Προς αναβολή οι δημοτικές εκλογές με επέκταση της θητείας των νυν

Με τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγείται το απόγευμα στην Ολομέλεια η πρόταση για αναβολή των δημοτικών εκλογών και επέκταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων τοπικών αρχών μέχρι την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών ότι στη χθεσινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τρία τροποποιητικά νομοσχέδια  που αν υιοθετηθούν θα επιτρέψουν την επέκταση της θητείας των εκλελεγμένων τοπικών αρχών. Τα διαδικαστικά αυτά νομοσχέδια κατατέθηκαν στην Ολομέλεια με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Κατά τη συνεδρία, βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των εκλογών και της υιοθέτησης ενός στενού χρονοδιαγράμματος για έγκριση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, το πιθανότερο μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού εισηγήθηκε όπως η Επιτροπή ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου συστηματική εξέταση των νομοσχεδίων με ένα πολύ κλειστό ορίζοντα για ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ξεκίνησε την κατ’ άρθρο συζήτηση των τριών διαδικαστικών νομοσχεδίων, που θα οδηγηθούν το απόγευμα στην Ολομέλεια .

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ακόμα ότι μέσα από τη διαβούλευση η Κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι υπερισχύουν τα επιχειρήματα για επέκταση της θητείας των νυν εκλελεγμένων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δήλωσε επίσης ότι παράλληλα με αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια δέσμευση κυβέρνησης και νομοθετικής εξουσίας, «ένα συμβόλαιο τιμής απέναντι στους πολίτες» για άμεση ψήφιση της μεταρρύθμισης.

Η Κυβέρνηση, είπε, είναι έτοιμη να συναινέσει να δοθεί ένας πρόσθετος χρόνος για να ολοκληρωθεί  η διαδικασία των τριών νομοσχεδίων.

Διαφωνούν οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τάσσεται υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των Δημοτικών / Κοινοτικών Εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021. Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρει πως «Δεν θεωρούμε ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι για την αναβολή των εκλογών και επέκταση των θητειών των υφιστάμενων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, ούτε των Σχολικών Εφοριών. Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη των αντιπροσώπων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και σχολικών εφόρων, με την προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2024, μαζί με τις Ευρωεκλογές. Αντιπροτείνουμε την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας ώστε η θητεία των νεοεκλεγέντων να είναι μόνο 2,5 χρόνια, ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι νέες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των έξι αντιπροσώπων μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, έχουμε σοβαρούς ενδοιασμούς όσον αφορά το προτεινόμενο πλαίσιο διεξαγωγής και ανάδειξης των μελών των διευρυμένων Δήμων, αφού το προτεινόμενο σύστημα θα αναδεικνύει εκπροσώπους από 2-3 πολιτικά κόμματα μόνο. Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην συζήτηση που διεξάγεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και θα προχωρήσουμε σε εποικοδομητικές συζητήσεις για να διαμορφωθεί το νομοσχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα θεμιτό επίπεδο. Θα παλέψουμε για να διαμορφωθούν διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας, ώστε να βελτιωθεί και η λογοδότηση των αρχών τοπικής αυτοδιοικησης αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες. Η τοποθέτηση μας όσον αφορά το τελικό πλαίσιο της Μεταρρύθμισης θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί τελικά το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο».