Κ.Κληρίδης: Στο τελικό στάδιο η λήψη απόφασης για Κώστα Παπακώστα

Στο τελικό στάδιο λήψης απόφασης βρίσκεται το θέμα απονομής ή όχι χάριτος στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα καθώς και το ζήτημα του ανοίγματος εκ νέου της υπόθεσης της έκρηξης στο Μαρί, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.ÃÅÍÉÊÏÓ ÅÉÓÁÃÃÅËÅÁÓ Ê.ÊËÇÑÉÄÇÓ ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÓÔÏ ÊÕÐÅ

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κληρίδης αναφέρει επίσης ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις για το θέμα του Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα και το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Για τους εργολάβους που παραδέχθηκαν ότι χρημάτισαν δημόσια πρόσωπα, κάνει λόγο για νομοθετικές πρόνοιες που δυνατόν να οδηγήσουν σε απόφαση για μη συμπερίληψή τους σε διαγωνισμούς του δημοσίου και λέει ότι για το θέμα θα γίνει σύσκεψη τις προσεχείς μέρες.

Όσον αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, λέει ότι οι έρευνες έχουν προχωρήσει «εις βάθος».

Για τα ζητήματα που προέκυψαν με τη διαχείριση της πρώην Λαϊκής, αναφέρει ότι θα παρέμβει αν τίθεται θέμα ποινικής δίωξης ή επηρεασμού των ερευνών για την οικονομία.

Ο Κώστας Κληρίδης δηλώνει επίσης ότι ουδέποτε έχει γίνει δέκτης πολιτικών ή άλλων άμεσων παρεμβάσεων προς το σκοπό της άσκησης εξουσιών του αλλά υποδεικνύει ότι δημόσιες δηλώσεις ή δημοσιεύματα μέσω των οποίων ασκείται αθέμιτη πίεση είτε στο Γενικό Εισαγγελέα, είτε στα Δικαστήρια θα πρέπει να αποφεύγονται.

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις για Φειδία Σαρίκα

 

Σε ερώτηση αν τελικά στοιχειοθετείται κάποιο ποινικό αδίκημα εναντίον του Βουλευτή ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι οι ανακρίσεις «συνεχίζονται».

«Η οποιαδήποτε εμπλοκή του πρώην Δημάρχου Πάφου και νυν Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Σαρίκα, αναφέρεται στην εποχή εκείνη και δεδομένου ότι οι ανακρίσεις συνεχίζονται δεν μπορώ να μπω σε πολλές λεπτομέρειες», σημειώνει.

Οι μαρτυρίες όμως που έχουν δοθεί, εξηγεί, «αναφέρονται στην περίοδο εκείνη και με τη συμπλήρωση των ανακρίσεων αν οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι στοιχειοθετείται η υπόθεση θα προχωρήσουμε στη σύνταξη κατηγορητηρίου, ίσως μαζί με τα άλλα πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη κατηγορηθεί».

Σύσκεψη σύντομα για εργολάβους που χρηματίστηκαν

Σε ερώτηση για εργολάβους οι οποίοι έχουν παραδεχθεί πως έχουν χρηματίσει δημόσια πρόσωπα και υποβάλλουν ακόμη προσφορές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι έχει ζητηθεί η γνωμάτευση του από διάφορα κυβερνητικά και άλλα τμήματα.

«Πρέπει να πω ότι παρά το γεγονός ότι στην προκείμενη περίπτωση δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε καταδίκη προσώπου το οποίο ασχολείται με κατασκευές και εμπλέκεται σε μια τέτοια υπόθεση διαφθοράς, εντούτοις υπάρχουν κάποιες άλλες νομοθετικές πρόνοιες οι οποίες πραγματεύονται θέματα διάπραξης επαγγελματικών παραπτωμάτων από εργολάβους που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε απόφαση για μη συμπερίληψή τους σε διαγωνισμούς του δημοσίου», αναφέρει.
Για το θέμα θα γίνει σύσκεψη εντός των προσεχών ημερών «έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε αυτά τα θέματα με τρόπο συνεπή».

