Μέτωπο και με το Γ.Ελεγκτή άνοιξε η Γιωρκάτζη

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταρρίπτει τον ισχυρισμό του δικηγόρου της Χρ.Γιωρκάτζη  ότι δεν έχει αρμοδιότητες  ελέγχου για την Κ.Τρ. 

Ενοχλημένη από την  επιστολή του Γ.Ελεγκτή 9 στις 6 Μρίου προς την ίδια για σύγκρουση συμφερόντων από την παρουσία της στην Αρχή Εξυγίανσης της πρώην Λαϊκής ) η διοικητής της Κ.Τράπεζας έχει αναθέσει σε δικηγόρο( τα έξοδα του οποιου θα καταβάλει η Κ.Τράπεζα) προκειμένου να αποδειχθεί  ότι ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητες ή πεδίο δράσης  στα της Κεντρικής Τράπεζας. Ηδη ο δικηγόρος Ευστάθιος Ευσταθίου με δηλώσεις του σημείωσε πως η Κεντρική Τράπεζας δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες  από την Ελεγκτική Υπηρεσία και ότι αυτο θα καταρριδθεί από το Δικαστήριο.ÃÅÍÉÊÏÓ ÅËÅÃÊÔÇÓ Ï.ÌÉ×ÁÇËÉÄÇÓ - ÊÕÐÑÉÁÊÏ ÐÑÁÊÔÏÑÅÉÏ ÅÉÄÇÓÅÙÍ

Τα επιχειρήματα αυτά κατέρριψε σήμερα  ο  Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδηςο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε  ότι «δεν θα πρέπει να αφεθεί να επηρεαστεί η ουσία του ζητήματος με το θέμα που εγείρεται για τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα για σύγκρουση συμφερόντων της Διοικήτριας.  Καλεί την ίδια ώρα όλους όσοι ενδιαφέρονται να ανατρέξουν σε παλαιότερες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΚΤ, τις οποίες και υπέγραψε η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη όταν προϊστατο της Υπηρεσίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ στο πλαίσιο του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων, ρωτήθηκε από τα ΜΜΕ για το γεγονός ότι η Διοικήτρια αμφισβητεί τις αρμοδιότητές του και έχει ζητήσει γνωμάτευση από δικηγόρο.

Ο Ελεγκτής τόνισε καταρχήν ότι η Υπηρεσία του έχει κατ` επανάληψη τονίσει ότι το νομικό πλαίσιο που διέπει τον έλεγχο της ΚΤ από την ελεγκτική υπηρεσία είναι χαλαρότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει για οποιοδήποτε άλλο ελεγχόμενο οργανισμό του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αυτό κυρίως αφορά τον περιορισμό που έχει τεθεί στον νόμο της ΚΤ ότι η ελεγκτική υπηρεσία δεν ελέγχει οτιδήποτε έχει σχέση να κάνει με το ευρωσύστημα.

“Αυτή είναι μια αδυναμία την οποία έχουμε καταγράψει και στην ετήσια έκθεση. Και είναι και ένα θέμα το οποίο είναι πανευρωπαϊκό, σε όλες σχεδόν τις χώρες υπάρχει θέμα άρνησης των Κεντρικών Τραπεζών για έλεγχο τους από τις ελεγκτικές υπηρεσίες στα θέματα του ευρωσυστήματος. Το συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει δεν αφορά το ευρωσύστημα, αφορά δραστηριότητες της ΚΤ υπό την αρμοδιότητα της Αρχής Εξυγίανσης η οποία δεν αφορά το ευρωσύστημα και ως εκ τούτου το νομικό πλαίσιο το οποίο υφίσταται σήμερα παρέχει στην ελεγκτική υπηρεσία την εξουσία διενέργειας οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου”, εξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης.

Είπε ότι η Υπηρεσία του κατέγραψε αριθμό επισημάνσεων τις οποίες και διαβίβασε στην κ. Γιωρκάτζη για σχολιασμό χωρίς κοινοποίηση σε οποιονδήποτε άλλο. Για τις επισημάνσεις του δικηγόρου από τον οποίο έχει ζητήσει γνωμάτευση η κ. Γιωρκάτζη, ο Ελεγκτής είπε ότι έχει εκφράσει κάποιες απόψεις που βασικά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “ούτε η ελεγκτική υπηρεσία, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε και οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να ελέγξει το τρόπο με τον οποίο η Διοικήτρια ασκεί τις εξουσίες και αρμοδιότητές της και ότι αυτό είναι εξουσία του δικαστικού συμβουλίου το οποίο συστήνεται με βάση τις πρόνοιες του συντάγματος”.

