Τα αποτελέσματα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα και εκτιμήσεις κομμάτων

katehomenaΟι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξάχθηκαν χθες στα κατεχόμενα. Στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου άφησαν τη σφραγίδα τους τρεις εξελίξεις, το υψηλό ποσοστό της αποχής, η νίκη της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και ο αποκλεισμός του τ/κ κινήματος των σοσιαλδημοκρατών από τη νέα «βουλή». Οι Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί στις πρώτες δηλώσεις τους αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, εστίασαν σε αυτές τις εξελίξεις και έστειλαν μηνύματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των κινημάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από την ιστοσελίδα της τ/κ εφημερίδας «Γιενί Ντουζέν», το πρωί της Δευτέρας, η καταμέτρηση των «ψήφων» στις συνολικά 763 κάλπες έδειξε ότι στις χθεσινές «εκλογές» ψήφισε μόλις το 57,65 % των ψηφοφόρων. Τα ποσοστά (%) των κομμάτων έχουν ως εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ): 39,54%

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ): 32,04%

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ): 7,41%

Κόμμα του Λαού (ΚΛ): 6,68%

Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ): 6,39%

Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ): 4,42%

Κόμμα Δρόμος της Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ): 1,96%

Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης (ΚΚΛ): 1,54%

Με βάση τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, στη νέα «βουλή» θα εκπροσωπηθούν πέντε κόμματα, τα οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Γιενί Ντουζέν» θα έχουν τον εξής αριθμό «εδρών»:

ΚΕΕ: 24

ΡΤΚ: 18

ΔΚ: 3

ΚΛ: 3

ΚΑ: 2

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, το ΚΕΕ, παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτο από τη χθεσινή αναμέτρηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Έτσι από σήμερα, ο ηγέτης του, ο Φαίζ Σουτζούογλου θα ξεκινήσει προσπάθεια σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι η «βουλή» απαρτίζεται από 50 έδρες και για την αυτοδυναμία χρειάζεται η υποστήριξη 26 «βουλευτών».

Σουτζούογλου: «Προτεραιότητα μου η οικονομία»

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων οι Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Σουτζούογλου στην πρώτη τοποθέτηση του μετά την έναρξη της καταμέτρησης των «ψήφων», δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν το κόμμα του να βγαίνει πρώτο από την αναμέτρηση και να πλησιάζει την αυτοδυναμία.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη και ταχέως αναπτυσσόμενη διαδικασία. Είχαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας, τη συνέχιση της πανδημίας, την οικονομική συρρίκνωση στο 16%, το τέλος του έτους και τις απαγορεύσεις των εκλογών. Δυστυχώς, υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε ορισμένα μέρη της χώρας. Παρ` όλα αυτά, ο λαός μας μας παρείχε μεγάλη υποστήριξη σήμερα», δήλωσε ο κ. Σουτζούογλου.

Τονίζοντας ότι τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το ΚΕΕ θα αναλάβει από τον Τ/κ ηγέτη την «εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης» ο κ. Σουτζούογλου σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για μια «κυβέρνηση» συνασπισμού το επόμενο διάστημα. Ο ηγέτης της τ/κ Δεξιάς δήλωσε τα εξής: «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο. Πρέπει να σχηματίσουμε άμεσα μια κυβέρνηση. Ενδεχομένως αύριο θα παραλάβουμε την εντολή σχηματισμού και θα ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες. Στόχος μας θα είναι η οικονομική ευημερία στα επίπεδα που αξίζει ο λαός μας κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Εν ολίγοις, το κύριο καθήκον αυτής της κυβέρνησης θα είναι η οικονομία. Πρώτα θα φτιάξουμε την οικονομία».

Το πρώτο μήνυμα του Έρχιουρμαν

Για το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν δηλώνοντας ότι το κόμμα του στη νέα περίοδο θα αναλάβει το καθήκον της «αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Εξετάζοντας τα αποτελέσματα βλέπουμε ότι το ΡΤΚ να αυξήσει τόσο το ποσοστό όσο και τον αριθμό των βουλευτών του κατά περίπου 50%. Πρόκειται για το κόμμα με την μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών και αριθμού βουλευτών. Θα ξεκινήσουμε να αξιολογούμε αυτά τα αποτελέσματα από αύριο. [Σήμερα] Βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές μας, το όραμα που παρουσιάσαμε γενικά, το όραμα της συνάντησης του τουρκοκυπριακού λαού με τον κόσμο και το όραμα της οικονομικής ανάπτυξης, έχουν λάβει μια πολύ σοβαρή υποστήριξη από τον λαό μας. Θα είμαστε στο κοινοβούλιο με μια πολύ ισχυρή ομάδα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών ξεκινώντας από αύριο», δήλωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Ο κ. Έρχιουρμαν απαντώντας σε ερωτήματα του τ/κ Τύπου έστειλε το μήνυμα ότι αν και ο απώτερος στόχος του ΡΤΚ παραμένει η ανάδειξη του στην πρώτη θέση, στη χθεσινή αναμέτρηση η απόδοση του κόμματος ήταν αξιοσημείωτη. Σε ό,τι αφορά το έργο του κόμματος στη θέση της “αξιωματικής αντιπολίτευσης”, ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε ότι οι Τ/κ επιθυμούν να ενταχθούν στη διεθνή σκηνή και να αποκτήσουν ισχυρή κοινωνικοοικονομική δομή. «Οπωσδήποτε σε περίπτωση που επαναληφθούν [από τη νέα «κυβέρνηση»] τα λάθη του παρελθόντος θα τηρήσουμε σκληρή αντιπολιτευόμενη γραμμή», σημείωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Οι δηλώσεις των υπόλοιπων Τ/κ αρχηγών

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου στην πρώτη τοποθέτηση του μετά το άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό αποχής και δήλωσε ότι το κεντρικό όργανο του κόμματος θα μελετήσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα. Ο κ. Ατάογλου δήλωσε επίσης, ότι το ΔΚ στόχευε σε υψηλότερο ποσοστό.

