Τυνησία:Τρομοκρατική επίθεση με 22 νεκρούς

Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση, με θύματα 20 ξένους τουρίστες, έναν Τυνήσιο και έναν αστυνομικό, δεν συνέβη σε μια οποιαδήποτε αραβική χώρα, αλλά σε εκείνη που άναψε το φιτίλι της «αραβικής άνοιξης» και που, με την ομαλή της μετάβαση στη δημοκρατία και τη σχετική της σταθερότητα, αποτέλεσε το πρότυπο για τις χώρες της περιοχής.assets_LARGE_t_420_54481734_type12713

Οι πυροβολισμοί έξω από το Εθνικό Μουσείο Μπαρντό, στο κέντρο της Τύνιδας, από δύο ενόπλους και το δίωρο θρίλερ ομηρείας που ακολούθησε είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία της Τυνησίας και πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση εναντίον ξένων στη χώρα από το 2002.
Παρόλο που μέχρι χθες βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η ταυτότητα των δύο δραστών, που σκότωσαν 22 και κράτησαν ομήρους δεκάδες πριν σκοτωθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι Βρυξέλλες «έδειξαν» το Ισλαμικό Κράτος. «Με τη σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση και δήλωσαν τη στήριξή τους στην τυνησιακή κυβέρνηση.
Οι ένοπλοι, φορώντας στρατιωτικές στολές, άνοιξαν πυρ εναντίον τουριστών που αποβιβάζονταν από λεωφορεία έξω από το μουσείο και στη συνέχεια κράτησαν ομήρους εντός του κτιρίου. Από τους 22 νεκρούς, οι 20 ήταν τουρίστες (Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Ισπανοί), ένας Τυνήσιος και ένας αστυνομικός.
Δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η επίθεση, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο μουσείο, σκότωσαν τους δράστες και απελευθέρωσαν τους ομήρους. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, 38 άτομα τραυματίστηκαν, περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες από τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
Το Μπαρντό βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο κέντρο της Τύνιδας, όπου επικράτησε πανικός την ώρα της επίθεσης. Μάλιστα η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που στελέχη των ενόπλων δυνάμεων κατέθεταν σε μια επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου. Σύμφωνα με μια βουλευτή, τη Σαγίντα Ουνίσι, παρόντες στην αίθουσα ήταν μεταξύ άλλων «ο υπουργός Δικαιοσύνης, δικαστές και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού».
Η επίθεση ήταν η πιο αιματηρή εναντίον ξένων τουριστών στην Τυνησία από το 2002, όταν ένας καμικάζι αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα είχε σκοτώσει 21 άτομα σε συναγωγή του νησιού Ντζερμπά. Ο Τυνήσιος πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι διαβεβαίωσε ότι «οι Αρχές έλαβαν όλα τα μέτρα ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν», ενώ ο πολιτικός του σύμβουλος, Μοχσέν Μαρζούκ, σημείωσε ότι η επίθεση «είχε στόχο την οικονομία» της χώρας.
Το Εθνικό Μουσείο Μπαρντό, μέσα σε ένα παλάτι του 15ου αιώνα, είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Τυνησίας και από τα σημαντικότερα της Αφρικής, με τις συλλογές του να εκτείνονται σε δύο ορόφους. Αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, καθώς «αφηγείται» την ιστορία της Τυνησίας, ενώ παράλληλα φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών μωσαϊκών. Η επίθεση σε ένα τόσο σημαντικό αξιοθέατο είναι ένα πλήγμα για τη μικρή βορειοαφρικανική χώρα, η οικονομία της οποίας στηρίζεται πολύ στον τουρισμό από την Ευρώπη και που έχει αποφύγει μεγάλα επεισόδια βίας μετά την «επανάσταση των γιασεμιών» το 2011. Παρόλο που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη σταθερότητα μεταξύ των κρατών της «αραβικής άνοιξης», έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένοπλες οργανώσεις τα τελευταία χρόνια, όπως το Ισλαμικό Κράτος αλλά και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και επιτίθενται εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Επίσης οι ανησυχίες για την ασφάλεια στην Τυνησία έχουν ενταθεί, καθώς η γειτονική Λιβύη, στην οποία η Τύνιδα διατηρεί ουδέτερη στάση, βυθίζεται σταδιακά όλα και βαθύτερα στο χάος.