Στήριξη στην Κύπρο εξέφρασαν οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων του Med9


 

imagewΑναφορές στο Κυπριακό και στη στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου περιελάμβαναν οι τοποθετήσεις των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής Med9, η οποία διεξήχθη την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα η ασφάλεια και η σταθερότητα σε όλο το εύρος της Μεσογείου, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας που οι εννέα χώρες «έχουν υπογράψει και τιμούν και την εφαρμογή της οποίας βέβαια όχι απλά απαιτούν, αλλά και εγγυώνται».

Αναφερόμενος στην Τουρκία υπογράμμισε ότι είναι καιρός πια να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. «Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα. Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι συμμετέχουσες χώρες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ακεραιότητα της Κύπρου και τη στήριξη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είπε, παράλληλα, πως «μεταφέραμε ένα μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης» και υπογράμμισε ότι «ήδη μπορούμε να δούμε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ήδη παρατηρούμε αποκλιμάκωση όσον αφορά την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Είναι ένα πάρα πολύ απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Την αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε στις δηλώσεις του και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα λέγοντας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του διαλόγου είναι ο μόνος δρόμος για το μέλλον. «Η Τουρκία είναι σημαντικός παίκτης στην περιοχή και εταίρος της ΕΕ. Να εστιάσουμε στο διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό», συμπλήρωσε.

«Στην ευρωπαϊκή άμυνα, τους τελευταίους μήνες βιώσαμε γεγονότα που μας ώθησαν να αναθεωρήσουμε τις διεθνείς σχέσεις και τον τρόπο που εμείς κινούμαστε. Βασικό σημείο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Στο πλαίσιο της συνόδου συζητήσαμε επίσης για το θέμα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Η ομάδα των μεσογειακών χωρών είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής» τόνισε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας για τα θέματα της ασφάλειας, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ είπε πως είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή άμυνα «γιατί μέσω αυτής θα οδηγηθούμε στην Ευρώπη της ασφάλειας και έτσι θα ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Τα θέματα πολιτικής και ασφάλειας είναι κρίσιμης σημασίας. Έχουμε θέση η οποία στηρίζει την Κύπρο, υπέρ της ειρήνης και ασφάλειας στη Β. Αφρική», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Κροατίας ο Α. Πλένκοβιτς.