Η δολοφονία Νεμτσόφ και ζητήματα εξτρεμισμού θα συζητήσει η ολομέλεια Ε.Κ.

Οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ, η Ενεργειακή Ένωση, οι χρεώσεις για πιστωτικές κάρτες και ζητήματα εξτρεμισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται από σήμερα έως και την Πέμπτη, 12 Μαρτίου, στο Στρασβούργο.European Parliament in Strasbourg

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, η συζήτηση ξεκινά τη Δευτέρα με τον αντίκτυπο των ρωσικών περιορισμών στους διεθνείς οδικούς μεταφορείς, την έκθεση για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ αλλά και το ζήτημα της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ κατά το 2013.

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται και η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα θέσει υπό το μικροσκόπιό της το θέμα των ευνοϊκών φορολογικών αποφάσεων κρατών μελών για πολυεθνικές εταιρείες.

Επίσης, ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας αναμένεται να απευθύνει το μεσημέρι της Τρίτης επίσημη ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον απόηχο της εκτέλεσης του Ιορδανού πιλότου από το Ισλαμικό Κράτος, τον οποίο οι τζιχαντιστές έκαψαν ζωντανό στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα συζητήσει επίσης έναν νέο ευρωπαϊκό Κανονισμό που προβλέπει την επιβολή ανώτατου ορίου 0,3% στις διατραπεζικές προμήθειες που χρεώνουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις λιανικής για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες και 0,2% για χρεωστικές.

Την Τρίτη θα τεθεί επίσης σε ψηφοφορία η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2013, καθώς και ψήφισμα με το οποίο οι Ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την αναγνώριση 10ήμερης αμειβόμενης άδειας πατρότητας, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και την αντισύλληψη.

Στην παρουσία του Επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν θα συζητηθούν επίσης οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ μέσα στο 2014, ενώ οι σχετικές εκθέσεις προόδου θα τεθούν προς ψήφιση την Τετάρτη.

Εξάλλου, παρόντος του Προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και εκπροσώπων της Προεδρίας του Συμβουλίου, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το πρωί της Τετάρτης τα θέματα που θα απασχολήσουν την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 19 και 20 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν οι προτάσεις για την Ενεργειακή Ένωση, ενώ τη Σύνοδο αναμένεται να απασχολήσουν και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Θα ακολουθήσει συζήτηση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, ενώ λίγο αργότερα θα συζητηθεί και η ετήσια έκθεση για το 2013 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και την καταπολέμηση της απάτης.

Επίσης, την Τετάρτη θα συζητηθεί η δολοφονία Νεμτσόφ – με το σχετικό ψήφισμα να ακολουθεί την Πέμπτη – καθώς και η ετήσια έκθεση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκας Μογκερίνι, όπως και η Ετήσια Έκθεση του 2013 για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, θα τεθεί και το θέμα της ανόδου του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και του βίαιου εξτρεμισμού στην ΕΕ.

Τέλος, οι Ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την ενίσχυση των προσπαθειών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων παιδεραστίας στο διαδίκτυο, ενώ θα τεθεί προς ψήφιση και η αίτηση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Έλληνα Ευρωβουλευτή Θοδωρή Ζαγοράκη, που κατέθεσε ο ίδιος σε σχέση με δίωξη που σχετίζεται με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, από την προεδρία της οποίας αποχώρησε το 2012.