Σόιμπλε: Κίνδυνος να πέσει ξαφνικά στη χρεοκοπία η Ελλάδα

«Στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη σουπερστάρ, τώρα τον αποδομούν. Και τα δύο ειναι εξίσου λάθος»

Με μια εμπρηστική δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, για την Ελλάδα κυκλοφορεί αύριο η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο οποίος στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα δηλώνει πως «η εμπειρία σε άλλα κράτη του κόσμου έχει δείξει πως μια χώρα μπορεί να γλιστρήσει ξαφνικά στην αδυναμία πληρωμής».newego_LARGE_t_1101_54492603_type12713

Η δήλωση, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, κατά το οποίο η Ελλάδα αναμένει μια θετική εξέλιξη αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνεται από την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε ότι την Δευτέρα δεν αναμένεται μια τελική συμφωνία του τύπου «μεταρρυθμίσεις για ρευστό» μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών.

«Δεν βλέπω ότι όλα θα έχουν λυθεί μέχρι τότε», δηλώνει ο Σόιμπλε στην συνέντευξή του στην κυριακάτικη FAZ, σύμφωνα με το Reuters, τονίζει πάντως πως η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη «υπό λογικούς όρους».

Ο Σόιμπλε αρνείται πάντως να απαντήσει αν το Βερολίνο προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Η Γερμανία θα κανει τα πάντα προκειμένου να κρατήσει, υπό λογικούς όρους, την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δηλώνει στην ερώτηση αυτή και προσθέτει ότι στο θέμα υπάρχει σύμπνοια με την Καγκελάριο Μέρκελ.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, δηλώνει: «Είμαστε και οι δύο υπουργοί Οικονομικών, έχουμε ευθύνη, συνεργαζόμαστε λοιπόν καλά» και επισημαίνει ότι «στην αρχή τα ΜΜΕ έκαναν τον Βαρουφάκη σουπερστάρ, τώρα τον αποδομούν. Και τα δύο ειναι εξίσου λάθος».

Στο μεταξύ, σε σημερινή συνέντευξή του στην ιταλική Corriere della Sera, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκτιμά πως «δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στην συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στην συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει dead line για την συμφωνία με την Αθήνα».

Υπέρ μιας καθαρής λύσης με μια συμφωνία, που δεν θα εξασφαλίζει απλώς πως η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση, αλλά συμφωνία συνολική που θα επιτρέψει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, τάσσεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».