Το ΑΚΕΛ για την Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής της Ε.Ε για την Τουρκία

imagesΤΟ ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του σχετικά με την Έκθεση Προόδου και το Έγγραφο Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, σημειώνει τα πιο κάτω:

«Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις σοβαρότατες προκλήσεις της Τουρκίας ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπήρξε νωθρή. Δυστυχώς απουσιάζει η ξεκάθαρη καταδίκη της παράνομης δέσμευσης από την Τουρκία σημαντικού μέρους της Κυπριακής ΑΟΖ που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της Δημοκρατίας.

Τα μοναδικά νέα στοιχεία που προστέθηκαν στα δύο έγγραφα, σχετικά με την επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, είναι η αναφορά σε «ενέργειες που προέβη» και η παραίνεση όπως αποφεύγονται «προκλητικές δράσεις». Υπογραμμίζουμε ότι η επανάληψη περσινών και παλαιότερων αναφορών στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών- μελών, περιλαμβανομένων της συνομολόγησης διμερών συμφωνιών, της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα η αναφορά στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και η φετινή αναφορά στο σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών στα χωρικά τους ύδατα, είναι θετικές. Θα έπρεπε όμως κατ’ ελάχιστο να ζητείται ταυτόχρονα η ανάκληση των προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών της Τουρκίας. Κάτι που δεν γίνεται.

Κατ’ αναλογία, εκτιμούμε ότι το καλωσόρισμα της «στήριξης της Τουρκίας στην επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων» στο Κυπριακό, θα έπρεπε να είναι κάλεσμα προς την κατεύθυνση της πραγματικής στήριξης και της αποφυγής προκλήσεων. Άλλωστε, οι ενέργειες της Τουρκίας στη χρονική στιγμή που έγιναν- παραμονές έναρξης της ουσιαστικής φάσης των συνομιλιών- κάθε άλλο παρά συνιστούν έμπρακτη στήριξη της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, ούτε το κάλεσμα που απευθύνεται στην Τουρκία να μην κάνει δηλώσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, συνιστά επαρκή αντίδραση από πλευράς Κομισιόν.

Η δυστοκία της Κομισιόν να αντιμετωπίσει την Τουρκία με τη δέουσα αυστηρότητα στη βάση των πρόσφατων ενεργειών της, διαφαίνεται και μέσα από επαναλαμβανόμενες αναφορές στο «σημαντικό ρόλο» που διαδραματίζει ευρύτερα στην περιοχή.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι η προτροπή της Κομισιόν για άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, συνιστά μεγάλη αντίφαση στην κριτική που ασκείται στην Τουρκία για ζητήματα που άπτονται των μεταρρυθμίσεων στους αντίστοιχους τομείς της Δικαιοσύνης και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Εξάλλου, είναι απορίας άξιον πώς δεν αντιλαμβάνονται ότι μετά από μια τόσο κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να συναινέσει σε άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου.»