Μαγειρεύουν παρόμοιο σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα

Σαφείς απειλές Ντάισελμπλουμ

«Η ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να εκπληρώσει μέχρι τον Ιούλιο τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων ανάλογων με εκείνα που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.newego_LARGE_t_420_54457054_type12713

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η Ελλάδα ξεμένει από ρευστό και πρέπει να εργαστεί για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων εάν θέλει περαιτέρω οικονομική βοήθεια, γεγονός το οποίο εξώθησε την Αθήνα να απαντήσει ότι δεν εκβιάζεται. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Ελλάδα κωλυσιεργεί για να κερδίσει χρόνο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της Ευρωομάδας απάντησε αρνητικά.

«Η πίεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυξάνεται», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Τα μετρητά, τα χρήματα που διαθέτει —αυτό τουλάχιστον μου λένε— μειώνονται καθημερινά. Και ξανά, θα λάβουν έκτακτο δανεισμό μόνον εάν γίνονται πράγματι βήματα, εάν υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες χρειάζονται στην Αθήνα», επέμεινε ο Ντάισελμπλουμ.
Σε άλλη συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα οδεύει προς την έξοδο από την ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταρτίσει σενάριο για το τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που η Ελλάδα, ή άλλα κράτη, αντιμετώπιζαν οξεία κρίση.
«Δεν μιλάμε κατ’ ανάγκη για σενάρια εξόδου», επισήμανε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Κύπρου. «Οι τράπεζες εκεί [σ.σ. στην Κυπριακή Δημοκρατία] έκλεισαν για ένα διάστημα και επιβλήθηκαν μέτρα ελέγχου στις κινήσεις κεφαλαίου», υπενθύμισε. Επομένως και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχουν «διάφορα σενάρια που μπορούμε να μελετήσουμε, αλλά καταβάλλω προσπάθειες για να εμποδίσω τα πράγματα να φθάσουν τόσο μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
« Η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται
Αμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει ότι «θα ήταν χρήσιμο για όλους ο κ. Ντάισελμπλουμ να σεβαστεί τη θεσμική του θέση στην Ευρωζώνη».
«Δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα τους λόγους που τον ωθούν να κάνει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο ρόλο που του έχει ανατεθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια φαντασίας. Θεωρούμε περιττό να του υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» υπογραμμίζει ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος.