Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα στην Κ.Τράπεζα

«Σε μονόωρη στάση εργασίας από τις τις 11:00 έως τις 12:00 αύριο Πέμπτη καλεί τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου(ΚΤΚ) η Γενική Γραμματεία της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα κακώς συμβαίνουν στην Κεντρική Τράπεζα.ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁÓ ÊÕÐÑÏÕ

Η ΕΤΥΚ αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση της ότι “είναι με απογοήτευση, λύπη και προβληματισμό που παρακολουθούμε την κρίση που ξέσπασε και πάλι, για πολλοστή φορά (με νέους πρωταγωνιστές) τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μάρτυρες μιας θλιβερής κατάστασης που απαξιώνει και καταργεί θεσμούς και προκαλεί πρόσθετα δεινά στον ήδη δοκιμαζόμενο τραπεζικό τομέα”.

“Αυτή η κατάσταση, απαξιώνει πέραν των άλλων και τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι με υπέρμετρο επαγγελματισμό και σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που η κατάσταση της οικονομίας τους επέβαλε”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά “απ` όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν”.

Ολόκληρη η εγκύκλιος της ΕΤΥΚ

 

«Είναι με απογοήτευση, λύπη και προβληματισμό που παρακολουθούμε την κρίση που ξέσπασε και πάλι, για πολλοστή φορά (με νέους πρωταγωνιστές) τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, μάρτυρες μιας θλιβερής κατάστασης που απαξιώνει και καταργεί θεσμούς και προκαλεί πρόσθετα δεινά στον ήδη δοκιμαζόμενο Τραπεζικό τομέα. Το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας, όπως και το σύνολο της κοινωνίας, παρακολουθεί εδώ και χρόνια να εξελίσσεται μπροστά και μέσα του, το σενάριο τoυ παραλόγου. Αμφισβητήσεις – αντιπαραθέσεις – αντεγκλήσεις και γενικά διασυρμός θεσμών και εξυπηρέτηση όλων όσων απεργάζονται την αποδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της πατρίδας μας. Πιστεύουμε ότι όλες οι εξελίξεις γύρω από τους τελευταίους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, τις Κυβερνήσεις και τα Κόμματα είχαν και έχουν αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία της Κύπρου. Δεν είναι πρόθεση μας να ασχοληθούμε με την απόδοση ευθυνών στον οποιονδήποτε από τους Θεσμούς ή τα άτομα που εμπλέκονται στην παρούσα κρίση αλλά νιώθουμε την υποχρέωση, ως η Οργάνωση τα μέλη της οποίας έγιναν μάρτυρες και θύματα ταυτόχρονα αυτού του είδους των συμπεριφορών τα τελευταία χρόνια, να δηλώσουμε με σαφήνεια πως αποστρεφόμαστε και καταδικάζουμε κάθε ενέργεια που απαξιώνει και καταργεί Θεσμούς, ενισχύει την Λερναία Ύδρα της καταστροφής και βαθαίνει την κρίση αξιών που ταλανίζει την πατρίδα μας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αντί να διαφυλαχθεί σαν κορωνίδα του τραπεζικού μας συστήματος, απετέλεσε και αποτελεί, τα τελευταία χρόνια, πεδίο μάχης για εξυπηρέτηση συμφερόντων, πολιτικών και άλλων, έξω από την αποστολή της, με αποτέλεσμα να τρωθεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία της σαν ανεξάρτητος θεσμός τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Αυτή η κατάσταση, απαξιώνει πέραν των άλλων και τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα, οι οποίοι με υπέρμετρο επαγγελματισμό και σε βάρος της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να φέρουν σε πέρας την δύσκολη αποστολή που η κατάσταση της οικονομίας τους επέβαλε. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να αφήσουμε απερίσπαστους τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα και να τους δώσουμε κάθε εφόδιο για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται, ειδικά τα τελευταία χρόνια. …/2
Λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων τα τελευταία χρόνια, η Οργανωτική πυραμίδα της Τράπεζας έχει στην ουσία διαλυθεί. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με τον αυξανόμενο όγκο εργασίας που καλείται το προσωπικό της Κεντρικής Τράπεζας να διεκπεραιώσει, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των υποχρεώσεων της Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον αναγνώρισης και αντιμετώπισης τους από την ίδια την Τράπεζα. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η Διευθυντική πυραμίδα συνειδητά παροπλίστηκε και το υπόλοιπο προσωπικό αγνοείται παντελώς, ενώ συσσωρεύονται για χρόνια πολλά άλυτα προβλήματα που δυσκολεύουν την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της Τράπεζας. Η δωρεάν μελέτη της Bundesbank για την αναδιάρθρωση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε και τώρα πάμε για νέα μελέτη με εξωτερικούς συμβούλους με αδρή αμοιβή. Καλούμε όλους όσους εμπλέκονται στις τελευταίες εξελίξεις με θάρρος και νηφαλιότητα να αναζητήσουν τις ευθύνες τους και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτάσσοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου και όχι προσωποκεντρικά ή κομματικά συμφέροντα. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τακτική της ενοχοποίησης του άλλου δεν έχει επιτυχία, διότι στα μάτια της κοινωνίας ΟΛΟΙ οι εμπλεκόμενοι έχουν ΕΥΘΥΝΗ και είναι εκτεθειμένοι ίσως με διαφορετική βαρύτητα αλλά όλοι συμβάλουν στην καταστροφή και αυτό πρέπει να σταματήσει ΑΜΕΣΩΣ. Θα ήταν ευχής έργο αν μέσα από αυτή την κρίση ο θεσμός της Κεντρικής Τράπεζας ενισχυθεί και αναβαθμισθεί προς το καλύτερο, πάντοτε όμως με διαφάνεια και στόχο την εξυπηρέτηση του συνόλου. Για να ανακάμψει οικονομικά ο τόπος πρέπει να ανακάμψει και ηθικά, και η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει με ηχηρά παραδείγματα των κρατούντων την εξουσία προς την κοινωνία ολόκληρη. Η Γενική Γραμματεία της ΕΤΥΚ, συμπαραστεκόμενη στο σύνολο του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας και θέλοντας να εκφράσει την αντίθεση της προς όλα όσα διαδραματίζονται σήμερα στο χώρο και ταυτόχρονα να εκφράσει την έντονη ανησυχία της, αποφάσισε να καλέσει τους εργαζόμενους στην Κεντρική Τράπεζα όπως κατέλθουν σε μονόωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 19 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ., κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας απ’ όλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει ο καθένας τις ΕΥΘΥΝΕΣ που του αναλογούν. »