Τη στήριξη του Πάπα για δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ζήτησε ο Πρόεδρος

Τη στήριξη του Πάπα Φραγκίσκου για να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και imagewλειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην εκδήλωση προσφώνησης του Πάπα Φραγκίσκου.

Σημείωσε ότι «όραμά μας είναι να αναδείξουμε την Κύπρο σε μοντέλο ενός κράτους ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας, επιτυχούς υπέρβασης ενός τραυματικού παρελθόντος, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού».

«Ένα κράτος, πραγματικά κυρίαρχο και ανεξάρτητο, στο οποίο θα εφαρμόζονται και θα γίνονται σεβαστοί οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αρχές και οι αξίες του ευρωπαϊκού ιδεώδους και των Ηνωμένων Εθνών, είπε.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια ηγετική δυναμική του Πάπα και η παρουσία του στην Κύπρο τονώνει και ενισχύει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος.

«Πέραν της αποφασιστικής στάσης που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, προσβλέπουμε, και είμαστε σίγουροι για αυτό, στη στήριξη της Αγίας Έδρας όσο και στη δική σας, προσωπική, σθεναρή παρέμβαση, προκειμένου να επιτευχθεί μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ζητήματος», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι  «δυστυχώς, ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και Αρμένιοι, υποφέρουν εδώ και 47 χρόνια σαν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αναφέρθηκε στην παρουσία 35.000 τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, τον εκτοπισμό και προσφυγοποίηση 170.000 Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και μέλη των θρησκευτικών ομάδων του νησιού, την αγωνία των συγγενών όσων ακόμα αγνοούνται και τη σύληση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Είπε επίσης ότι εδώ και 47 χρόνια, παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας, την αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση που επέδειξε προκειμένου να επιτύχει μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα οδηγούσε σε ένα κράτος απόλυτα εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, σε ένα κράτος απαλλαγμένο από στρατεύματα κατοχής, αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις τρίτων, δυστυχώς, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η Κύπρος παραμένει η μόνη διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη.

«Το χειρότερο, Άγιε Πατέρα, είναι πως παρά τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας αλλά και της Ε.Ε., αντί να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, που είναι το ποθητό, παρατηρούμε μια όξυνση της τουρκικής αδιαλλαξίας που, εγκαταλείποντας τη βάση λύσης όπως τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπαγορεύουν, επιδιώκουν την εδραίωση της διχοτόμησης με την αξίωση δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών», ανέφερε.

Μια αδιαλλαξία, σημείωσε, που εκδηλώνεται και μέσα από μια πρωτόγνωρη επιθετικότητα που οδηγεί στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στο έδαφος είτε στη θάλασσα, από την μια με την παραβίαση του καθεστώτος προστασίας της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και από την άλλη με την παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, αμφισβητώντας το 40% της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εις βάρος όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, που συμπεριλαμβάνονται και οι θρησκευτικές ομάδες, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

«Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε μια περαιτέρω στρατικοποίηση των κατεχομένων  αλλά και μια ρητορική πως τάχα η Κύπρος είναι μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», είπε.

Σημείωσε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουν στην αλαζονεία που δημιουργεί η δύναμη του ισχυρού να προσαρμόζει το διεθνές δίκαιο σε στενά κρατικά συμφέροντα.

«Εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι πως, παρά τη διαχρονικά αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επικράτησης της ειρήνης και αδελφοσύνης μεταξύ του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων, γενικότερα ολόκληρου του λαού», ανέφερε.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο είπε ότι σε μία εποχή μεστή προκλήσεων, αλλά και ποικίλων προβλημάτων που μαστίζουν την ανθρωπότητα, η παρουσία του σήμερα εδώ, εκπέμπει μηνύματα έμπνευσης, θάρρους και ελπίδας.
Μηνύματα, είπε, αντίστοιχα με αυτά που, επίσης, στοχεύει η πολύπλευρη διεθνής διπλωματική και ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Αγία Έδρα.

Διαβεβαίωσε ότι το ίδιο όραμα μοιράζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, «πετυχαίνοντας μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις, και το σημαίνον φάσμα των περιφερειακών συνεργασιών που αναπτύσσουμε, να καταστήσουμε την Κύπρο έναν ισχυρό πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας στην περιοχή μας».

Είπε επίσης ότι αναγνωρίζοντας τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή η Κύπρος ανέλαβε μια περιφερειακή πρωτοβουλία με στόχο τη συγκέντρωση κορυφαίων επιστημόνων και φορέων λήψης αποφάσεων των χωρών της περιοχής, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη πρακτικών και εφικτών λύσεων που θα μειώνουν ή εξαλείφουν τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης καταστροφής.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση επιδεικνύει πλήρη σεβασμό στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών.

«Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω ότι η Κύπρος κατέστη η πρώτη χώρα προορισμού, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην υποδοχή προσφύγων, αλλά και μεγάλων ροών παράτυπων μεταναστών, μέσω των κατεχομένων περιοχών, αντιμετωπίζοντας υπέρμετρες δυσκολίες ως προς τη διαχείρισή τους, υπέρμετρες δυσκολίες όσον αφορά την προστασία της δημογραφικής σύνθεσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την πρωτοβουλία του Πάπα να μεταφέρει 50 μετανάστες από την Κύπρο στην Ιταλία.

«Η συμβολική πρωτοβουλία σας αποτελεί, πρωτίστως, ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα και την απαραίτητη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ούτως ώστε να γίνει αφενός πιο δίκαιος καταμερισμός τόσο της διαχείρισης του προβλήματος και αφετέρου πιο ανθρώπινη η διαβίωση των μεταναστών στα κράτη μέλη», είπε.

Αναφερόμενος στην εποικοδομητική συνεργασία Αγίας Έδρας και Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στη βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των άριστων δεσμών που χαρακτηρίζουν τις διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Σε αυτά τα πλαίσια, πρόσθεσε, εντάσσεται και η απόφαση που λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, για την εκμίσθωση κρατικής γης στην Κυβέρνηση του Βατικανού με σκοπό την ανέγερση Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Παράλληλα ο Πρόεδρος σημείωσε ότι αν κάτι κατέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, είναι πως, οι επιπτώσεις τόσο αυτής ή και άλλων ανάλογων κρίσεων υπερβαίνουν τα κρατικά σύνορα, γι’ αυτό είναι υψίστης σημασίας η λήψη συντονισμένης δράσης σε διεθνές επίπεδο και η κοινή πορεία μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.