Οι αναταράξεις στον πλανήτη και εμείς στον ….κόσμο μας

 

 Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

????????????????????????????????????

Νέες στρατιωτικές συμμαχίες , κοσμογονικές αλλαγές και οικονομικές αναταράξεις διαμορφώνουν σήμερα στον πλανήτη ένα νέο κρίσιμο  σημείο καμπής στη διεθνή γεωπολιτική σφαίρα.

Η στρατιωτική συμμαχία AUKUS ( από τα αρχικά των τριών χωρών) ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία,   αποσκοπεί στο να αντισταθμίσει την υπεροχή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού στοχεύοντας κυρίως την κλιμάκωση του  ψυχρού πολέμου  με την Κίνα αλλά ταυτόχρονα και συνέχιση της ψυχροπολεμικής επίθεσης κατά της Ρωσίας. Εισάγει μια νέα κούρσα εξοπλισμών και θα συμβάλει στη διάδοση των πυρηνικών. Αποτελεί ουσιαστικά ένα «σχίσμα» της Δύσης ενώ εύστοχα κάποιοι χαρακτήρισαν την συμφωνία αυτή ως τη γένεση ενός «νέου ΝΑΤΟ» στον Ειρηνικό.

Η Ε.Ε. αποξενώνεται. Αναδεικνύονται οι λυκοφιλίες και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντός της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, επιβεβαιώνοντας έτσι και τις αναφορές του Γάλλου Προέδρου ότι «το ΝΑΤΟ πνέει τα λοίσθια και βρίσκεται στον αναπνευστήρα».

Ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος  εκλέγηκε με το σύνθημα «η Αμερική επανέρχεται»,  εφαρμόζει τώρα το σύνθημα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική». Ενισχύοντας έτσι   ακόμα περισσότερο την πεποίθηση ότι η  Ουάσιγκτον δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και ότι για πολλοστή φορά  «κτυπάει πισώπλατα » τους συμμάχους της.

Βέβαια οι έντονες αντιδράσεις της Γαλλίας αφορούν τον οικονομικό τομέα και όχι τους κινδύνους που σέρνει στο άρμα της η AUKUS. Η γαλλική αμυντική βιομηχανία θα έχει μια τεράστια απώλεια εισοδήματος και το κέρδος θα διοχετευτεί στις αμερικανικές εταιρείες. Η αρχική συμφωνία με την Αυστραλία θα απέφερε 31 δισ. ευρώ στη Γαλλία και με διάφορες προσθήκες είχε φθάσει τα 56 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι άλλες   κακόβουλες στρατηγικές ενέργειες  των ΗΠΑ με στόχο το Πεκίνο, όπως η «Quad», έτσι ονομάζεται η ανεπίσημη συμμαχία ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ινδίας και Ιαπωνίας που σχηματίζεται απέναντι στην Κίνα, τότε οι εξελίξεις είναι πολύ πιο δυσοίωνες για ολόκληρο τον πλανήτη. Μεγιστοποιείται ο κίνδυνος να βρεθεί η ανθρωπότητα μπροστά στο φάσμα ενός πυρηνικού ολέθρου. Το   Πεκίνο καταγγέλλει ως «ανεύθυνη» τη στάση των ΗΠΑ και  προειδοποίησε ότι η AUKUS «θα πλήξει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, θα οξύνει την κούρσα εξοπλισμών και θα βλάψει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών».

Η Κίνα έχει σήμερα το μεγαλύτερο πολεμικό ναυτικό στον κόσμο σε αριθμό σκαφών. Σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό Πεντάγωνο για το 2019, διαθέτει 350 σκάφη στα οποία περιλαμβάνονται 12 πυρηνικά υποβρύχια, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 293 σκάφη, αν και μερικά είναι μεγαλύτερα από τα κινεζικά. Το Πεκίνο όμως υπολείπεται σε συστήματα κατά των υποβρυχίων, γι’ αυτό η ενέργεια της Ουάσιγκτον να στείλει πυρηνικά υποβρύχια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξοργίζει ιδιαίτερα το Πεκίνο.

 

Η Ουάσιγκτον και η Καμπέρα προσπαθούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για τη διάδοση των πυρηνικών, λέγοντας ότι τα υποβρύχια θα χρησιμοποιούν την πυρηνική ενέργεια για να κινούνται («αόρατα» με αυτονομία πέντε συνεχόμενων μηνών), αλλά θα φέρουν συμβατικούς πυραύλους.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που τροφοδοτούν με ενέργεια τα αμερικανικά και βρετανικά υποβρύχια χρησιμοποιούν ουράνιο εμπλουτισμένο στον ίδιο βαθμό που απαιτείται για πυρηνικά όπλα.

Η Aukus σπρώχνει σαφώς τον κόσμο στο χείλος νέων περιφερειακών πολέμων χωρίς να αποκλείονται και τα χειρότερα με την έκρηξη ενός πυρηνικού πολέμου. Αν και η  Ουάσιγκτον προσπαθεί να παρουσιάσει τη συμφωνία ως «εξαίρεση» στη μη διάδοση πυρηνικών , εξοργίζοντας συμμάχους και εχθρούς ανά τον κόσμο πολλοί δακτυλοδείχνουν  τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί. Ξένοι αναλυτές δεν   αποκλείουν μάλιστα   σύντομα να θελήσουν πυρηνικά υποβρύχια και άλλοι, όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Όνειρα Τζόνσον για μια «Παγκόσμια Βρετανία»

Το Λονδίνο  παρουσιάζει την Aukus ως το πρώτο βήμα για την περίφημη «Παγκόσμια Βρετανία», την οποία υπόσχεται ο Τζόνσον από το Brexit και μετά.

