Πανευρωπαϊκό πένθος για το θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι

imagewΟ Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Νταβίντ Σασόλι, πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη στην πατρίδα του, σε ηλικία 65 ετών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

“Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε την 11η Ιανουαρίου στη 0:15 στο ογκολογικό κέντρο θεραπείας του Αβιάνο, στην Ιταλία, όπου νοσηλευόταν” από τα τέλη του Δεκεμβρίου, έκανε γνωστό μέσω Twitter ο Ρομπέρτο Κουίλο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τη λύπη τους για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου imagewΝταβίντ Σασόλι εκφράζουν με αναρτήσεις τους στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Στην ανάρτησή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι το έργο του Σασόλι για τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν «οραματικό» ενώ λέει ότι οι σκέψεις του είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τους συναδέλφους του.

Σε «πολύτιμο μέλος» που έχασε η ευρωπαϊκή οικογένεια, αναφέρεται από την πλευρά της η Πρόεδρος της Βουλής και εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους φίλους του Σασόλι.

Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν με αναρτήσεις τους στο Twitter για τον θάνατο του Προέδρου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο για «τρομερή απώλεια» και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν ένας «παθιασμένος Ευρωπαίος».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης σε ηλικία 65 ετών. Ο κ. Σασόλι αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας την τελευταία περίοδο, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Ιταλία από τις 26 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου απεβίωσε στις 1:15 το πρωί σε νοσοκομείο του Αβιάνο στην Ιταλία. Όπως είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος, ο Ντάβιντ Σασόλι νοσηλευόταν «λόγω σοβαρής επιπλοκής που οφείλεται σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος».

Ο Ντάβιντ Σασόλι γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1956 και δούλεψε για χρόνια ως δημοσιογράφος. Εξελέγη Ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών) το 2009.

Ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις τελευταίες εκλογές το 2019. Η θητεία του επρόκειτο να ολοκληρωθεί αυτό τον μήνα.

Από νωρίς το πρωί οι επικεφαλής των άλλων θεσμών και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εξέφρασαν τη λύπη τους και έστειλαν συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη λύπη της «για την τρομερή απώλεια ενός σπουδαίου Ευρωπαίου και περήφανου Ιταλού» όπως είπε.

Πρόσθεσε πως ο κ. Σασόλι «ήταν ένας παθιασμένος δημοσιογράφος, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, πρωτίστως, ένας αγαπημένος φίλος».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έγραψε σε ανάρτησή του πως ο Ντάβιντ Σασόλι ήταν ένας «ειλικρινής και παθιασμένος Ευρωπαίος, μας λείπει ήδη η ανθρώπινη ζεστασιά, η γενναιοδωρία, η φιλικότητα και το χαμόγελό του».

Σε δική της ανάρτηση η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως ο κ. Σασόλι ήταν «ένας αληθινός Ευρωπαίος του οποίου το έργο και την κληρονομιά θα θυμόμαστε».