Οι εκποιήσεις, το εθνικό και οι πολιτικοί μας

 

FullSizeRenderΤου Χαρίλαου Κώστα

Η προτεινόμενη νομοθεσία εκποιήσεων σίγουρα δεν λύνει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα χωρίς να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα στην κυπριακή οικονομία, οδηγώντας την κατάσταση και κυρίως τον δεινοπαθούντα λαό, εντελώς στα τάρταρα. Με την ψήφιση της νομοθεσίας θα επέλθουν νέες συνέπειες και ανάγκες, που μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:

  • Κατακόρυφη πτώση στις τιμές των ακινήτων.
  • Προβληματικό πορτοφόλιο τραπεζών βάσει νέων εκτιμήσεων.
  • Η ανάγκη για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι επαναλαμβανόμενη.
  • Η επιστροφή στη λίρα θα είναι μονόδρομος. Εκτός κι αν αυτός είναι ο στόχος.
  • Επιβράβευση των προνομιακά πληροφορημένων που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω και γλύτωσαν το κούρεμα. Τώρα θα τα επαναπατρίσουν επαυξημένα με την επιστροφή στη λίρα, έχοντας τεράστιες δυνατότητες να αγοράσουν περιουσίες σε εξευτελιστικές τιμές με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ο πλούτος στα χέρια των ολίγων.
  • Πώληση δανείων στα Hetz Funs δεν θα είναι μόνο καταστροφή για την οικονομία αλλά και ανήθικο εκ μέρους των τραπεζών, οι οποίες φαίνεται να διαθέτουν άπειρα αποθέματα θράσους. Όταν οι δανειολήπτες υπέγραφαν για να εξασφαλίσουν δάνειο, λάμβαναν σοβαρά υπόψη την καλή φήμη της τράπεζας, ενώ τώρα θα κινδυνεύουν στα χέρια κάποιου οργανισμού με αμφισβητούμενες διαθέσεις και προθέσεις.
  • Νομοθεσία υπάρχει αλλά δεν εφαρμόζεται. Ναι, να γίνει εκσυγχρονισμός στη νομοθεσία αλλά την κατάλληλη χρονική στιγμή. Κάτι τέτοιο αυτή την περίοδο θα είναι ένα επιπρόσθετο λάθος.
  • Η Βουλή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική όταν θα παίρνει την τελική απόφαση. Τα μέλη της οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό δεν θα είναι το πρώτο εγκληματικό λάθος που θα διάπραξει η νομοθετική εξουσία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κι έχουν χρέος να το αποφύγουν έστω και την υστάτη.

Δυστυχώς και το διεθνές περιβάλλον ευνοεί πλέον την ασυδοσία του κεφαλαίου και του ισχυρού. Το πάθος για το χρήμα και την εξουσία επικρατεί υπεράνω  των πανανθρώπινων αρχών για τις οποίες έγιναν τόσοι πόλεμοι και αγώνες με τεράστιες θυσίες και κατοχυρώθηκαν με διεθνείς συμβάσεις. Σ’αυτόν τον κατήφορο την κύρια τεράστια ευθύνη έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ξεκάθαρα πλέον ενδιαφέρεται για την ευημερία των τραπεζών και όχι των ανθρώπων. Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση τη βιώνουμε στο πετσί μας στη μικρή μας χώρα. Όλοι και όλα έχουν τεθεί στην υπηρεσία των τραπεζών ενώ ο τόπος έχει μετατραπεί σε εκκολαπτήριο σκανδάλων.

Είναι καιρός ο λαός να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει κοινωνική δικαιοσύνη, πολιτικό πολιτισμό και τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Από τους πολιτικούς μας, ή έστω από κάποιους από αυτούς, αναμένουμε να μιμηθούν εμπράκτως τη διεκδικητικότητα του Αλέξη Τσίπρα Η αφαίρεση της γραβάτας δεν είναι αρκετό. Και πάνω απ’ όλα δεν μπορεί η όλη κατάσταση να συνδέεται με το Κυπριακό. Μπορεί ο Πρόεδρος να δεσμεύτηκε (κι αυτή τη φορά η δέσμευσή του να είναι πραγματική) έναντι των υψηλών αφεντικών του, Αγγλοαμερικανών, ότι θα λύσει το Κυπριακό αλλά δεν θα δεχθούμε η οικονομική κρίση να αποτελέσει μοχλό πίεσης για τον λαό να συναινέσει σε μια οποιαδήποτε λύση. Ας μην υποτιμούν και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας γιατί θα εκπλαγούν πικρά όπως έγινε και το 2004.