Κακοδιαχείριση διαπιστώνει ο Ombudsman ΕΕ από το καμπινέ Φον ντερ Λάιεν με CEO φαρμακευτικής

Κακοδιαχείριση όσον αφορά την απάντηση της Κομισιόν σε αιτήματα imagewδημοσιογράφου για πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα μεταξύ της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντα σύμβουλου φαρμακευτικής εταιρίας διαπίστωσε το γραφείο της Ευρωπαίας Διαμεσολαβητή (Ombudsman) Έμιλι Ο’ Ράιλι.

Ειδικότερα, η κ. Ο` Ράιλι επικρίνει τον χειρισμό της Κομισιόν σε αίτημα πρόσβασης σε πληροφορίες δημόσιου ενδιαφέροντος και της ζητά να αναζητήσει τα εν λόγω μηνύματα.

Η Κομισιόν είχε απαντήσει στον δημοσιογράφο πως τα γραπτά μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο της κ. Φον ντερ Λάιεν, τα οποία αφορούσαν επικοινωνίες της Προέδρου της Κομισιόν σε σχέση με την αγορά εμβολίων για την COVID-19, δεν φυλάσσονται.

Από την έρευνα στην οποία προχώρησε το γραφείο της Διαμεσολαβητή προέκυψε πως η Κομισιόν «δεν ζήτησε ρητώς από το προσωπικό γραφείο (καμπινέ) της Προέδρου να αναζητήσει γραπτά μηνύματα (σ.σ. text messages)» σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της κ. Ο’ Ράιλι.

«Αντί αυτού, ζήτησε από το καμπινέ να αναζητήσει έγγραφα που εντάσσονται στα εσωτερικά κριτήρια της Κομισιόν για φύλαξη – τα γραπτά μηνύματα δεν θεωρούνται αυτή τη στιγμή πως εμπίπτουν σε αυτά τα κριτήρια» προστίθεται.

Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με την Ombudsman, συνιστά κακοδιαχείριση.

«Ο περιορισμένος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτό το αίτημα για δημόσια πρόσβαση στην πληροφόρηση είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει καμία προσπάθεια να καθοριστεί αν υπήρχαν τα όποια γραπτά μηνύματα», δηλώνει σχετικά στην ανακοίνωσή της η κ. Ο’ Ράιλι, σημειώνοντας πως η συμπεριφορά αυτή «υπολείπεται των λογικών προσδοκιών διαφάνειας και ύπαρξης διοικητικών προτύπων στην Κομισιόν».

«Δεν υπάρχει ανάγκη καταγραφής όλων των γραπτών μηνυμάτων, όμως τα γραπτά μηνύματα ξεκάθαρα εμπίπτουν στην νομοθεσία της ΕΕ για τη διαφάνεια και ως εκ τούτου τα σχετικά γραπτά μηνύματα πρέπει να καταγράφονται», υπογράμμισε.

«Όταν μιλάμε για το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στα έγγραφα της ΕΕ, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι αυτό που έχει σημασία και όχι η συσκευή ή η μορφή του», εξήγησε η κ. Ο’ Ράιλι, προσθέτοντας πως «αν τα γραπτά μηνύματα αφορούν πολιτικές και αποφάσεις της ΕΕ, τότε πρέπει να τυγχάνουν διαχείρισης ως έγγραφα της ΕΕ».

«Η διοίκηση της ΕΕ πρέπει να ανανεώσει τις πρακτικές καταγραφής εγγράφων ώστε να αντανακλά αυτή την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

«Η πρόσβαση σε έγγραφα της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Αν και αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα για πολλούς λόγους, οι διοικητικές πρακτικές της ΕΕ πρέπει να εξελίσσονται ανάλογα με τους καιρούς που ζούμε και τις σύγχρονες μεθόδους επικοινωνίας» σύμφωνα με την Ombudsman.

Η Διαμεσολαβητής ζητά ως εκ τούτου από την Κομισιόν να αιτηθεί από το γραφείο της Προέδρου να αναζητήσει ξανά τα σχετικά μηνύματα. Εάν εντοπιστούν τέτοια μηνύματα, η Κομισιόν θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσο εμπίπτουν στα κριτήρια δημοσιοποίησης τους.