Διαχείριση πρώην Λαϊκής

Κληθείς να πει τι απαντά σε όσους ζητούν παρέμβασή του για τα όσα προέκυψαν μετά την παραίτηση της Διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας Άντρης Αντωνιάδου, ξεκαθαρίζει ότι χωρίς να υπάρχει θέμα ποινικών διώξεων ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι «εάν υπάρχει μια τέτοια πτυχή, ασφαλώς θα επιληφθώ».

Ένα άλλο θέμα, σημειώνει, «είναι αυτό των συνεχιζόμενων ποινικών ανακρίσεων της αστυνομίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

«Εάν διαγνώσουμε ότι για οποιοδήποτε λόγο οι διεξαγόμενες ανακρίσεις επηρεάζονται ή δυνατόν να επηρεαστούν από οποιαδήποτε κατάσταση πραγμάτων η οποία επικρατεί στην Κεντρική Τράπεζα ή οπουδήποτε αλλού με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των ανακρίσεων τότε, ναι, ασφαλώς θα παρέμβω», τονίζει.

Συνεχίζονται οι έρευνες για το κυπριακό ποδόσφαιρο

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες που έγιναν για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αναφέρει ότι «η τελευταία εξέλιξη έγκειτο στο να κληθεί ο διαιτητής ο οποίος είχε αρχικά προβεί στις καταγγελίες να δώσει περαιτέρω κατάθεση αναφορικά με δημόσιες δηλώσεις στις οποίες πρόσφατα είχε προβεί έτσι ώστε και αυτές να διερευνηθούν από την αστυνομία».

«Οι ανακρίσεις δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί», προσθέτει.

Ερωτηθείς αν ασχολείται προσωπικά με το θέμα απαντά καταφατικά, προσθέτοντας ότι «γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές συσκέψεις στην παρουσία και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και λειτουργών του ποινικού τμήματος της Νομικής Υπηρεσίας και δίδονται οι ανάλογες οδηγίες».

Σε στάδιο λήψης απόφασης η απονομή χάριτος

σε Παπακώστα και περαιτέρω διερεύνηση για Μαρί

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του όσον αφορά την πιθανή απονομή χάριτος στον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα, ο κ. Κληρίδης υπενθυμίζει ότι η απονομή χάριτος αποτελεί συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και ότι μπορεί να ασκηθεί μόνο μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Το αίτημα αυτό, προσθέτει, είχε υποβληθεί εκ μέρους του κ. Παπακώστα αλλά είχε καθυστερήσει να τύχει εξέτασης επειδή εκκρεμούσε η έφεσή του ενώπιον του Ανωτάτου.

«Τελικά η έφεση απορρίφθηκε, η καταδίκη επικυρώθηκε και είμαστε στο στάδιο που εξετάζουμε όλους τους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να προσμετρήσουν στη λήψη μιας τέτοιας δύσκολης από τη φύση της απόφασης», λέει.

Εξηγεί ότι κατά την εξέταση τέτοιων αιτημάτων λαμβάνεται σίγουρα υπόψη και το δημόσιο συμφέρον. Επομένως, προσθέτει, «ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να λάβει υπόψη εξωγενείς παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα ανθρωπιστικοί λόγοι, κατάσταση υγείας, τυχόν αντιδράσεις είτε εμπλεκομένων, είτε παραπονεμένων προσώπων».

«Από την άλλη όμως είναι καλό να αποφεύγονται οι κατευθείαν παρεμβάσεις προς το Γενικό Εισαγγελέα ή τη Νομική Υπηρεσία ευρύτερα αναφορικά με το ζήτημα του προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να είναι η απόφαση που θα λάβει», υποδεικνύει.

