Τεράστια προσβολή για τους αιρετούς θεσμούς οι αναφορές του Γ.Εισαγγελέα

prosopo 3-1Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Δεν είναι με θλίψη, αλλά με απέραντη αηδία και αποστροφή  που παρακολουθεί ο κόσμος τα τεκταινόμενα στη Νομική Υπηρεσία-όσοι τα  παρακολουθούν βέβαια -γιατί οι πλείστοι αποστρέφουν το βλέμμα από ολα αυτά που συμβαίνουν και ευτελίζουν τους θεσμους αιρετούς και δοτούς .Ηταν αναμενόμενο πως θα ξεσπούσε μιας τέτεοια ισχυος  κοινωνικο-οικονομική θύελλα  από τη στιγμή που εδω και δύο χρόνια από το αιματηρό κούρεμα των καταθέσεων του κόσμου και το πλιάτσικο που εκτελέσθηκε με νομικό μανδύα,  για να σωθούν οι εν πολλαίς αμαρτίες ιδιωτικές εγχώριες και ξένες τράπεζες δεν έγινε σχεδόν τίποτε για απόδοση ευθυνών.Ούτε και διατάχθηκε ποινική έρευνα για την υπόθεση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιώρκάτζη απο τη στιγμή που ήταν εξόφθαλμη η  πλαστογραφία  ή η αλλοίωση  των όρων στο συμβόλαιο  διορισμού της. Αφέθηκαν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα από διορισμένους ανεξάρτητους θεσμούς  να καρκινοβατούν.Αφεθηκαν μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη πολιτεία και τους θεσμούς ,να κουφοβράζουν μέσα στη σήψη και τη διαπλοκή.   Αντ’ αυτού βλέπουμε τον Γενικό Εισαγγελέα να συμπεριφερεται με περισσή αλαζονεία και μάλιστα να φτάνει στο σημείο να κατηγορεί τα κόμματα τα οποία είναι αιρετά, πως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους.Αν την έχουν,  να τεκμηριώσει τα όσα τους καταλογίζει   και να τα «τιμωρήσει» .Αν όχι να σιωπήσει.

Οι χθεσινες και σημερινές απαντήσεις που έδωσε ο Γ.Εισαγγελέας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαχέονται  από  μεγάλες δόσεις αλαζονείας  και υπεροψίας καθότι ο ίδιος είναι ένας διορισμένος ( ενα δοτό θεσμικό όργανο)  και ο Πρόεδρος είναι αιρετό πρόσωπο  το οποίο εκλέγεται απευθείας από το λαό.Οσες εξουσίες παρέχει το Σύνταγμα  στον ανεξάρτητο θεσμό  του Γενικού Εισαγγελέα  και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα άλλες τόσες και περισσότερες  παρέχει  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την συντριπτική διαφορά του αιρετού οργάνου.Ορθά χθες δήλωνε ο Πρόεδρος  πως θα διοριζε  το Υπουργικό Συμβούλιο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να διερευνηθούν οι καταγγελίες του Βοηθού Γ.Εισαγγελέα και κακώς τα απέσυρε σήμερα αφήνοντας τον κ. Κ.Κληρίδη  να διορίσει ο ίδιος. Αντ’ αυτου έμπλεος αλαζονείας αρνήθηκε να το πράξει.

Το πιο περίεργο  είναι πως όλοι αναφέρονται  στο πόρισμα Καλλή αλλά ουδείς γνωρίζει το περιεχόμενο του ,πέραν του Γενικού Εισαγγελέα παρόλο που το ανακριτικό αυτό έργο θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και όχι μόνο  από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος το κρατεί από τις 7 Απριλίου και δεν το έθεσε υπόψιν ούτε στο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα. Πώς λοιπόν δηλώνουν όλοι πως το πόρισμα Καλλή είναι σεβαστό εφόσον δεν το έχουν μελετήσει; Ανεξαρτήτως αυτού  θα πρέπει να ερευνηθούν και οι καταγγελίες του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα οι οποίες ειναι επίσης σοβαρές και είναι άξιον απορίας να λένε μερικοί να παραιτηθεί ο ένας  και να παραμείνει ο άλλος  ή και το πιο προχωρημένο να παραιτηθεί ο ίδιος ο  Πρόεδρος  της Δημοκρατίας.

Ο πρώτος που οφείλει να παραιτηθεί  ειναι ο ίδιος ο Γ.Εισαγγελέας αν σέβεται τουλάχιστον τον εαυτό του και τα δηλωθέντα του. Στη χθεσινή ανακοίνωση  του ο Γενικός Εισαγγελέας απαντώντας  στη δήλωση του «Ανώτατου Αρχοντα» της χώρας  όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , μίλησε για ντροπή  και ότι διαψεύδονται και οι τελευταίες προσδοκίες που είχε  για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου  η μόνη επιλογή που εχει είναι μονόδρομος. Να παραιτηθεί .Γιατί πώς μπορεί ο ανώτατος σύμβουλος του κράτους να συμβουλεύει τον εκλελεγμένο Πρόεδρο όταν αισθάνεται ντροπή  για τις ενέργειες του; Οταν ο ίδιος μας λέει πως έχει απογοητευτεί και δεν έχουμε σωτηρία ως χώρα πώς είναι δυνατό να έχει αντοχές, κουράγιο  ή και πίστη για να προχωρήσει στα μείζονος σημασίας ποινικά αδικήματα που είναι τα οικονομικά σκάνδαλα , η κατάρρευση της οικονομίας από πλουτοκράτες, «προύχοντες και τραπεζιτικά   λαμόγια;

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να ακολουθήσει το δρόμο που θα  υποδείξει η Νομική Υπηρεσία και μόνο αν κριθεί ένοχος να απομακρυνθεί από το αξίωμα του.  Και ο Γενικός Εισαγγελέας εφόσον λέει πως έχουν διαψευστεί και οι τελευταίες  προσδοκίες που είχε για ένα καλύτερο μέλλον αυτού του τόπου, να πάει σπίτι του.Δεν εχει άλλη επιλογή. Δεν μπορεί να κρίνει και να επικρίνει άλλους και ο ίδιος να θεωρεί τον εαυτό του ως την ιερή αγελάδα και υπεράνω όλων, δοτών και αιρετών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε κάθε δικαίωμα να διορίσει ποινικούς ανακριτές και κακώς ο Πρόεδρος  δεν τόλμησε να προχωρήσει. Ολοι πρέπει να κρίνονται .Και οι αιρετοί και οι δοτοί όσο και αν επικαλούνται την ανεξαρτησία ή την ανύπαρκτη παντοδυναμία τους.