Yπο το βάρος των σκανδάλων σήμερα οι εκλογές στη FIFA

Υπό το φως των αποκαλύψεων, των συλλήψεων, των κατηγοριών και της μεγάλης αναταραχής διεθνώς καθώς στους κόλπους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, πραγματοποιείται σήμερα στη Ζυρίχη της Ελβετίας, η εκλογική διαδικασία της FIFA στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.65th FIFA Congress in Zurich

Ο Ελβετός Πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ δίνει μάχη επιβίωσης στην ηγεσία της FIFA μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και τις συλλήψεις πρωτοκλασάτων παραγόντων με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο Σεπ Μπλάτερ αρνείται να παραιτηθεί, διεκδικεί την επανεκλογή του υποστηρίζοντας ότι θα ηγηθεί της διαδικασίας κάθαρσης.

“Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι με θεωρούν υπεύθυνο για τις πράξεις και το κύρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, είτε πρόκειται για την ανάθεση ενός Μουντιάλ είτε για ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Δεν μπορώ να ελέγχω τους πάντες διαρκώς. Εάν κάποιοι κάνουν κάτι κακό θα προσπαθήσουν να το κρύψουν. Το βάρος της ευθύνης για το κύρος και την ευημερία του οργανισμού μας όμως, πέφτει σε εμένα και πρέπει να βρεθεί ένα τρόπος για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα”, είπε χθες ο κ. Μπλάτερ μιλώντας κατά την έναρξη της Συνόδου.

Πρόσθεσε πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι για την FIFA, λέγοντας μάλιστα ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες άσχημες ειδήσεις, “αλλά είναι ανάγκη να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ομοσπονδία”.

Στον αντίποδα όμως, και ιδιαιτέρως μετά τις αποκαλύψεις και τις συλλήψεις για τα σκάνδαλα, έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό μπλοκ αμφισβήτησης του Μπλάτερ και στήριξης του Ιορδανού πρίγκιπα Αλί μπιν Αλ Χουσεΐν στην Προεδρία της Ομοσπονδίας. Ο Ιορδανός πρίγκιπας εξέφρασε χθες την εμπιστοσύνη του στα μέλη της FIFA που θα ψηφίσουν σήμερα.

Χθες, ο Πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί ζήτησε την παραίτηση του Μπλάτερ και όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο κ. Πλατινί αποκάλυψε πως η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών θα ψηφίσει τον πρίγκιπα της Ιορδανίας.

“Toυ είπα: Άκου Σεπ, ξεκινήσαμε μαζί το 1998. Στη Σιγκαπούρη καταλήξαμε σε συμφωνία για το μέλλον της FIFA. Συνεργαστήκαμε και κερδίσαμε μαζί τις εκλογές. Σήμερα ήρθα να σου ζητήσω να εγκαταλείψεις τη FIFA, παραιτήσου. Γιατί η εικόνα της FIFA είναι άσχημη και δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι”, είπε ο κ. Πλατινί, ενώ σύμφωνα επίσης με τα λεγόμενα του ο Μπλάτερ του απάντησε πως είναι πολύ αργά πλέον για να παραιτηθεί.

Τη στήριξη στον Πρίγκιπα Αλί εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ολλανδικής Ομοσπονδίας ο Μίκαελ Βαν Πράαγκ. “Μετά την ομιλία του πρίγκιπα Αλί και την δική μου, αλλά και κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον πρίγκιπα Αλί. Δεν θα έλεγα ομόφωνα, αλλά με μεγάλη πλειοψηφία”, είπε ο Βαν Πράαγκ.

Ο Καναδάς, ο οποίος φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών του 2015, δεν θα στηρίξει τον Μπλάτερ, σύμφωνα με ανάρτηση του επικεφαλής της ομοσπονδίας Victor Montagliani στο λογαριασμό του στο Twitter. “Το Συμβούλιο μας αποφάσισε να στηρίξει τον Πρίγκιπα Αλί μπιν Αλ Χουσεΐν καθώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παρούσα ηγεσία της FIFA”, ανέφερε.

Τον Μπλάτερ θα καταψηφίσει και η αντιπροσωπεία της Μαλαισίας καθώς και αυτή της Νέας Ζηλανδίας.

Σε ένα άλλο επίπεδο των εξελίξεων, αμερικανικό “δάκτυλο” βλέπει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA και τις συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Ο κ. Πούτιν έκανε λόγο για μια ξεκάθαρη προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτρέψουν την επανεκλογή του Σεπ Μπλάτερ στον προεδρικό θώκο της FIFA.

“Αυτή είναι ακόμη μία εμφανής προσπάθεια (των Ηνωμένων Πολιτειών) να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους σε άλλες χώρες. Είμαι βέβαιος για αυτό, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να αποτραπεί η επανεκλογή Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA”, είπε ο κ. Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν σημείωσε επίσης, ότι ο αθλητισμός και η πολιτική θα πρέπει να κρατηθούν μακριά το ένα από το άλλο.

Παράλληλα, ο Ρώσος Υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει τίποτα να κρύψει για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2018 στη χώρα του. Ο Ρώσος Υπουργός έχει κληθεί να καταθέσει στην ελβετική εισαγγελία.

Μεταξύ των επτά συλληφθέντων είναι ο 50χρονος αντιπρόεδρος της FIFA Τζέφρι Γουέμπ που είναι ο αντιπρόεδρος της FIFA και Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου των Νησιών Κέιμαν.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι οι: Εουχένιο Φιγερέδο, ηλικίας 83 ετών. Είναι αντιπρόεδρος της FIFA, πρώην Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL) και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Ουρουγουάης.

Χοσέ Μαρία Μαρίν, ηλικίας 83 ετών. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής της FIFA για τα ολυμπιακά τουρνουά ποδοσφαίρου και πρώην πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας.

Εντουάρντο Λι, 56 ετών. Εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) και Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα.

Ράφαελ Εσκιβέλ, ηλικίας 68 ετών. Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL).

Χούλιο Ρότσα, 64 ετών. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Νικαράγουα.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 58χρονος Κώστας Τάκκας, ο οποίος εμφανίζεται με εθνικότητα Ηνωμένου Βασιλείου και είναι εκπρόσωπος του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF).