Δν θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για λύση λέει ο Αϊντα

Παράθυρο ευκαιρίας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λόγω λήξης της NAVTEX αλλά και των εξελίξεων στα ενεργειακά, βλέπει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπερθ Αιντα, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν διαβλέπει πολλές ακόμη ευκαιρίες λύσης.ÏÇÅ ESPEN BARTH EIDE

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο κ. Αιντα είπε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι συνθήκες που οδήγησαν στην αναστολή συνομιλιών μπορεί σύντομα να τερματιστούν.

“Φυσικά πρέπει να δούμε ότι αυτό θα γίνει προτού μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αλλά οι προσδοκίες είναι ότι εντός λογικού χρόνου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο κλίμα όπου όχι μόνο θα συνομιλήσουμε αλλά και θα δούμε αν οι συνομιλίες μπορούν να επιταχυνθούν”, είπε.

Εξέφρασε παράλληλα την αίσθηση ότι υπάρχει επιθυμία να επενδύσουμε σε αυτό το κλίμα μετά την κρίση που είχε δημιουργηθεί, προσθέτοντας πως κάποιες φορές οι κρίσεις μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σκέψεις και να δείξουν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα θέματα για να αντιμετωπιστούν.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα επαναρχίσει ο διάλογος, ο κ. Αιντα αναφέρθηκε αρχικά στη λήξη της NAVTEX στις 6 Απριλίου. “Αυτός είναι ένας παράγοντας που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς επίσης και όλες οι εξελίξεις στον τομέα του φυσικού αερίου φαίνεται να προχωρούν σε τέτοια κατεύθυνση που μπορεί να έχουμε ένα περιβάλλον όπου οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν».

Πρόσθεσε ότι «όπως φαίνεται, μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράθυρο”, καθώς οι λόγοι για την αναστολή των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχουν. “Αν υπάρξει αυτή η δυναμική, θα τη χρησιμοποιήσουμε και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι να συζητήσουμε για το τι θα κάνουμε αν αυτό καταστεί εφικτό. Υποθέτοντας ότι προχωρούμε σε ένα καλύτερο στάδιο τότε θα επιταχύνουμε τις συνομιλίες και θα δούμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε”, είπε.

Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την αναφορά του στα ενεργειακά, είπε ότι “δεδομένου των εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου, όπου οι τιμές είναι χαμηλές και το ότι μέχρι στιγμής τα ευρήματα δεν ήταν ιδιαίτερα υποσχόμενα – δεν είναι κάτι που εναπόκειται σε εμένα να σχολιάσω -, η αίσθηση μου είναι ότι αυτά μας δίνουν κάποιο χρόνο για να επανέλθουμε στις συνομιλίες”.

Πρόσθεσε πως στη συνέχεια ο κύριος σκοπός είναι όχι μόνο να χειριστούμε τεχνικά θέματα, αλλά και να δημιουργήσουμε το κλίμα όπου στο μέλλον δεν θα έχουμε ανάγκη να φύγουμε από τις συνομιλίες.

Ερωτηθείς αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είπε ότι “πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία, αλλά ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να περνάμε χρόνο με χρόνο χωρίς οποιαδήποτε πρόοδο διότι αυτό το πρόβλημα είναι άλυτο για πολλές δεκαετίες”.

Συνέχισε λέγοντας πως “σε κάποιο στάδιο πρέπει να υπάρξει κοινή θέληση να προχωρήσουμε. Αισθάνομαι ότι η θέληση υπάρχει απλώς αισθάνομαι ότι επιπρόσθετα με τη θέληση πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και αν αυτές υπάρξουν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε την ευκαιρία και να τη χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά”.

Κυβ.Εκπρόσωπος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση “έγινε ένας πολύ καλός διάλογος για την παρούσα φάση του Κυπριακού και το πώς μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος, πώς μπορούν να αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά στην απόφαση της για αναστολή της συμμετοχής της στις διαπραγματεύσεις, πώς να επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων και για το ότι η Τουρκία πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις καθώς η ετοιμότητα της δικής μας πλευράς και η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη. “Άρα, αναμένουμε από την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αν πραγματικά επιθυμεί να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια λύση του Κυπριακού”.

Κληθείς να σχολιάσει ότι μετά τη λήξη της τουρκικής navtex στις 6 Απριλίου φαίνεται να δημιουργούνται κάποιες προοπτικές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι “πρέπει να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που υπήρχαν πριν την απόφαση μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορούν”, συνέχισε, “να γίνονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να εκδίδει οδηγία προς ναυτιλλόμενους παράνομα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του κ. Eide ότι λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά με τις τιμές για το φυσικό αέριο, αλλά και τα μη ενθαρρυντικά ευρήματα της ENI-Kogas δημιουργούνται χρονικά περιθώρια για να επανέλθουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι καμία σχέση έχουν τα δύο θέματα, τα οποία δεν συνδέονται μεταξύ τους.

“Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικότητα. Είδατε και σήμερα μια πολύ σημαντική απόφαση (της Noble Energy). Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν και άλλες σημαντικές ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση αυτή”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται η πλευρά μας τη θέση του κ. Εϊντε ότι υπάρχουν σήμερα καλύτερες συνθήκες από ό,τι πριν από μήνες για επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “οι συνθήκες είναι σημαντικές, το περιβάλλον είναι καθοριστικό στο να επαναρχίσει ένας διάλογος. Το πιο σημαντικό”, συνέχισε, “είναι οι θέσεις που υποβάλλονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όταν επαναρχίσει ο διάλογος. Από εκεί θα κριθεί αν μπορεί να υπάρξει πρόοδος ή όχι”.

Σε ερώτηση αν ο κ. Εϊντε αναφέρθηκε στις προθέσεις της Άγκυρας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι εξέφρασε κάποιες εκτιμήσεις, αλλά η δική μας πλευρά αναμένει να τις δει στην πράξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς ή να λάβουμε αποφάσεις στη βάση εκτιμήσεων. Το πιο σημαντικό είναι να δούμε, στην πράξη, γεγονότα”, τόνισε.

Σε ερώτηση αν η απόσυρση του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός και από το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κυβέρνηση θέλει να δει να γίνονται στην πράξη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε θετικά. “Φυσικά. Είναι ένας από τους λόγους που μας οδήγησαν στην απόφαση για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις”, κατέληξε.