Εκποιήσεις, αφερεγγυότητα, ιδιωτικοποιήσεις και ΓεΣΥ συζήτησαν ΑΚΕΛ -Τρόικα

Εκποιήσεις, αφερεγγυότητα, ιδιωτικοποιήσεις και ΓΕΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν σήμερα το πρωί οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Ο κ. Κυπριανού τους επανέλαβε τις θέσεις του ΑΚΕΛ στα πιο πάνω ζητήματα ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Κυβέρνηση, ιδιαίτερα για το ΓΕΣΥ και τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι προαπαιτούμενο της Τρόικας αλλά καθαρά πολιτική θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.CNA_M0d2b0333f0044c63907ac242566d5927

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού είπε πως η συζήτηση με τους επικεφαλής της Τρόικας ήταν πάρα πολύ ειλικρινής και κατά την οποία ανέπτυξαν τις θέσεις τους πάνω σε σημαντικά ζητήματα που είτε είναι υπό συζήτηση είτε είναι υπό προώθηση.

“Συζητήσαμε πολύ έντονα τα ζητήματα των εκποιήσεων και της αφερεγγυότητας στη βάση των νομοθεσιών που έχουν εγκριθεί και έχουμε επαναλάβει τη θέση μας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην αναδιάρθρωση των δανείων και όχι στις εκποιήσεις των περιουσιών”, είπε.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει την αντίθεσή του κόμματος με την κυβερνητική θέση που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις. “Διαφωνούμε και το έχουμε ξεκαθαρίσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιχειρήσουμε να τις τερματίσουμε”, είπε.

Πρόσθεσε πως η Τρόικα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί της, δεν έχει την απαίτηση το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων να λυθεί νομοθετικά, απλώς εκφράζει κάποιες πολιτικές απόψεις και προτιμήσεις. Όπως είπε, είναι θέμα εμάς στην Κύπρο το πώς θα προχωρήσουμε και δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από την Τρόικα πίσω από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά να πει καθαρά στον κυπριακό λαό ότι είναι ιδεολογική της θέση οι ιδιωτικοποιήσεις και να τις υπερασπιστεί με επιχειρήματα.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το ΓΕΣΥ, ο κ. Κυπριανού είπε πως κατά τη συνάντηση εξέφρασε έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι ενώ όλα τα ζητήματα είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και με την Τρόικα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη καθυστερεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό να προωθήσει το ΓΕΣΥ, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στον τομέα της υγείας.

“Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου γιατί η Τρόικα επιμένει σε εκείνα τα οποία είχαν συμφωνηθεί τότε με την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια και διερωτούμαι ειλικρινά γιατί η Κυβέρνηση θέτει ολόκληρο τον τομέα της υγείας σε αυτή την περιπέτεια απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει κάποια συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα”, είπε.

Τρόικα και ΑΚΕΛ συζήτησαν επίσης την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει πως και ο δημόσιος τομέας έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Απουσιάζει όμως, συνέχισε, μια στρατηγική από πλευράς Κυβέρνησης για το πώς θα μπορούσαν να προωθηθεί η ανάπτυξη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι πολιτική άποψη της Τρόικας οι ιδιωτικοποιήσεις και όχι προϋπόθεση. “Δεν επιβάλλουν τίποτε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πολιτική τους άποψη ότι θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία”, είπε και πρόσθεσε πως είναι δικό μας θέμα να αποφασίσουμε τι είναι το καλύτερο για τη χώρα μας από τη στιγμή που δεν επιβάλλεται τίποτα από την Τρόικα.

Ο κ. Κυπριανού επικαλέστηκε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν χρειαζόμαστε τα λεφτά από τις ιδιωτικοποιήσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία μεταρρύθμιση. “Είναι πολιτική άποψη αυτή, σεβαστή αλλά εμείς διαφωνούμε και λέμε θα είναι ζημιογόνα για το λαό και θα εξυπηρετήσει μόνον κάποια περιορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα”, είπε.