Σε ερώτηση για το αίτημα των συγγενών όσων έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, ο Γενικός Εισαγγελέας εξηγεί ότι «η εκκρεμότητα της έφεσης ήταν ακόμα ένας λόγος προσμέτρησε στην μη απόφαση αναφορικά με το κατά πόσο θα έπρεπε ή θα μπορούσε να ανοίξει εκ νέου το θέμα της έκρηξης στο Μαρί και των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών άλλων προσώπων όπως είναι η απαίτηση των συγγενών θυμάτων».

«Αυτό το θέμα έχει βέβαια τώρα ξεκαθαρίσει και βρίσκεται στο στάδιο λήψης τελικής απόφασης», λέει.

Σε βάθος η έρευνα για χρηματοδότηση κομμάτων

Σε ερώτηση για τις έρευνες που γίνονται για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο Κώστας Κληρίδης σημειώνει ότι «η εξέταση του θέματος τούτου, συνεχίζεται από μέλη της ανακριτικής ομάδας που ασχολούνται με θέματα της οικονομίας».

«Η διερεύνηση έχει προχωρήσει εις βάθος πλην όμως δεν έχει ακόμα περατωθεί καθ΄ ότι απαιτείται ενδελεχής διερεύνηση της διαδρομής χρημάτων, δικαστική συνδρομή από το εξωτερικό, κλπ», λέει.

Ερωτηθείς γενικότερα για τις έρευνες για την οικονομία και αν με την ενίσχυση της ομάδας από εμπειρογνώμονες επιταχύνονται οι έρευνες, ο κ. Κληρίδης υποδεικνύει ότι «σκοπός της ενίσχυσης αυτής δεν είναι απλά η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, που ήταν και παραμένει ένας σταθερός στόχος, αλλά και η ορθή μεθοδικότητα στη διεκπεραίωση του δύσκολου έργου που έχει εναποτεθεί στην Αστυνομία».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των ερευνών μέχρι σήμερα, ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι «είμαι ικανοποιημένος με την έννοια ότι διαπιστώνω να γίνεται μια οργανωμένη, μεθοδική εργασία από τα μέλη της ανακριτικής ομάδας εφ` όλης της ύλης».

«Η εξέταση, διερεύνηση και στοιχειοθέτηση τυχόν ευθυνών για αυτή τη μακρόχρονη διαδικασία προς την καταστροφή σίγουρα απαιτεί πάρα πολύ χρόνο, κόπο και εμπειρογνωμοσύνη», σημειώνει.

Γι` αυτό, προσθέτει, «ενώ κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, εντούτοις και κανένας δεν πρέπει ούτε ν` απογοητεύεται, ούτε και να επιρρίπτει ευθύνες για τούτο».

Απαράδεκτες και ζημιογόνες οι διαρροές

Σε ερώτηση για διαρροές, ο Γενικός Εισαγγελέας τονίζει ότι το ζήτημα διαρροών σε σχέση «με συνεχιζόμενες και εκκρεμούσες ποινικές ανακρίσεις, είτε με το περιεχόμενο συσκέψεων και διαβουλεύσεων στη Νομική Υπηρεσία, είναι πολύ σοβαρό και εγκυμονεί κινδύνους στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και στην ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της».

«Είναι ανεπίτρεπτο και τελείως απαράδεκτο να διαρρέει και να προαναγγέλλεται από ΜΜΕ ότι π.χ. επίκειται η έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον κατονομαζόμενου προσώπου, ή ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και επίκειται η εκτέλεση του με αποτέλεσμα το ενδιαφερόμενο πρόσωπο να πληροφορείται κάτι τέτοιο από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση», επισημαίνει.

