Eλεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί η Πρύτανης ΤΕΠΑΚ

Πολλά ερωτηματικά  προς Αστνομία και Νομική Υπηρεσία για τις σκοπιμότητες σύλληψης της

Ελεύθερη χωρίς να κατηγορηθεί αφέθηκε η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, η οποία τελούσε υπό κράτηση σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση που αφορά παρέμβασή της σε προαγωγές προσωπικού του Πανεπιστημίου.ÔÅÐÁÊ

Το τριήμερο διάταγμα κράτησης της κ.Κεραυνού έληξε σήμερα, ενώ το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας συνεχίζεται.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, ο φάκελος της υπόθεσης θα προωθηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα λάβει και την απόφαση, για τα επόμενα βήματα.
Πάντως η σπουδή των Αστυνομικών Αρχών και της Γ.Εισαγγελίας να εμπλακούν σε θέματα ακαδημαικής φύσης προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ενω υπάρχουν και εύλογες υποψίες για σκοπιμότητες πίσω από το θόρυβο που προκλήθηκε και τον διασυρμό  της κας Ελπίδας Κεραυνού.

 Το ΑΚΕΛ επικρίνει

Το ΑΚΕΛ με δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου Γιώργου Λουκαΐδη εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, σε σχέση με την σύλληψη της Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κας Ελπίδας Κεραυνού για ένα εσωτερικό διοικητικό θέμα. Ένα διοικητικό ζήτημα το οποίο μάλιστα συζητήθηκε εκτενώς εντός της Συγκλήτου, σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και για το οποίο λήφθηκαν σχετικές ομόφωνες αποφάσεις από την ίδια την σύγκλητο.

Την ίδια στιγμή,αναφέρει,  η Σύγκλητος άδειασε την Αστυνομία, ανακοινώνοντας ότι είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός της ότι είναι η ίδια η Σύγκλητος που δήθεν προχώρησε στη καταγγελία της κας Κεραυνού.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Συγκλήτου καταδεικνύει και αποκαλύπτει την προχειρότητα και την ελαφρότητα με την οποία ενήργησε η Εισαγγελία και η Αστυνομία, οδηγώντας σε δημόσια διαπόμπευση μιας ακαδημαϊκού, η οποία για πάνω από δύο δεκαετίες υπηρετεί με ήθος και εντιμότητα την ανώτατη εκπαίδευση του τόπου μας.

Εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες επίσης δημιουργεί η σπουδή και η ευκολία από πλευράς Εισαγγελίας και Αστυνομίας με την οποία οδηγεί στα κρατητήρια ανθρώπους για ασήμαντα διοικητικά θέματα ρουτίνας, όταν για τα σοβαρότατα εγκλήματα σε βάρος της οικονομίας και του λαού μας, ουδεμία επί της ουσίας εξέλιξη υπάρχει.

Αντιδράσεις ακαδημαϊκής κοινότητας

Προβληματισμό εκφράζουν αρκετοί ακαδημαϊκοί για την σλυλληψη της Πρυτάνεως του ΤΕΠΑΚ , υποστηρίζοντας πως είναι το λιγότερο ασυνήθιστο να περνούν χειροπέδες σε μια πρύτανη, όχι για θέματα κακοδιαχείρισης ή διασπάθισης χρήματος, αλλά για ένα ζήτημα καθαρά ακαδημαϊκής φύσεως. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι και καθηγητές από την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις μέρες στο νησί, εκφράζουν έκπληξη για την έκταση που έλαβε το συγκεκριμένο ζήτημα. Στη χθεσινή τοποθέτηση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, νφέρεται  πως «ως πάγια αρχή, θεωρεί ότι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και διασπάθιση κονδυλίων πρέπει να διερευνώνται εις βάθος» και ότι σε αυτό το πλαίσιο «η Σύγκλητος συνεργάζεται με τις Αρχές». Ειδικά για το θέμα που προέκυψε με τις ανελίξεις μελών ΔΕΠ, η Σύγκλητος «επαναβεβαιώνει την ομόφωνη απόφασή της με ημερομηνία 8 Οκτωβρίου 2014», προσθέτοντας τα εξής: «Τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις επί της διαδικασίας ανέλιξης θα έπρεπε να επιλυθούν εσωτερικά ως ακαδημαϊκά θέματα έτσι ώστε να αποφεύγεται η αρνητική δημοσιότητα που πλήττει το Πανεπιστήμιο και τους θεσμούς του». Διευκρινίζει, τέλος, ότι η Σύγκλητος δεν κατήγγειλε η ίδια το θέμα στις Αρχές, όπως ατυχώς λέχθηκε στον Τύπο. Σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου στις 8 Οκτωβρίου 2014, υπενθυμίζεται ότι τότε, «αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής αξιολόγησης και μελέτησε τα βιογραφικά των υποψηφίων, αποφάσισε ομόφωνα» τις ανελίξεις 17 ενταγμένων μελών ΔΕΠ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι περίπου μία εβδομάδα αργότερα, ακολούθησε νέα συνεδρία της Συγκλήτου (με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα για τις ανελίξεις των 17), όπου συζητήθηκε το θέμα του δεύτερου πρακτικού –για το οποίο κατηγορείται η κ. Κεραυνού. Συγκεκριμένα, στις 16 Οκτωβρίου 2014, η Σύγκλητος διευκρίνισε τα ακόλουθα: «Η σύνταξη δεύτερου πρακτικού συνιστά διορθωτική ανάκληση του πρώτου, προκειμένου το μεταγενέστερο να συνάδει με τα κριτήρια της συμφωνίας ένταξης και τη νομοθεσία. Το επίσημο πρακτικό εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Σύγκλητο κατά την 37η συνεδρία της 8ης Οκτωβρίου 2014».

 Το Τμήμα Πληροφορικής στηρίζει την Πρύτανη

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την προσωποκράτηση της κ. Κεραυνού, εκφράζει το ακαδημαϊκό προσωπικό του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στην επιστολή, που υπογράφουν 19 ακαδημαϊκοί, αναφέρουν: «Γνωρίζουμε το έργο και την προσωπικότητα της καθηγήτριας Κεραυνού-Παπαηλιού, καθώς είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί της την τελευταία εικοσαετία, στο πλαίσιο των ποικίλων διδακτικών, ερευνητικών και διοικητικών καθηκόντων και δραστηριοτήτων της στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, όπου υπηρέτησε επί σειρά ετών ως καθηγήτρια, πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής, κοσμήτορας της σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών, αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, αλλά και σε άλλους οργανισμούς της Κύπρου και του εξωτερικού».