Όταν ο  βρετανός πρωθυπουργός επικρίθηκε από την προκάτοχό του Τερέζα Μέι η οποία  τον ρώτησε αν η συμφωνία ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας θα παρασύρει την τελευταία σε έναν πόλεμο με την Κίνα και  τι θα συμβεί αν   το Πεκίνο επιτεθεί στην Ταϊβάν; Ο Τζόνσον δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο.

 

Και εμείς ως αμέριμνη  βαρκούλα αρμενίζουμε στο πέλαγος

 

Φαίνεται πως στην Κύπρο οι πολιτικοί μας  «άρχοντες» δεν αγωνιούν για τις αναταράξεις και τις κοσμογονικές αλλαγές που διαμορφώνονται  στον πλανήτη. Βρίσκονται στον κόσμο τους έχοντας  το βλέμμα στραμμένο στο λόφο του Προεδρικού.

Εάν ερωτηθεί ένα κομματικό  στέλεχος τι είναι η AUKUS πιθανόν να απαντήσει πως δεν γνωρίζει. Στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να νομίσει πως πρόκειται για κάποια μάρκα σοκολατο-γκοφρέτας .

Ούτε και αντιληφθήκαμε κάποιες αντιδράσεις ή ανησυχίες από τα κομματικά έδρανα   για τις σεισμικές οικονομικές αναταράξεις στην Κίνα όπου ο κολοσσός ακινήτων Evergrande καταρρέει,  με ορατό τον κίνδυνο να   επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία .Ξένοι αναλυτές  κάνουν λόγο  για μια παρόμοια περίπτωση όπως  της  παγκόσμιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Lehman Brothers η οποία κήρυξε πτώχευση το 2008. Είναι γνωστό το ντόμινο που ακολούθησε  με τις  Goldman Sachs, Morgan Stanley και  Merrill Lynch, που ήταν οι  υπαίτιοι με τις φούσκες ακινήτων και ομολόγων προκαλώντας μια πρωτόγνωρη  παγκόσμια οικονομική κρίση. Μια παγκόσμια οικονομική ύφεση  την  οποία η Κύπρος γνώρισε πολύ επώδυνα στο πετσί της.

Βέβαια τα εγχώρια Μ.Μ.Ε κάνουν λόγο για την AUKUS αλλά επικεντρώνονται μόνο στις αντιπαραθέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας και όχι στους κινδύνους ενός πυρηνικού ολέθρου .Οι πολιτικοί μας υπνώττουν,  σκιαμαχούν και αρμενίζουν αγέρωχοι στο πέλαγος μιας εφήμερης υπεροψίας  και ματαιοδοξίας.

Με το βλέμμα στον λόφο του Προεδρικού

Και ενώ στον πλανήτη χτυπούν σειρήνες κινδύνων και νέων καταστροφών, στην Κύπρο   η προεκλογική εκστρατεία για τις Προεδρικές , ξεκίνησε. Πολλοί   και διάφοροι οι  μνηστήρες αρκετοί εκ των οποίων θέλουν να περάσουν από την «τρύπα του βελονιού» των κομμάτων για να πάρουν το χρίσμα.

Πρώτος και χειρότερος  σέρνει το χορό της προεκλογικής ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου,  γνωστός και ως  ένας εκ των κατ’ εξοχήν opinion leaders υπέρ του εκτρωματικού σχεδίου Ανάν το 2004. Διαβαίνει πόλεις και χωριά, ρέματα και λαγκάδια. Μοιράζει υποσχέσεις ενίοτε και κάποια  «τσεκούθκια» εν είδει χρηματικής ενίσχυσης παθόντων και δυσπραγούντων . Διαλαλεί την πραμάτεια του σαν πως  και δεν γνωρίζει η Κύπρος ποιος είναι ποιος σε τούτη την στενόχωρη λωρίδα γης που μας άφησε η Τουρκιά.  Με τις φαιδρές και κακόγουστες ατάκες του όπως: «εγώ θέλω λύση του κυπριακού και δεν με ενδιαφέρει πιο μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην επανένωση». Ή όταν σαν ένα υπερκινητικό  Πόκεμον σκαρφαλώνει πάνω σε κερασόδεντρα και λέει πως :«Μαζεύω πιο εύκολα ψήφους απ’ ότι κεράσια ».Καθημερινά  συνεχίζει ακάθεκτος σε εργαστήρια, εργοστάσια, καφενεία, κτηνοτροφικές μονάδες και  μάντρες,  λέγοντας  τα δικά του αφηγήματα και παραμύθια με το στομφώδες ύφος του νικητή στην αρένα. Λες και οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν σε 2-3 μήνες και όχι τον Φλεβάρη του 2023. Θεός οίδε ως τότε ποια Κύπρος θα απομείνει  και από πόσα παζάρια και κρεβάτια του Προκρούστη θα την περάσουν.

Η Τουρκία  προελαύνει συνεχίζοντας τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες κατά της Κύπρου και της Ελλάδας .Οι Αμερικανοί «φίλοι» μας που η Ελλάδα (και σε λιγότερο βαθμό η Κύπρος) της εκχώρησε κυριαρχικά δικαιώματα ακόμα και τον αέρα που αναπνέει, ξέχασαν τις υποσχέσεις τους και δημιουργούν νέα δεδομένα ψυχροπολεμικών  αντιπαραθέσων. Η Ε.Ε.παρακολουθεί  με αμηχανία τις εξελίξεις που την αφήνουν εκτός και συνεχίζει να αντικρούει τις παρανομίες της Άγκυρας με φραστικές υποδείξεις τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος προσπερνά όπως μια  ενοχλητική μύγα.