Εντατικές διαβουλεύσεις ΠτΔ για την κρίση που προκαλεί το Γιωρκάτζη-γκέιτ

Τα κόμματα θα ζητήσουν  την παραίτηση  τόσο της διοικήτιας όσο και των μελών του Δ.Σ. της Κ.Τράπεζας

Εντονες διαβουλεύσεις ξεκίνησε αμέσως μόλις αφίχθη το μεσημέρι απο τοην Αίγυπτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο Κυριακή με τη  συσκεψη  των αρχηγών κομμάτων που συγκάλεσε   στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος  εμφανίζται ανήσυχος και προβληματισμένος μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα, τις κατηγορίες εκ μέρους του παραιτηθέντα giorkatzi-i-kentriki-etoimazei-metra-gia-daneismo-pragmatikis-oikonomias-thΕκτελεστικού Διοικητικού Συμβούλου της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιου Κοιλιάρη πως η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του ΔΣ της ΚΤΚ ότι κατέχει λίστα με 29 βουλευτές με καθυστερημένα δάνεια στην Τράπεζα Κύπρου και υποστήριξε ότι ο δικηγόρος “Παναγιώτης Νεοκλέους δωροδόκησε το Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα” Ρίκκο Ερωτοκρίτου, αλλά και τη συνέχεια των δηλώσεων από την κ. Γιωρκάτζη που διέψευδε και τον κ. Κοιλιάρη που επέμενε στην ορθότητα των όσων είπε, την αντιδραση των κομμάτων, του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ήδη συνάντηση με το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τον προεδρευοντα  της Επ. Θεσμών Δ.Συλλούρη  ενω  στις 6.30 το απόγευμα θα δεχθεί το Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Την Κυριακή, στις 11.30πμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει σύσκεψης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στις 6.30 το απόγευμα θα δεχθεί τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και μισή ώρα αργότερα, στις 7μμ, θα δεχθεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος  δήλωσε σήμερα ότι θα θέσει στη σύσκεψη των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Προεδρικό, δύο βασικά ερωτήματα και την εισήγηση, όπως η Διοικητής και τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας θέσουν στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας τις παραιτήσεις τους.

“Το πρώτο ερώτημα αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος διόρισε τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και το υπόλοιπο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας”, πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ερωτηθεί γιατί διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την προηγούμενη φορά που προέκυψε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για την ίδια την κ. Γιωρκάτζη, ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και έγιναν διορθωτικές ενέργειες από πλευράς της κ. Γιωρκάτζη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το δεύτερο ερώτημα που θα θέσει είναι γιατί δύο χρόνια μετά το κούρεμα, το κράτος δεν έχει προωθήσει καμία απολύτως δίωξη εναντίον του κ. Βγενόπουλου;

Συνεχίζοντας διατύπωσε τη θέση ότι αυτό το ερώτημα είναι ιδιαίτερα βασανιστικό ενόψει και των τελευταίων αποκαλύψεων και ενόψει της συνεχιζόμενης έρευνας για τη χρηματοδότηση από τη Focus συγκεκριμένων κομμάτων.

Η εισήγηση που θα τεθεί είναι όπως όλα τα μέλη του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και η Διοικητής θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπλήρωσε.

Στην παρατήρηση ότι η απάντηση που δίνουν οι απλοί πολίτες στο ερώτημα για τον κ. Βγενόπουλο είναι ότι κάποιοι στα ψηλά δώματα έχουν διασυνδέσεις με τον κ. Βγενόπουλο, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι αυτό το ερώτημα είναι πιο βασανιστικό και καίριο ενόψει των τελευταίων αποκαλύψεων ή και κατηγοριών μεταξύ των θεσμών της Κεντρικής Τράπεζας και της συνεχιζόμενης έρευνας που αφορά τη χρηματοδότη συγκεκριμένων κομμάτων από τη Focus.

Θεσμική κρίση

Εξάλλου μιλώστας στην Πάφο ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ομήρου ανέφερε ότι οι  ευθύνες των φορέων της Πολιτείας για αναστήλωση και επανοικοδόμηση των θεσμών είναι βαρύτατες.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε πως ο τόπος περιέπεσε σε μια χωρίς προηγούμενο θεσμική κρίση και πως τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες αποτελούν το σύμπτωμα μιας βαθμιαίας κατολίσθησης των θεσμών που περιέρχονται – όπως είπε- πλέον σε πλήρη απαξίωση.Απαιτούνται, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, «δράσεις και αποφάσεις τώρα» , λέγοντας παράλληλα πως δεν υπάρχουν περιθώρια για δισταγμούς, αναστολές και καθυστερήσεις.

Όσοι, είπε ο κ. Ομήρου, αποδεικνύονται ανάξιοι του βάρους των θεσμικών τους ευθυνών είτε αποχωρούν εθελούσια, είτε θα πρέπει να απομακρύνονται.

Πρόσθεσε ακόμη, πως η αποκατάσταση των θεσμών είναι ζήτημα Δημοκρατίας και προσπάθεια για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Αυτό, συνέχισε, «είναι το αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο της ορθής λειτουργίας του πολιτεύματος» , σημειώνοντας πως «όσες φορές αυτό το πλαίσιο διερράγη στο όνομα προσωπικών επιδιώξεων και άνομων συμφερόντων, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό», γιατί η σχέση εμπιστοσύνης που συνδέει τους θεσμούς με το λαό προδόθηκε.Αυτό το μήνυμα της ιστορίας, πρέπει να γίνει καλά αντιληπτό, κατέληξε.