Δημιουργική χαρακτήρισε τη συνάντηση του με τον Ακιντζί ο Πρόεδρος

Δημιουργική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ταυτόχρονα την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για επίτευξη λύσης, το συντομότερο δυνατόν, η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΗΓΕΤΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου παρακάθισε σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό που είναι όλων ο στόχος: Το συντομότερο δυνατόν να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ε/κ και των Τ/κ. Μια λύση που θα διασφαλίζει ότι αυτό το κράτος θα συνάδει απόλυτα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα των υπολοίπων κρατών μελών”.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πέραν από αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα μετά τη συνάντηση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπααρθ Είντε και σε ερώτηση για το θέμα διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες και παραπέμπεται στις αρμόδιες Τεχνικές Επιτροπές, στην Επιτροπή για τα οδοφράγματα, με προσπάθεια όλων να εξευρεθούν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι λεγόμενες πρακτικές δυσκολίες.
“Και δεν είναι μόνο του Πυροΐου, είναι και του Πύργου και άλλων περιοχών”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι πολύ σημαντική η κοινή δήλωση των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων, την οποίαν ανέγνωσε ο κ. Είντε, και ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη δήλωση. Με τον κ. Έρογλου είχαμε επισκεφθεί το ανθρωπολογικό εργαστήρι και δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να εκδοθεί μια ανάλογη ανακοίνωση».
Ερωτηθείς αν αναμένουμε και στην πράξη εκτός από την έκκληση των ηγετών για να υπάρξει επίσπευση στο θέμα που αφορά την παροχή πληροφοριών για τους αγνοουμένους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «θέλω να ελπίζω ότι οποιοσδήποτε κατέχει τα όποια στοιχεία θα πρέπει να τα δώσει. Και έχουμε δώσει και μια διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει απόλυτη εχεμύθεια όσον αφορά τους πληροφοριοδότες», είπε καταλήγοντας.