9 εκατ. ευρώ θα πληρώσει το κράτος για υπόθεση απαλλοτρίωσης του 1972

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο επιδίκασε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ποσό σχεδόν εννέα εκατομμυρίων ευρώ για υπόθεση που καταχώρησε εναντίον της η εταιρεία Μιχαήλ Θεοδοσίου Λτδ.ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΔΑΔ

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, η εταιρεία ήταν ιδιοκτήτρια ακίνητης περιουσίας 4,462 τετραγωνικών μέτρων σε περιοχή στα παράλια της Λεμεσού.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1972 με την απόφαση για υποχρεωτική αγορά του ακινήτου, ωστόσο η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε το 1995.

Το ΕΔΑΔ σημειώνει ότι σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, το ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται βασίζεται στην αξία του ακινήτου κατά το χρόνο λήψης της απόφασης το 1972 και όχι από την αξία του το 1995.

Η εταιρεία κατέφυγε στο ΕΔΑΔ και επικαλούμενη το άρθρο 6 § 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρόνου) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παραπονέθηκε για την υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας απαλλοτρίωσης που αφορούσε στην ιδιοκτησία της.

Κατά την εταιρεία, οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και το ύψος των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν σε διάστημα πέραν των 30 χρόνων από την έναρξη της διαδικασίας, παραβίασαν το δικαίωμα της εταιρείας σύμφωνα με το άρθρο 1 (προστασία της περιουσίας) του πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης.

Στην αρχική του απόφαση το 2009 το ΕΔΑΔ ομόφωνα κατέληξε ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 παράγραφος 1 σχετικά με την υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας (περίπου 11 χρόνια και επτά μήνες). Επίσης, απεφάνθη ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του πρωτoκόλου 1 της Σύμβασης.

Σήμερα, το ΕΔΑΔ ομόφωνα επιδίκασε εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το ποσό των 8,750,000 ευρώ για χρηματική αποζημίωση και το ποσό των 6,400 για ηθική αποζημίωση καθώς και 23,445 ευρώ για έξοδα.