ΥΠΕΞ:Η αλληλεγγύη από ΕΕ και τρίτα κράτη να συνοδεύεται και με συγκεκριμένες ενέργειες

imagewH αλληλεγγύη, που εκφράζεται είτε από πλευράς ΕΕ είτε από τρίτα κράτη προς την Κύπρο έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, θα πρέπει να συνοδεύεται και με συγκεκριμένες ενέργειες, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Πάφο, κατά πόσο πέραν από λεκτικές τοποθετήσεις υπάρχει πρόθεση από τους  ξένους για μια πιο δυναμική αντιμετώπιση της Τουρκίας, απάντησε ότι «ακριβώς αυτός είναι ο στόχος, μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να καταλήξουμε σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις», αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, που συνέρχεται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα συζητήσει την κατάσταση στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. Το θέμα θα συζητηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, βρίσκονται σε επαφή με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ χθες ενημερώθηκε επίσημα και ο ΓΓ των ΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Χθες βράδυ, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, όπως δήλωσε, τηλεφωνική επικοινωνία με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «η οποία εξέφρασε την ανησυχία της για όλα όσα γίνονται από πλευράς Τουρκίας».

Εξάλλου, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα θέματα που αφορούν την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων.

Ερωτηθείς κατά πόσο πέρα από λεκτικές διακηρύξεις υπάρχει πρόθεση από τους ξένους για μια πιο δυναμική αντιμετώπιση της Τουρκίας, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε, «ακριβώς αυτός είναι ο στόχος, μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει  να καταλήξουμε σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις».

H αλληλεγγύη, τόνισε, «που εκφράζεται είτε από πλευράς ΕΕ είτε από τρίτα κράτη, θα πρέπει να συνοδεύεται και με συγκεκριμένες ενέργειες».

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, είναι γνωστές οι σχέσεις αρκετών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, άρα «αναμένουμε να δούμε τις συζητήσεις που θα προκύψουν τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, αλλά και πολύ περισσότερο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε επίπεδο αρχηγών Κρατών και κυβερνήσεων, και αναλόγως θα είμαστε εδώ να τοποθετηθούμε», κατέληξε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο της Α` Επιστημονικής Συνάντησης Μεταπτυχιακών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην Πάφο.