παρασκευή για να “ευνοήσει” συγκεκριμένες ομάδες εκπαιδευτικών οι οποίες ενδέχεται να μην εργοδοτηθούν στα πρωινά σχολεία, λόγω των αλλαγών στα νέα ωρολόγια προγράμματα, και να εργοδοτηθούν στα ΚΙΕ.

“Οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης διαμαρτύρονται για την απόφαση του Υπουργείου να μη λάβει υπόψη την ανεργία ως κριτήριο μοριοδότησης και ως αποτέλεσμα τούτου να απολέσουν το πλεονέκτημα που είχαν και να δοθεί η ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς που έχουν άλλη απασχόληση να απασχολούνται και να έχουν δύο δουλειές, ενώ αυτοί να μην έχουν καμία” ανέφερε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής ΓΓ της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών της ΣΕΚ Γιώργος Κωνσταντίνου.

Σημείωσε ότι με την αγορά υπηρεσιών, που εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια, έχουν χάσει το δικαίωμα του ανεργιακού επιδόματος και τώρα δέχονται ακόμα ένα πλήγμα, να μένουν εκτός απασχόλησης.

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ Κώστας Χατζηθωμάς μίλησε για μονομερείς αποφάσεις του Υπουργείου, οι οποίες, όπως είπε, κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρουν.

“Το αποτέλεσμα της φετινής μοριοδότησης θα είναι ντροπιαστικό για το Υπουργείο Παιδείας γιατί θα αφήσει για δώδεκα μήνες τους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ χωρίς κανένα εισόδημα” είπε, προσθέτοντας ότι συνολικά επηρεάζονται από αυτή την απόφαση 2.500 εκπαιδευτικοί.

Πρόσθεσε ότι αναμένουν από τον Υπουργό να τους καλέσει σε συνάντηση εντός των ημερών και πριν από τις 12 Ιουνίου, που λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για εκδήλωση ενδιαφέροντος για διδασκαλία στα επιμορφωτικά κέντρα, ώστε μέσα από διάλογο να βρεθεί ένα αποτέλεσμα το οποίο θα επιτρέπει τη λειτουργία των ΚΙΕ σε ομαλές συνθήκες.

Ανέφερε ακόμα ότι οι συντεχνίες και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Απασχολούμενων στα ΚΙΕ (ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ) έχουν συμβουλέψει τα μέλη τους να μην προχωρήσουν στη συμπλήρωση των αιτήσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΑΕ ΚΙΕ Χρυσοβαλάντω Αργυρού είπε ότι ζητούν από τον Υπουργό Παιδείας να υπάρξει κοινωνικός διάλογος για να παραθέσουν τις εισηγήσεις τους.

Με την απόφαση του Υπουργείου, είπε, η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που η μόνη τους απασχόληση είναι τα κρατικά δεν θα έχουν δουλειά του χρόνου -επί δώδεκα μήνες μπορεί και περισσότερο, γιατί η προκήρυξη είναι για τρία χρόνια- και δεν θα λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

Οι διαμαρτυρόμενοι παρέδωσαν υπόμνημα στον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρο Νεοκλέους, το οποίο ανέλαβε να διαβιβάσει στον Υπουργό Παιδείας.

Στο υπόμνημα παρατίθενται οι θέσεις του Συνδέσμου και αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι “είναι φανερό πως η πολιτική του ΥΠΠ να μη μοριοδοτήσει την ανεργία αλλάζει για να δοθεί η ευκαιρία σε συγκεκριμένες ομάδες εκπαιδευτικών, οι οποίες ενδέχεται να μην εργοδοτηθούν στα πρωινά σχολεία (συνεπεία των αλλαγών στα ΝΩΠ) και να εργοδοτηθούν στα ΚΙΕ. Είναι ξεκάθαρο πως το ΥΠΠ αφαίρεσε τον πυλώνα της ανεργίας για να τους ευνοήσει και να έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους άνεργους εκπαιδευτικούς των ΚΙΕ”.

“Τέτοιες πολιτικές και προσεγγίσεις είναι το ολιγότερο άδικες αλλά και καταδικαστέες. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο στη βάση της ειλικρίνειας, των λογικών επιχειρημάτων και όχι των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και των εκβιαστικών τελεσιγράφων”, σημειώνεται.

Ωστόσο ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης διαβεβαίωσε τους εκπαιδευτικούς ότι “εκείνο που λάβαμε πρώτιστα υπόψη είναι να διοριστείτε εσείς οι άνεργοι και όχι διορισμένοι ή αυτοί που απασχολούνται κάπου με ένα δεύτερο επάγγελμα. Αυτό το έχουμε διασφαλίσει”, προσθέτοντας πως “δεν υπήρχε καμία απολύτως σκοπιμότητα στην προκήρυξη”.