“Αυτό είναι ένα νομικό θέμα το οποίο δεν προτίθεμαι να σχολιάσω και κυρίως αναμένω ότι θα τύχει χειρισμού από τη Νομική Υπηρεσία στα πλαίσια της ετοιμασίας την οποία κάνει τώρα για την υπόθεση που θα παραδοθεί ενώπιον του δικαστικού αυτού συμβουλίου και υποθέτω ότι αυτό μάλλον θα είναι και θέμα το οποίο ενδεχομένως να εγερθεί και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αν τελικά αυτή – όπως αντιλαμβάνομαι – θα παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο”, ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ένα θέμα το οποίο θα κριθεί “είναι κατά πόσον ισχύει η άποψη του κ . Ευσταθίου ότι το δικαστικό αυτό συμβούλιο θα πρέπει αυτεπάγγελτα, διαβάζοντας τις εφημερίδες ή δεν ξέρω με ποιο τρόπο, σκέφτεται ή νομίζει ότι υπάρχει κάποια παράβαση του συμβολαίου ενός αξιωματούχου ή έχει διαπραχθεί οποιοδήποτε άλλο παράπτωμα, αν είναι δυνατό δηλαδή ένα δικαστικό συμβούλιο αυτεπάγγελτα να συνέρχεται και να αποφασίζει να εξετάσει κάποιο θέμα. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον αυτό δεν μπορεί να ισχύει αλλά αυτό θα κριθεί νομικά”.

Σε παρατήρηση ότι κατηγορείται ότι ενεργεί ως ανακριτής κριτής και δικαστής, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι στην επιστολή της Υπηρεσίας του που έγινε στη βάση συνήθους διαδικασίας ελέγχου στην οποία καταγράφονται ευρήματα και θέσεις και ζητείται σχόλιο από τον ελεγχόμενο, “είχαμε καταγράψει καταρχήν διαπιστώσεις και ζητήσαμε τις απόψεις της κ. Γιωρκάτζη, τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, ως εκ τούτου δεν νομίζω να υπάρχει θέμα και δεν νομίζω να μπορεί να πει κάποιος εύκολα ότι αυτό που κάναμε ήταν κάτι διαφορετικό από αυτό που αναμένεται να γίνει σε μια τέτοια περίπτωση”.

“Αλλά ενδιαφέρον θα ήταν, για το συγκεκριμένο θέμα των αρμοδιοτήτων της ελεγκτικής υπηρεσίας είτε για έλεγχο τέτοιων θεμάτων, είτε και ειδικότερα για έλεγχο διαχειριστικών θεμάτων στην Κεντρική Τράπεζα, να ανατρέξετε και εσείς και να βρείτε απαντήσεις σε ετήσιες εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας τις οποίες υπέγραφε η κ. Γιωρκάτζη, νομίζω εκεί θα βρείτε τις απαντήσεις για αυτά τα θέματα”, είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι όταν ήταν γενική ελέγκτρια επιχειρούσε να ελέγξει την Κεντρική Τράπεζα , αλλά τώρα που είναι Διοικήτρια θέλει να ανατρέψει αυτό το ζήτημα, κάλεσε και πάλι να ανατρέξουν κάποιοι σε παλαιότερες εκθέσεις.

“Να διαβάσετε τις εκθέσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας, η τελευταία είχε παραδοθεί το Δεκέμβριο του 2013 λίγους μήνες προτού αποχωρήσει η κ.Γιωρκάζτη και θα βρείτε μέσα θέματα διαχειριστικά που αφορούν την ΚΤ, για προσλήψεις προσωπικού για τέτοια θέματα”, σημείωσε.

Για το ειδικό θέμα που αφορά το ποια είναι η διαδικασία με την οποία θα πρέπει να αναδειχθούν τυχόν προβλήματα τα οποία υπάρχουν στον τρόπο με τον οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες του ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος , ο Ελεγκτής είπε ότι “αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν μπορώ να σας απαντήσω και θα λυθεί μάλλον ενώπιον του δικαστηρίου”.

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ για το θέμα, και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, σημείωσε ότι το κόμμα του και τον ίδιο τους ενδιαφέρει πάντα η ουσία και όχι οι τύποι και οι νομικίστικες προσεγγίσεις.

“Και έτσι κάνουμε τις τοποθετήσει μας, από κει και πέρα αν τα ευρήματα είναι σωστά δεν θα πρέπει να σκοντάψουμε στις διαδικασίες, τα ίδια ευρήματα ίσως μπορεί να τα πιστοποιήσει και άλλος αξιωματούχος πχ ο Γενικός Εισαγγελέας ή και άλλοι”,ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι περιέχονται (τα ευρήματα) και σε πρακτικά ακόμη και της Επιτροπής θεσμών όταν γινόταν η εξέταση του θέματος των τραπεζών.

“Η θέση της ελεγκτικής υπηρεσίας και υπό την παρούσα ηγεσία και υπό την προηγούμενη, πάνω στα θέματα του ελέγχου της ΚΤ, δεν νομίζω να ήταν διαφορετική, ήταν πάντα η ίδια και μπορείτε να ανατρέξετε και σε εκθέσεις και σε πρακτικά της Βουλής”, σημείωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε επί τούτου ότι στην ουσία οι διαπιστώσεις της επιστολής που διαβιβάστηκε στις έξι Μαρτίου στην κ. Γιωρκάτζη δεν αφορούν διαπιστώσεις που προκύπτουν από κάποιο ειδικό έλεγχο που έχουμε διεξαγάγει.

“Δεν χρειάστηκε δηλαδή να μπούμε στα γραφεία, να πιάσουμε φακέλους κλπ, και ακριβώς συμφωνώ ότι αυτό το θέμα που έχει εγερθεί, δεν πρέπει να αφεθεί να επηρεάσει την ουσία, αυτό που είχαμε πει εμείς, θεωρητικά θα μπορούσε να το είχε πει ο οποιασδήποτε και δεν χρειάστηκε να εντοπίσουμε στοιχεία για να καταλήξουμε στα συμπεράσματα τα καταρχήν, τα οποία αποστείλαμε για σχολιασμό στην ΚΤ”, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.

ΔΗΚΟ 

Το ΔΗΚΟ  με ανακοίνωση του αναφέρει  ότι «η  προβληματική κατάσταση που προκλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα, διαιωνίζεται λόγω της επιμονής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να μην θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι αξιοπερίεργο, ονίζεται  ότι, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας εξαπολύουν μύδρους κατά της Διοικητού, με την επιμονή τους να μην παραιτούνται, ουσιαστικά την υποβοηθούν να παραμένει στη θέση της.
Από την άλλη, η απόφαση της κυβέρνησης να παραπέμψει το θέμα της κ. Γιωρκάτζη στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητεί ευθέως την παραίτηση της Διοικητού, προκαλεί εύλογες υποψίες ότι το όλο ζήτημα οδηγείται τεχνηέντως σε δικαστική αποτυχία.
Υπενθυμίζουμε πως το πιθανότερο είναι κανένα δικαστήριο να μην πειστεί από την κυβέρνηση, όταν ληφθεί υπόψη ότι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων της κ. Γιωρκάτζη είχε θεωρηθεί λήξαν την πρώτη φορά που ηγέρθη.
Τέλος το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει « ότι η Διοικητής και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας επιβάλλεται να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μόνο έτσι ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, της Βουλής και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οικολόγοι

Δυσαρέσκεια για την κλιμακούμενη επίθεση διαφόρων παραγόντων εναντίον του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις στη Βουλή, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα θα στηρίζει τον κ. Μιχαηλίδη όσο αυτός κάνει καλά τη δουλειά του.

«Αυτό που συμβαίνει αυτή την ώρα είναι μια ενεργοποίηση όλων των παρακοιμωμένων και των παραγόντων ενός σαθρού κατεστημένου, οι οποίοι ξύπνησαν ξαφνικά και στρέφονται εναντίον του κ. Μιχαηλίδη, γιατί φαίνεται ενοχλήθηκαν για την προσπάθεια που καταβάλλει που οδήγησε τους τελευταίους μήνες στη δικαιοσύνη και στην τιμωρία κάποιους που για χρόνια βολεύονταν λόγω της αδυναμίας των θεσμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Πρόσθεσε ότι όσο ήταν Γενική Ελέγκτρια η κ. Γιωρκάτζη, ζητούσε να ασκεί έλεγχο στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) και όταν αυτός ο έλεγχος έγινε από άλλους για την ίδια και δεν την άρεσε έθεσε θέμα συνταγματικότητας.«Οφείλει να μας το εξηγήσει πώς άλλαξε στάση», ανέφερε.

Εξέφρασε την άποψη ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να έχει το δικαίωμα να ελέγχει τις δραστηριότητες της ΚΤΚ που δεν έχουν να κάνουν με τον τραπεζικό τομέα, διότι είναι και αυτός δημόσιος τομέας και είναι από το δημόσιο ταμείο που πληρώνονται και όχι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Χαρακτήρισε επίσης προκλητικότατη τη στάση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ.

Όπως είπε, τα πολιτικά κόμματα όλα συνέστησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην παύση του ΔΣ της ΚΤΚ και βγαίνει το ΔΣ και γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη θέση των πολιτικών κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι πλέον το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.