Η Ρωσία θα επιμείνει να διοργανωθεί απόψε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τα γεγονότα της Μπούκα, που έγιναν γνωστά στις 4 Απριλίου, «παρά τις προσπάθειες της Μεγάλης Βρετανίας να αρνηθεί τη διοργάνωσή της», ως οφείλει ως προεδρεύουσα του ΣΑ, δήλωσε ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Όπως έγραψε ο κ. Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο κοινωνικό δίκτυο Telegram και αναμεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η ρωσική αντιπροσωπεία θα επιμείνει στο δικαίωμά της να συγκαλέσει χωριστή συνεδρία του ΣΑ και μάλιστα απόψε στις 22.00 ώρα Μόσχας (συμπίπτει με την ώρα Κύπρου), «σε πλήρη προσήλωση με τους κανόνες και τις διαδικασίες του ΣΑ του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τα γεγονότα στην Μπούκα συνέβησαν μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού και αποτελούν μια «αντιρωσική προβοκάτσια», γι’ αυτό και η Μόσχα «απαίτησε άμεση διεξαγωγή συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι διαβλέπουμε σε τέτοιου είδους προβοκάτσιες μια ευθεία απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Κατά τον Σεργκέι Λαβρόφ τα όσα έγιναν στην Μπούκα είναι μια «ψευδής επίθεση», καθώς μερικές ημέρες μετά τη σχεδιασμένη αποχώρηση του ρωσικού στρατού «σκηνοθετήθηκε μια παράσταση, την οποία προωθούν μέσω όλων των καναλιών και κοινωνικών δικτύων οι Ουκρανοί εκπρόσωποι και οι δυτικοί προστάτες τους». Αυτά δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατά τις συνομιλίες του στη Μόσχα με τον βοηθό γγ του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα Μάρτιν Γκρίφιτς.

«Στις 31 Μαρτίου ο δήμαρχος δήλωνε πανηγυρικά ότι όλα είναι εντάξει στην πόλη. Και μόλις δύο ημέρες αργότερα ότι στους δρόμους οργανώθηκε αυτή η σκηνοθεσία, την οποία τώρα επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν με αντιρωσικούς σκοπούς», είπε ο Σ. Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «προεδρεύων του ΣΑ αυτόν τον μήνα είναι η Μ. Βρετανία, προς το παρόν, χθες, δεν μπόρεσε να μας επιβεβαιώσει τη δυνατότητα να γίνει αυτή η συνεδρίαση, όμως θα απαιτήσουμε από τον προεδρεύοντα να εκτελέσει τα καθήκοντά του».

Νωρίτερα είχε κατηγορηματικά διαψεύσει τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας για δολοφονίες αμάχων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος τόνισε ότι «το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο», επαναλαμβάνοντας ότι «η πρωτοβουλία μας μπλοκαρίστηκε».

«Η κατάσταση αναμφίβολα είναι σοβαρή και εδώ θα ζητούσαμε ώστε ειδικά πολλοί διεθνείς ηγέτες να μην βιάζονται με τις δηλώσεις, με τις κατηγορίες επιπέδου πεζοδρομίου, αλλά να αναζητήσουν πληροφορίες από ποικίλες πηγές και τουλάχιστον να ακούσουν τα επιχειρήματά μας», είπε ο κ. Πεσκόφ, επιμένοντας ότι «αυτές οι πληροφορίες πρέπει να τεθούν υπό σοβαρή αμφιβολία».

Άλλα λέει ο Μπάιντεν άλλα το Πεντάγωνο

Νέα διαφοροποίηση ανάμεσα σε Τζο Μπάιντεν και Πεντάγωνο, αυτή τη φορά για τα όσα καταγγέλλει  το Ουκρανικό καθεστώς.

Ο αμερικανικός στρατός δεν είναι σε θέση να έχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση για τις ουκρανικές αναφορές για τις φρικαλεότητες από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον αμάχων στην πόλη Μπούκα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου σήμερα Δευτέρα.

«Βλέπουμε τις ίδιες εικόνες με εσάς. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για αυτές τις φρικαλεότητες, είναι σαφώς, βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

«Το Πεντάγωνο δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτόνομα και μόνο του, αλλά δεν είμαστε επίσης σε θέση να αντικρούσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη δολοφονία αμάχων στην πόλη και έχει κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Τι δήλωσε νωρίτερα ο Μπάιντεν

«Κτήνος» και «εγκληματία πολέμου» χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν μετά τα όσα έγιναν γνωστά για την πόλη Μπούκα.

«Μπορεί να θυμάστε ότι δέχθηκα κριτική επειδή αποκάλεσα τον Πούτιν εγκληματία πολέμου. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι είδατε τι συνέβη στην Μπούκα, αυτό το δικαιολογεί… Είναι εγκληματίας πολέμου.