Για το αποτέλεσμα των «εκλογών», ο αρχηγός του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανάφερε ότι παρά την αξιοσημείωτη πτώση του ποσοστού της συμμετοχής, τα δυο παλαιότερα και ισχυρά κόμματα της τ/κ κοινότητας, το ΚΕΕ και το ΡΤΚ κατάφεραν να οδηγήσουν τους «ψηφοφόρους» τους στην «κάλπη». Ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξήχθησαν σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης, μια εξέλιξη που ωφέλησε την τ/κ Δεξιά και την τ/κ Αριστερά. Αντιθέτως, η πόλωση επηρέασε αρνητικά το ΚΛ που επιχείρησε να ακολουθήσει κεντρώα γραμμή. «Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα εξουσιοδοτημένα όργανα του ΚΛ και θα συζητήσουν το μέλλον του κόμματος», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ.

Ο αρχηγός του ΚΑ, Ερχάν Αρίκλι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών» ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του κατά την «προεκλογική» περίοδο παρέμεινε αντιμέτωπο με σκευωρίες και ότι λίγες ώρες πριν τις «εκλογές» ορισμένοι κύκλοι κατέβαλλαν προσπάθειες για να τροποποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον κ. Αρικλί, υπό αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση των ποσοστών του ΚΑ και η αύξηση του αριθμού των εδρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Ο κ. Αρίκλι είπε επίσης ότι από τις 24 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΚΑ.

Η παραίτηση του Όζγιγιτ

Ο αρχηγός του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, το κόμμα του οποίου αποκλείστηκε από τη νέα «βουλή», ανακοινώνοντας ότι θα παραδώσει στα εξουσιοδοτημένα όργανα του κόμματος του την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου του ΚΚΔ, είπε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Κόμματος Δρόμος της Ανεξαρτησίας, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την υποστήριξη την οποία παρείχαν οι «ψηφοφόροι» του. «Ο αγώνας του Δρόμου της Ανεξαρτησίας θα εντατικοποιηθεί και θα συνεχιστεί, αυτή είναι μονάχα η αρχή, συνέχεια στον αγώνα», δήλωσε ο κ. Ραχβαντζίογλου.

Τ/κ Τύπος

Τα αποτελέσματα των χθεσινών πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» μονοπωλούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου. Τα τ/κ δημοσιεύματα εστιάζουν στα αποτελέσματα των «εκλογών» και στις νέες εξελίξεις που δρομολογούνται στο τ/κ πολιτικό προσκήνιο. Ο σημερινός Τύπος ασχολείται επίσης με τους ισχυρούς ανέμους που επηρέασαν τις προηγούμενες ώρες την Κύπρο, καθώς και με μια πυρκαγιά σε μια οικία στο Ριζοκάρπασο.

Η «Αβρούπα» (Ευρώπη) με τίτλο «Μια ακόμη σφαίρα από την κοινωνία στο πόδι της» αναφέρεται στα αποτελέσματα των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών» και γράφει ότι «η Άγκυρα που αναδιοργανώνει την κοινωνία παρέδωσε σε δυο κόμματα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, σμίκρυνε τα τ/κ κόμματα που προσεγγίζει ως βοηθητικά και δεν διέγραψε εντελώς το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) του Σερντάρ [Ντενκτάς], με τη μεγαλύτερη έκπληξη να αποτελεί ο αποκλεισμός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) [από τη νέα «βουλή»]. Αλλού αναφέρεται στους νέους αριθμούς του κορωνοϊού στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Η Φωνή του Λαού) με τίτλο «Οι νικητές είναι το ΚΕΕ και το ΡΤΚ», δημοσιεύει τα αποτελέσματα των «εκλογών», τονίζοντας ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) αύξησαν τα ποσοστά τους, το Κόμμα του Λαού (ΚΛ) βίωσε συντριπτική ήττα και το ΚΚΔ αποκλείστηκε από τη νέα «βουλή». Αλλού δημιοσιεύει τα νέα στοιχεία  από το μέτωπο του κορωνοϊού.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Το ΚΕΕ είναι πρώτο με μεγάλη διαφορά» γράφει ότι το ΚΕΕ βγήκε πρώτο από τη χθεσινή αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν οκτώ κόμματα. Το ΡΤΚ, το οποίο ήρθε δεύτερο, αύξησε τον αριθμό των «βουλευτών» του. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε μια πυρκαγιά σε οικία στο Ριζοκάρπασο. Αλλού, η εφημερίδα εστιάζει στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στους ισχυρούς ανέμους, που επηρέασαν χθες την Κύπρο.

Η «Γιενί Ντουζέν (Νέα Τάξη)» με τίτλο «Μόλις τώρα αρχίζει» εστιάζει στα αποτελέσματα των χθεσινών “εκλογών” και στις δηλώσεις των Τ/κ πολιτικών αρχηγών που έστειλαν το μήνυμα ότι η τ/κ κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρα γνώμης που αναλύουν τα αποτελέσματα των «εκλογών», με τους αρθρογράφους της εφημερίδας να προβλέπουν ότι τη νέα «κυβέρνηση» θα σχηματίσουν το ΚΕΕ και το ΔΚ και ότι η «αξιωματική αντιπολίτευση» ελπίζει για πιο εποικοδομητικό ρόλο στη νέα περίοδο.