Κρατάει 24 χρόνια η διαφθορά στη FIFA

47 κατηγορίες αντιμετωπίζουν 14 ψηλόβαθμα στελέχη της

 

Σαράντα εφτά κατηγορίες για κακουργήματα όπως σύσταση συμμορίας, συνωμοσία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, παρεμπόδιση έρευνας και εξαγορά αντιμετωπίζουν 14 κατηγορούμενοι στελέχη της FIFA και περιφερειακών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών (κυρίως) του δυτικού ημισφαιρίου. File - FIFA headquarter in ZurichΟι κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα αδικήματα καλύπτουν μία περίοδο 24 χρόνων και απ’ ότι φαίνεται αποτελούν την κορυφή ενός τεράστιου παγόβουνου διαφθοράς, με πολύ υψηλά κέρδη, καθώς οι κατηγορούμενοι έστησαν ένα παράνομο δίκτυο που υποχρέωνε όποιον ήθελε να εξασφαλίσει δικαιώματα μεγάλων διοργανώσεων και να πληρώνει μίζες έως και 25%.

Για την ώρα, οι κατηγορίες καλύπτουν μίζες για διαφημιστικά δικαιώματα με ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στο δυτικό ημισφαίριο, είτε δικαιώματα διεθνών ποδοσφαιρικών οργανώσεων στο δυτικό ημισφαίριο. Επίσης την εκλογή του προέδρου της FIFA το 2011 και την επιλογή της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική.

Το 162 σελίδων κατηγορητήριο που άνοιξε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μπρούκλιν, εκεί δηλαδή που ήταν μέχρι πρόσφατα εισαγγελέας η σημερινή Υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λίντς, δεν περιλαμβάνει τις υποθέσεις του Μουντιάλ της Ρωσίας και του Κατάρ, για τις οποίες χωριστές έρευνες διεξάγουν οι ελβετικές αρχές.

Όπως εξηγείται στο κατηγορητήριο, πολλές από τις εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των παράνομων πράξεων είναι αμερικανικά, κάποιες παράνομες συναλλαγές τελέστηκαν επί αμερικανικού εδάφους, ενώ παράλληλα η αντίστοιχη αμερικανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι μέλος των διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, στελέχη των οποίων ήταν αρκετοί από τους κατηγορούμενους.

Πέραν των πολλών στοιχείων που ήλθαν στην κατοχή των αμερικανικών αρχών, στη διάρκεια της πολυετούς έρευνάς τους εξασφάλισαν και τη συνεργασία 4 ατόμων που παραδέχθηκαν την ενοχή τους σε μικρότερα αδικήματα το 2013 και πλήρωσαν μεγάλα πρόστιμα. Τα αδικήματα σχετίζονται με συνωμοσία, απάτη, ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι δύο γιοί του πρώην Προέδρου της CONCACAF (της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της αμερικανικής ηπείρου και Καραϊβικής) και πρώην Αντιπροέδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ. Επίσης ο πρώην Γενικός Γραμματέας της CONCACAF, που παραδέχθηκε την ενοχή σε 10 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η συνωμοσία για σύσταση εγκληματικής συμμορίας. Και τέλος ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του μεγάλου Βραζιλιάνικου ομίλου αθλητικών γεγονότων Traffic, με θυγατρική στις ΗΠΑ, που πλήρωσε πρόστιμο 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Ενοχή δήλωσαν και η εταιρείες του.

Καθώς η Traffic για σχεδόν 20 χρόνια μονοπωλούσε τα δικαιώματα των αθλητικών διοργανώσεων στην αμερικανική ήπειρο, τα όσα παραδέχθηκε ήδη και θα πει στην κατάθεσή του θεωρούνται το «ατού» των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών για να στηρίξουν το κατηγορητήριο.

Ανάμεσα τους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνεται κι ο Βρετανός υπήκοος Κώστας Τάκκας, Γενικός Γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν τα τελευταία 15 χρόνια και όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, αυτός ήταν ο «ταμίας» του Τζέφρι Γουέμπ, Προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν, Πρόεδρου της CONCACAF και Αντιπροέδρου της FIFA που αναλάμβανε τη διαπραγμάτευση και την είσπραξη των μιζών του. Μάλιστα ο κ. Τάκκας φέρεται να αναλάμβανε και το ξέπλυμα των «μαύρων χρημάτων» που εισέπραττε για τον Γουέμπ και τον εαυτό του, μέσω εταιρειών του στα νησιά Κέιμαν και λογαριασμών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Παρότι δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς πληροφορίες για το αν γεννήθηκε στην Ελλάδα ή την Κύπρο, ή αν είναι γόνος Ελλήνων μεταναστών, στα χρηματοπιστωτικά δρώμενα ο Τάκκας κάνει την εμφάνισή του σε ηλικία 30 ετών, το 1986, στη Χάου Στριτ του Βανκούβερ, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου εταιρείας του γνωστού διεθνούς εμπόρου όπλων και ενός εκ των πλουσιοτέρων, τότε, ανθρώπων του πλανήτη, του Αντνάν Κασόγκι.

Το όνομά του ενεπλάκη και στη μεγάλη χρηματιστηριακή υπόθεση της Genesis Intemedia και σε μία – δύο ακόμη υποθέσεις στον Καναδά, παρότι απ’ ότι φαίνεται, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετέφερε την έδρα του στα νησιά Κέιμαν. Σε καμία από τις υποθέσεις που ενεπλάκη το όνομά του δεν κατηγορήθηκε από τις δικαστικές αρχές. Πάντως, είναι ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών, με έδρα τα νησιά Κέιμαν, ενώ διατηρεί γραφεία και κατοικία στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριδας.