Σιωπά η Ουάσιγκτον για τις προκλητικές δηλώσεις του Τζον Κόνιγκ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφεύγει να τοποθετηθεί δημόσια πάνω στις προχθεσινές δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζον Κόνιγκ, ενώ το θέμα τέθηκε και σε συνάντηση του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργου Σιακαλλή με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμφωνεί ούτε με το περιεχόμενο των δηλώσεων, ούτε με τη χρονική στιγμή που έγιναν.CNA_M38dd02717e064ff6b77d80b854ca9e55

Ερωτηθείς ποιός ο σκοπός της δήλωσης, με δεδομένο το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, και εάν όσα είπε ο κ. Κόνιγκ αντικατοπτρίζουν την επίσημη αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως “οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην υποστήριξη των υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών προσπαθειών για επανένωση του νησιού ως μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, κάτι που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους. Συγχαίρουμε τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της διαίρεσης της νήσου και την επιδίωξη επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης», επεσήμανε.

Χθες το απόγευμα, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σιακαλλή επικοινώνησε με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Αμάντα Σλόατ και της μετέφερε τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, όπως εκφράστηκαν και μέσα από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο τόνος της αντίδρασης της Αμερικανίδας αξιωματούχου ήταν απολογητικός και η κ. Σλόατ σημείωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συμφωνεί ούτε με το περιεχόμενο, ούτε με τη χρονική στιγμή που έγιναν οι δηλώσεις αυτές.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση της ποδοσφαιρικής ομάδας του «Παγκυπρίου», είπε πως επικοινώνησε με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος είπε ότι οι δηλώσεις Κόνιγκ δεν τους εκφράζουν και ότι θα εξέδιδαν διορθωτική δήλωση.

Στο μεταξύ ερωτηθείς αν έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως δεν έχει κάποια συνάντηση να ανακοινώσει αυτή τη στιγμή. Ο κ. Ακιντζί αναμένεται να μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, σύμφωνα πάντως με διπλωματικές πηγές θα λάβει χώρα μεταξύ 4-6 Ιουνίου.