Εκφράζει τη θέση ότι «είναι εξίσου απαράδεκτο και ζημιογόνο να διαρρέουν και να δημοσιοποιούνται από τα ΜΜΕ ευαίσθητα μέρη μαρτυρίας που περιλαμβάνονται σε καταθέσεις μαρτύρων, υπόπτων, ή κατηγορουμένων με ορατό το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιάς στο ανακριτικό έργο και αχρείαστης ή επιζήμιας συζήτησης γύρω από εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Σύμφωνα με τον Κώστα Κληρίδη «το δικαίωμα και καθήκον για ορθή πληροφόρηση σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να εξαντλείται στη δημοσίευση αστυνομικών ανακοινώσεων και ανακοινώσεων της Νομικής Υπηρεσίας ή πληροφοριών που ενδεχόμενα να δοθούν υπεύθυνα από λειτουργούς των υπηρεσιών τούτων και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δίδονται, να λαμβάνονται και να δημοσιοποιούνται άλλα στοιχεία τα οποία δυνατόν να βλάψουν είτε τη διερευνώμενη υπόθεση είτε εμπλεκόμενα σε αυτή πρόσωπα».

Αναγνωρίζει παράλληλα ότι «η ανεξέλεγκτη ή επιλεκτική διαρροή τέτοιων ζημιογόνων πληροφοριών, λόγω των εγγενών δυσκολιών στην εξιχνίαση της, είναι σχεδόν αδύνατο να παταχθεί, εκτός εάν κάθε ένας εμπλεκόμενος στη διαδικασία τηρεί υπεύθυνη στάση».

Ποτέ δεν έχω γίνει δέκτης πολιτικών ή άλλων παρεμβάσεων

Σε ερώτηση αν έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πολιτικών ή άλλου τύπου παρεμβάσεων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης ή και πολιτικοποίησης νομικών υποθέσεων, ο κ. Κληρίδης ξεκαθαρίζει ότι «ούτε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας μου στη δικαστική έδρα, ούτε και κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στη Νομική Υπηρεσία έχω γίνει δέκτης ή γνώστης της ύπαρξης πολιτικών ή άλλων άμεσων παρεμβάσεων προς το σκοπό της άσκησης καθηκόντων, εξουσιών και αρμοδιοτήτων προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση ή προσπάθειας πολιτικοποίησης νομικών υποθέσεων».

Θα πρέπει όμως να παρατηρήσω, επισημαίνει, «ότι συχνά παρατηρούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρείται, ή προκαλείται ένας έμμεσος τρόπος παρέμβασης στο έργο της απονομής της δικαιοσύνης».

Προς αυτό δίνει ως παράδειγμα τις «δημόσιες δηλώσεις ή δημοσιεύματα με τις οποίες ή με τα οποία, ασκείται αθέμιτη πίεση είτε στο Γενικό Εισαγγελέα είτε στα Δικαστήρια ως προς το πώς αναμένεται να είναι ή πως έπρεπε να είναι κάποια απόφαση τους, ή ένας χειρισμός σε κάποιο σοβαρό θέμα».

«Τέτοιες προσπάθειες ποδηγέτησης ή χειραγώγησης θεσμών, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια της καλόπιστης έκφρασης γνώμης ή άποψης, θα πρέπει να αποφεύγονται», υποδεικνύει.

Έχουν παγοποιηθεί ή ανακτηθεί περιουσιακά στοιχεία πολλών εκ. ευρώ

Σε ερώτηση για τη δήμευση περιουσιών σε περιπτώσεις καταδίκης σε φυλάκιση για οικονομικά σκάνδαλα, ο Γενικός Εισαγγελέας εξηγεί ότι δυνατότητες δήμευσης περιουσιακών στοιχείων προσώπου το οποίο καταδικάζεται για ποινικό αδίκημα, παρέχονται δια νόμου.

Διευκρινίζει παράλληλα ότι «τέτοια διατάγματα εκδίδονται με κάποια συχνότητα πρόσφατα με τη βοήθεια της ΜΟΚΑΣ και με αυτά έχουν παγοποιηθεί και/ή ανακτηθεί περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ».