Το ΣΑ ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανέωσε τη θητεία της για έξι μήνες

Για ακόμα έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιουλίου 2022, ανανέωσε τη θητεία της imagewΕιρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετώντας κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίας υπό την προεδρία της Μονίμου Αντιπροσώπου της Νορβηγίας Πρέσβη Mona Juul, ομόφωνα το ψήφισμα.

Το προκαταρκτικό αντίγραφο του ψηφίσματος με αριθμό S/RES/2618 (2022) διατίθεται εδώ.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου επέδωσε στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας επιστολή συγκατάθεσης της κυπριακής Κυβέρνησης, ως φιλοξενούσας χώρας για την ανανέωση της εντολής της UNFICYP.

Αντίδραση ψευδοκράτους

Το παράνομο καθεστώς του ψευδοκράτους αντέδρασε έντονα στο ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Με γραπτή δήλωση την Πέμπτη το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα αναφέρει ότι η  μη λήψη της συγκατάθεσης του ψευδοκράτους «για την παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών συνιστά παραβίαση των αρχών και των κανόνων του ΟΗΕ» ,Προσθέτει ότι «η παραγνώριση από τον ίδιο τον ΟΗΕ της κατευθυντήριας αρχής της αναζήτησης της συγκατάθεσης όλων των πλευρών, η οποία αποτελεί τη βάση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, υπονομεύει το κύρος του ΟΗΕ».

Με το σκεπτικό ότι η Ειρηνευτική Δύναμη δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα με τη συγκατάθεση της τ/κ ηγεσίας, το «υπεξ» ισχυρίζεται ότι υπάρχει ανάγκη για «ένα νομικό πλαίσιο» που θα συμφωνηθεί από το ψευδοκράτος και τον ΟΗΕ. «Λόγω του γεγονότος ότι όλες οι προτάσεις μας σε αυτό το θέμα παραμένουν αναπάντητες, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει.

Επαναλαμβάνει τη γνωστή αντίθεσή του με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση (ΔΔΟ) και τη θέση ότι επιμονή στη ΔΔΟ από τη μια «εγκλωβίζει» τους Τ/κ σε μια ατέρμονη διαδικασία και στη διεθνή απομόνωση, και από την άλλη εμποδίζει την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα φέρει τη συγκατάθεση όλων των πλευρών.

Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, το «υπεξ» ισχυρίζεται ότι η περιοχή ανήκει στο ψευδοκράτος, του οποίου στόχος στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση «των αξιώσεων των Ε/κ δια μέσου της Επιτροπής Ακινήτων (ΤΕΚ), το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συμπεριλαμβανομένης της [επιλογής της] επιστροφής».

Στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το «υπεξ» ισχυρίζεται ότι για την ένταση στην περιοχή ευθύνονται οι κινήσεις της ε/κ πλευράς. Στην ανακοίνωση, ασκεί κριτική στον ΟΗΕ και σε αυτό το πεδίο και εμπεριέχει ακόμη, τους εξής ισχυρισμούς: «Εκτός από την ενίσχυση των θέσεων βαρέων όπλων και της αγοράς στρατιωτικών εξοπλισμών που αναπτύσσονται κατά μήκος των συνόρων και στην ουδέτερη ζώνη, οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η ε/κ πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μερικά από τα γνωστά παραδείγματα της πολιτικής της ε/κ πλευράς προς την κατεύθυνση της κλιμάκωσης των εντάσεων. Είναι επίσης σαφές ότι οι μονομερείς δραστηριότητες όσον αφορά τους φυσικούς πόρους στους οποίους οι Τ/κ είναι συνέταιροι, απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Τέλος, το «υπεξ» ζητά από τον ΟΗΕ να πάψει να μεταχειρίζεται την ε/κ πλευρά ως η πλευρά που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, στο οποίο , ισχυρίζεται, υπάρχουν «δυο κυρίαρχα ίσα κράτη και δυο λαοί».