ΑΗΚ: Απολύουν και άλλους εργαζομένους πριν την ξεπουλήσουν

Εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα  για την αγορά των προβληματικών πασσάλων που ζήμιωσαν την ΑΗΚ  με 10 εκατ.

 

Ανκαι κερδοφόρα η ΑΗΚ   με εσοδα  της ταξης  των 749 εκ. ευρώ για το 2015 οι κυβερνώντες απολύουν κόσμο πρίν την ξεπουλήσουν σε ιδιώτες.ÁÑ×Ç ÇËÅÊÔÑÉÓÌÏÕ ÊÕÐÑÏÕ - ÁÇÊ - ÊÔÉÑÉÏ

Οπως διαφάνηκε σήμερα  στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η ΑΗΚ  εχει πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2015 κατά 10 εκατομμύρια ευρώ.Ο πρόεδρος  της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου έκανε έκκληση να ψηφιστεί άμεσα ο προϋπολογισμός για να μπορέσει να καταβληθεί ποσό εννέα εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου στους 123 υπαλλήλους που δήλωσαν από το 2014 συμμετοχή στο πρώτο σχέδιο πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης.Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδούλου, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την αφυπηρέτηση 100 προσώπων για το 2014, αλλά τελικά δήλωσαν συμμετοχή στο σχέδιο 123 άτομα.

Αναφέροντας ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να αποδεσμευθούν αυτοί οι άνθρωποι, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι το σχέδιο αυτό θα αποφέρει στην Αρχή καθαρό όφελος 38 εκ. Ευρώ, με τη δαπάνη του σχεδίου να ανέρχεται στα 9 εκ. ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι κονδύλι 10 εκ. ευρώ που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2015 αφορά τον καταρτισμό νέου σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης που θα αφορά επιπρόσθετα γύρω στις 140 με 150 αφυπηρέτησεις.

Προϋπολογισμός

Ο κ Θεοδούλου, είπε  ότι οι συνολικές δαπάνες για το 2015 ανέρχονται στα 739 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 14 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2014, ενώ το σύνολο των εσόδων αναμένεται να ανέλθει σε 749 εκ. ευρώ.

Κυριότεροι στόχοι της ΑΗΚ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής, είναι ο περιορισμός του αναπτυξιακού προγράμματος στα άκρως απαραίτητα έργα, η εφαρμογή του προγράμματος συντήρησης του εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και η βελτίωση της αποδοτικότητας του εργατικού δυναμικού και της αποτελεσματικότητας των εργασιών της ΑΗΚ.

Η δαπάνη για αποδοχές προσωπικού παρουσιάζεται μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά 1,31 εκ. ευρώ, στα 98,34 εκ. ευρώ. Στο συνολικό ποσό της δαπάνης περιλαμβάνεται ποσό ύψους 10 εκ. ευρώ που αφορά έργα ανάπτυξης και κεφαλαιοποιείται.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου, το σύνολο των δαπανών λειτουργίας για το 2015 παρουσιάζεται αυξημένο από το 2014 κατά 1,46 εκ. ευρώ, στα 553,45 εκ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και ποσό 10 εκ. ευρώ για το εγκεκριμένο σχέδιο πρόωρης εθελούσιας αφυπηρέτησης, το οποίο λόγω των καθυστερήσεων στην έγκριση του θα εφαρμοστεί τους πρώτους μήνες του 2015.

Επίσης, περιλαμβάνεται πρόσθετο ποσό 10 εκ. ευρώ για κάλυψη της δαπάνης που πιθανόν να προκύψει σε περίπτωση έγκρισης και εφαρμογής νέου σχεδίου.

Αναφορικά με το σημερινό ποσό δανεισμού της ΑΗΚ, αναφέρθηκε ότι αυτό ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ και αφορά σε μακροχρόνια δάνεια, τα οποία αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των εσόδων της Αρχής.

Καθυστερημένες οφειλές

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι γύρω στα 15 εκ. ευρώ αφορούν τελικούς λογαριασμούς δηλαδή καταναλωτές των οποίων έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είπε ακόμη ότι 35 εκ. ευρώ αφορά ενεργούς αλλά καθυστερημένους λογαριασμούς, εκ των οποίων τα 50% αφορούν επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 50% οικιακούς καταναλωτές.

Το υπόλοιπο ποσό που ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ είναι βασικά η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει εισπραχθεί ακόμη, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης ότι σε κάποιες επιχειρήσεις ζητήθηκε να πληρώνουν με την ημέρα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

Σε σχέση με τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ο κ. Θεοδούλου είπε ότι η μη διακοπή της παροχής “έχει μεγάλο κόστος και δεν μπορούμε από αυτό το κόστος να το επωμιστούμε μόνοι μας” και σημείωσε ότι για ορισμένες επιλεγμένες ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα η ΑΗΚ αποφάσισε να τους παραχωρεί μειωμένη τάση ηλεκτρισμού έτσι ώστε να μπορούν αυτά τα νοικοκυριά να διατηρούν αναμμένες κάποιες λάμπες στην οικία τους και να μην είναι και σημαντικό το κόστος για την Αρχή.

Ο ΓΔ της ΑΗΚ είπε ότι έχει αποσυνδεθεί μέχρι σήμερα η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε 600 νοικοκυριά που ανήκουν στην κατηγορία 0,8 (ευάλωτες ομάδες πληθυσμού) και σημείωσε ότι μετά από απόφαση της ΡΑΕΚ, από τις 15 Δεκεμβρίου του 2014 μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2015 δεν γίνεται αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανέφερε ότι η ΑΗΚ κάλεσε τα 600 αυτά νοικοκυριά να έρθουν για να γίνει μια συμφωνία αποπληρωμής των λογαριασμών και μόλις 35 νοικοκυριά το έπραξαν και πρόσθεσε πως αναμένουν σύντομα την έκδοση διατάγματος από τον Υπουργό Ενέργειας που να καθορίζει την κατηγορία για την οποία δεν θα αποκόπτεται η παροχή ηλεκτρισμού.

Ανείσπρακτη κατανάλωση Πύλας

Ο κ. Στυλιανού είπε ότι η ανείσπρακτη κατανάλωση από τουρκοκυπριακά υποστατικά στην Πύλα ανέρχεται στο ένα εκατομμύρια ετησίως και σημείωσε ότι το πρόβλημα της ανείσπρακτης κατανάλωσης έχει αντιμετωπιστεί στη Λουρουτζίνα, στους Τρούλους και στο Πέργαμος.

Εξήγησε ότι όσες φορές οι τεχνικοί της ΑΗΚ πήγαν να εισπράξουν βρέθηκαν ενώπιον απειλών και ομάδων ατόμων με αποτέλεσμα να απειληθεί η ζωή τους, ενώ όσες φορές η ΑΗΚ διέκοψε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέβηκαν στη συνέχεια με δικούς τους τεχνικούς στους πασσάλους της Αρχής και το επανεσύνδεσαν.

Αποκρατικοποίηση ΑΗΚ

Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι ακολουθούν πιστά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τον οδικό χάρτη αποκρατικοποιήσεων και πρόσθεσε ότι το Δεκέμβριο του 2015 πρέπει η Αρχή να μετατραπεί σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου με μοναδικό μέτοχο το κράτος.

Ο κ. Θεοδούλου είπε ότι θα παρουσιαστεί αύριο στο ΔΣ της ΑΗΚ σχετική μελέτη για την προαγορά καυσίμων έτσι ώστε να προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό θέμα και ζήτησε παράλληλα τη στήριξη του αρμόδιου Υπουργού Εμπορίου και της ΡΑΕΚ επί του θέματος.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, εξέφρασε ανησυχία ότι “ο δανεισμός της ΑΗΚ παραμένει πολύ ψηλός και ανέρχεται στα 500 εκ. ευρώ”, προσθέτοντας ότι “πληρώνουμε όλοι και όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος λάθη και αμαρτίες του παρελθόντος”.

Ανέφερε επίσης ότι “για ακόμη μια χρονιά διαπιστώνουμε ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει υψηλό”, χωρίς να έχει παρουσιαστεί σχεδιασμός μέχρι σήμερα ότι αυτό το κόστος θα μειωθεί το επόμενο διάστημα”.

Είπε ότι “διαπιστώνεται κακός σχεδιασμός όπου φτάσαμε σήμερα στο σημείο να ισχυρίζονται οι λειτουργοί της ΑΗΚ ότι η επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο Βασιλικό δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα” και αν είχαμε κτίσει ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που θα χρησιμοποιούσαν κάρβουνο ή μαζούτ θα ήταν πιο χαμηλό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας παρά τα πρόστιμα που ενδεχομένως να μας επέβαλλε η ΕΕ για τους ρύπους”.

Ανέφερε ότι “η υπηρεσία της ΑΗΚ ξεκαθάρισε ότι “αν μέχρι το 2019 δεν έχουμε φυσικό αέριο τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τον τόπο μας επειδή τα πρόστιμα για τους ρύπους θα είναι πελώρια”.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του ΓΔ της ΑΗΚ για τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από 600 υποστατικά, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, με βάση την πληροφόρηση από τον ΓΔ της ΑΗΚ, “δεν μπορεί κάποιος να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το ποιους αφορούν αυτές οι διακοπές ρεύματος” γιατί ενδεχομένως να είναι υποστατικά που δεν χρησιμοποιεί κανένας ή να έχουν μετακομίσει εκείνοι που τα χρησιμοποιούσαν.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να βρεθούν αυτή την δύσκολη περίοδο οι τρόποι για συγκεκριμένες ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού για να δοθεί η επιπρόσθετη βοήθεια έτσι ώστε να μην διακόψουμε την παροχή ρεύματος σε οικογένειες που χρειάζονται χρόνο για να σταθούν στα πόδια τους”, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των καταναλωτών που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες είναι περίπου 15.000 άτομα και θα πρέπει με υπουργικό διάταγμα να καθοριστούν ακριβώς τα κριτήρια για το ποιος θα θεωρείται μέρος ευάλωτης ομάδας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού επιβεβαίωσε τα στοιχεία που κατέθεσε το Κίνημα ότι “το συνολικό κόστος παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις κατεχόμενες περιοχές και ιδιαίτερα στην Πύλα από το 1964 μέχρι σήμερα ανέρχεται πέρα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ”, προσθέτοντας ότι ο κ. Στυλιανού επιβεβαίωσε επίσης ότι προωθείται πολιτική λύση στο πρόβλημα και γίνεται μια συζήτηση και σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό.

Επέμβηκαν πολιτικά πρόσωπα  για την αγορά των ελαττωματικών πασσάλων

Αναφορικά με την αγορά πασσάλων από την ΑΗΚ, ο κ. Περδίκης είπε ότι “επιβεβαιώθηκε ότι βρέθηκε να είναι υπεύθυνος για αυτή την υπόθεση και εξετάζονται ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εναντίον του Διευθυντή της ΑΗΚ”, προσθέτοντας ότι “επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ενδεχομένως να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα όταν το 2004 κατέληξε σε αυτή την πολύ ζημιογόνα για την ΑΗΚ συμφωνία”.

“Υπάρχει πληροφόρηση ότι επενέβησαν πολιτικά πρόσωπα και πίεζαν να κατακυρωθεί η συγκεκριμένη προσφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΑΗΚ υπέστη ζημιά 10 εκ. ευρώ διότι “οι πάσσαλοι που αγοράστηκαν αποδείχθηκαν ότι είναι άχρηστοι διότι δεν είχαν την κατάλληλη μόνωση, με αποτέλεσμα να σαπίσουν και να σπάζουν”.

Σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, ο κ. Περδίκης είπε ότι “υπάρχει μια σοβαρή διάσταση απόψεων”, προσθέτοντας ότι “οι όροι για τους Συμβούλους που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Εμπορίου βρίσκονται σε αντίθεση με τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς της ΑΗΚ”, με αποτέλεσμα “άλλα πράγματα να σχεδιάζει ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων και άλλα να σχεδιάζει η ΑΗΚ”.

“Αυτή η παράλληλη πορεία εργασιών κάποια στιγμή θα έρθει σε σύγκρουση και θα έχουμε για άλλη μια φορά καθυστερήσεις, αντιπαραθέσεις και έλλειψη συντονισμού”, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε 600 νοικοκυριά, ο κ. Περδίκης είπε ότι το θέμα αυτό χρήζει διερεύνησης και το Κίνημα θα επανέλθει με συγκεκριμένη ερώτηση προς την ΑΗΚ.

Οι 600 “φαίνεται από τα στοιχεία να μην είναι συνδεδεμένοι με ηλεκτρικό ρεύμα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι από τις 31 Μαρτίου θα μείνουν ξεκρέμαστοι όλοι και όχι μόνο αυτοί οι 600, “εκτός αν η Κυβέρνηση κάνει αυτό που είπε πέρσι και μέσω διατάγματος καθορίσει ποιοι είναι εκείνοι από τις ευάλωτες ομάδες που θα τυγχάνουν δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος”.