Υπ.Εργασίας: Σχέδια εργοδότησης ανέργων

imagewΜεγάλο ενδιαφέρον για πρόσληψη ανέργων υπάρχει στην κυπριακή αγορά εργασίας καθώς μέχρι τις 17 Ιανουαρίου είχαν κατατεθεί 1.319 αιτήσεις για πρόσληψη ανέργων, μέσω των πέντε διαφορετικών σχεδίων παροχής κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων που τρέχει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταδεικνύοντας ότι θα καλυφθεί ο στόχος που είχε τεθεί για πρόσληψη 1.450 ανέργων.

Ταυτόχρονα, πέραν των σχεδίων παροχής κινήτρων του Υπουργείου Εργασίας, έχουν ήδη σφραγισθεί από το Τμήμα Εργασίας του Υπουργείου πέραν των 3.000 συμβόλαια αιτητών ασύλου για εργοδότηση.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας Αλέξανδρος Αλεξάνδρου είπε ότι αυτή την περίοδο τρέχουν πέντε σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού €14,5 εκατομμυρίων, μέσω των οποίων δεχόμαστε αιτήσεις για εργοδότηση ανέργων και πρόσθεσε πως ο στόχος ήταν να εργοδοτηθούν 1.450 άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Τμήμα Εργασίας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και «έχουμε παραλάβει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 1.319 αιτήσεις».

«Δεν έχει καλυφθεί ακόμη το προϋπολογιζόμενο ποσό καθώς έχουμε τη δυνατότητα να παραλάβουμε ακόμη περίπου 150 αιτήσεις, συνολικά», υπογράμμισε.

Με βάση το συνολικό ποσό, ύψους €14,5 εκ. το οποίο αφορά το σύνολο των σχεδίων για την εργοδότηση ανέργων, «υπάρχει ακόμη περιθώριο» μέχρι την επίτευξη του στόχου για εργοδότηση περίπου 1.450 ανέργων και επαφίεται στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να αποφασίσει κατά πόσον θα συνεχιστεί η προσπάθεια, πρόσθεσε.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι κάποια από τα σχέδια παροχής κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων «βρίσκονται κοντά στο να ολοκληρωθούν καθώς έχει δεσμευτεί ο προϋπολογισμός τους», όπως για παράδειγμα το σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη νέων, ηλικίας 15 – 29, συνολικού ποσού €2,5 εκ., για το οποίο «βρισκόμαστε λίγο πιο πάνω από τον στόχο και έχει καλυφθεί το ποσό», όπως σημείωσε.

Επίσης, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι έχει καλυφθεί και το ποσό ύψους €4 εκ. που αφορά το σχέδιο παροχής κινήτρων για εργοδότηση ανέργων.

Σημείωσε ότι με απόφαση της Υπουργού Εργασίας ή του Υπουργικού Συμβουλίου τα ποσά που δεν θα χρησιμοποιηθούν σε ένα σχέδιο μπορεί να μεταφερθούν σε άλλα σχέδια για τα οποία υπάρχει περισσότερη ζήτηση.

Είπε ακόμη πως για το σχέδιο για εργασιακή αποκατάσταση αποφυλακισθέντων ο στόχος ήταν 200 άτομα «αλλά μέχρι στιγμής παραλάβαμε μόνο 32 αιτήσεις».

Αναφορικά με το σχέδιο για την πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι ο στόχος ήταν για 100 άτομα και λάβαμε μόνο 11 αιτήσεις, ενώ για το σχέδιο πρόσληψης ατόμων με αναπηρία ανέφερε ότι ο στόχος ήταν 100 αιτήσεις και λήφθηκαν μόνο 8 αιτήσεις.

Αιτήσεις για εργοδότηση αιτητών ασύλου

Εξάλλου, ο κ. Αλεξάνδρου είπε  ότι «έχουμε σφραγίσει συμβόλαια και έχουν εργοδοτηθεί μέχρι στιγμής πέραν των 3.000 αιτητών ασύλου».

«Έχουμε σφραγίσει πέραν των 3.000 συμβολαίων αιτητών ασύλου για εργοδότηση στην κυπριακή αγορά εργασίας», ανέφερε και σημείωσε ότι και κάθε Παρασκευή γίνεται εξέταση των αιτήσεων που κατατέθηκαν εντός της εβδομάδας.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν παρέχει επιδότηση για αυτές τις προσλήψεις, αλλά «ελέγχει τους όρους εργοδότησης και τα συμβόλαια ότι είναι στη βάση ημεδαπού προσωπικού και ότι δεν υπάρχει εκμετάλλευση από πλευράς εργοδότη».

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι το αίτημα του εργοδότη θα πρέπει να εμπίπτει μέσα στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που περιλαμβάνονται στο Διάταγμα της Υπουργού Εργασίας.